שתף קטע נבחר

משחק מקדים

זוכרים את התקופה שבה יכולנו להתרשם מסרטים גדולים לפני שיצאו דרך הוידאו קליפ לשיר הנושא שלהם? מ-U2 ב"באטמן" ועד בריאן אדמס ב"רובין הוד", מדוראן דוראן ועד יובל בנאי, הצלילים שעשו לנו את הסרטים

פעם, לפני שיכולנו להוריד סרטים דקה אחרי שסיימו לערוך אותם, היתה תקופה תמימה יותר ופיראטית פחות, בה יכולנו לקבל טעימה מהסרטים להם חיכינו רק כשיצא קליפ רשמי לשיר הנושא. מי שעוד לא ראה את הסרט בקולנוע, ניסה לנחש מה יהיו רגעי השיא שלו לפי הקטעים ששובצו בקליפ המפואר.

 

ערוץ MTV הגיע לישראל בתחילת שנות ה-90 יחד עם הטלוויזיה בכבלים, אך בעידן שקדם לו, הקליפים עצמם היו מצרך נדיר יותר במחוזותינו, נתון לחסדי משבצי לוחות השידורים. במרוצת השנים, השיר הפך לעיתים להיות מוכר יותר מהסרט עצמו. כיום, אלא אם כן מדובר בסרט מז'אנר המיוזיקל (עיינו ערך "בורלסק"), שיר הנושא לא מקבל את אותו יחס של כבוד, והקליפ שלו כבר לא משמש כתחליף מוצלח לטריילר. קבלו טעימה מייצגת של השירים לסרטים שאהבנו.

 

 

"אדם בעקבות גורלו" - "Born To Be Wild"

סרט הביכורים של דניס הופר (שכתב, ביים ושיחק) מ-1969 קיבל מעמד של סרט פולחן. הופר ופיטר פונדה חוצים את ארצות הברית על אופנועים כבדים, יחד עם ג'ק ניקולסון הצעיר. הם ביססו דמות של אמריקני מורד, שמחפש ולא בהכרח מוצא את עצמו. השיר המזוהה ביותר עם הסרט הוא "Born To Be Wild", של להקת סטפנוולף.

 

הפתיח של "אדם בעקבות גורלו", רוכבים אל החופש

 

במקרה הזה, סביר להניח שהצופים בארץ נחשפו לשיר לא בקליפ כזה או אחר, אלא מהשמעות חוזרות שלו ברדיו לאחר שהופיע בכותרות הפתיחה של הסרט, והפך ללהיט. הלהקה עצמה לא הצליחה להוציא להיט באותו סדר גודל ששרד את שיני הזמן, בעוד ש-"Born To Be Wild" קיבל חיים משל עצמו, ללא קשר לסרט, בין השאר בזכות המונח "Heavy Metal" שמוזכר בשיר והעניק שם לז'אנר שלם.

 

"מכסחי השדים" - "Ghost Busters"

שיר הנושא של ריי פארקר ג'וניור, ששמו כשם הסרט בבימויו של איוון רייטמן מ-1984, שילב לא רק קטעים מהסרט, אלא גם הופעות אורח של כוכבי התקופה. דני דה ויטו, פיטר פאלק, קרלי סימון, צ'בי צ'ייס וחברים נוספים הופיעו לרגע בקליפ ואישרו שגם הם יתקשרו למכסחי השדים בעת מצוקה. גם המכסחים עצמם, דן אקרויד, ביל מארי, הארולד ראמיס וארני האדסון, מצטרפים לפארקר בסוף הקליפ למחול שדים שמח בטיימס סקוור.

 

שיר הנושא של "מכסחי השדים". סינתיסייזרים ואורות ניאון לרוב

 

השיר, שלווה בצלילי סינתיסייזר טיפוסיים לשנות ה-80 ובעיטורי ניאון זרחניים ושמחים, כיכב בראש טבלאות הלהיטים והקליפ הגיע למקום הראשון במצעדי הקליפים של MTV. ההצלחה הביאה גם תביעה בצידה, כאשר הזמר-שחקן יואי לואיס טען שפארקר גנב ממנו את הלחן משירו "I Want A New Drug" שיצא שנה קודם לכן. ללואיס, האמת, הוצע עוד קודם לכתוב את שיר הנושא לסרט, אך הוא היה עסוק מדי בעבודתו על פסקול "בחזרה לעתיד". בסופו של דבר השניים סגרו את העניינים מחוץ לבית המשפט.

 

"ג'יימס בונד: רצח בעיניים" - "A View To A Kill"

לסרט ה-14 בסדרת סרטי ג'יימס בונד מ-1985, והאחרון בו כיכב רוג'ר מור, יצאו שיר נושא וקליפ, כיאה למעמד. להקת "דוראן דוראן", שחבריה כתבו את השיר יחד עם ג'ון בארי המהולל, הצליחה לקבל את שיר הנושא לאחר שהבסיסט, ג'ון טיילור, מעריץ ותיק של סרטי בונד, פנה אל מפיק הסרט במסיבה ואמר לו שהגיע הזמן שלהקה ראויה תבצע את שיר הנושא. המפיק הסכים.

 

השם הוא בון. סיימון לה-בון. הקליפ ל-"A View To A Kill"

 

הקליפ מתהדר במצלמות מרחפות (שנראות קצת מודבקות היום), משקפת שהיא גם רובה וחברי הלהקה, ובראשם סיימון לה-בון, הכובשים את מגדל אייפל. שילוב קטעים מהסרט עם רוג'ר מור וגרייס ג'ונס, שדווקא לא שרה אבל מרשימה בנוכחותה בכל מקרה, נערכו פנימה כך שנראה שכולם נמצאים על המגדל יחד, ויורים זה בזה.

 

השיא מגיע כשג'ונס קופצת עם מצנח מהמגדל, או לחלופין כשלה-בון, חבוש בברט ושפתיים אדומות, עונה לבלונדינית מזדמנת השואלת לשמו שהוא "בון, סיימון לה-בון". עם החבורה הזו, לא פלא שהשיר הפך להיות שיר הנושא המצליח ביותר של סרטי ג'יימס בונד עד היום.

 

"מועדון ארוחת הבוקר" - "Don't You Forget About Me"

שיר הנושא לסרט המתבגרים האולטימטיבי של ג'ון יוז מ-1985 נכתב על ידי קית' פורסיי (שזכה באוסקר בעבר על שיר הנושא ל"פלאשדאנס") וסטיב שיף. רק אחרי שבריאן פרי ובילי איידול סירבו להקליט את השיר, הוא הוצע ללהקת "סימפל מיינדס". גם היא לא ששה על ההצעה, שכן השיר לא בדיוק התאים לרוק שייצרה, שזיכה אותה בתואר "המקבילה הסקוטית של U2". אבל הלחץ מחברת התקליטים שכנע את הלהקה והתוצאה הפכה לשיר המצליח ביותר שהיה לה אי פעם. הוא הגיע למקום ראשון במצעד הרוק בארצות הברית, ונשאר כשנתיים במצעד בבריטניה.

 

גיבורי הסרט מציצים ממסכי טלוויזיה. הקליפ של "Don't You Forget About Me"

 

בקליפ הרשמי לא רואים הרבה מהסרט. המתבגרים המרדנים (בכיכובם של מולי רינגוולד, ג'אד נלסון ואמיליו אסטבז) מגיחים מדי פעם על מסכי טלוויזיות סוני שמפוזרות ברחבי החדר המוזנח בו מנגנים ושרים חברי הלהקה, אך עיקר תשומת הלב מופנית לכישורי הריקוד התמוהים של הסולן ג'ים קר ולתלתליו הסוררים. למרות נוכחות מועטה של הסרט בקליפ, השיר נותר מזוהה עימו עד היום. ברגע שנשמעת הצעקה הראשונה של קר, אפשר לראות בעיני רוחנו את גיבורי הסרט משתוללים בספריית בית הספר.

 

"רובין הוד: נסיך הגנבים" - "Everything I Do) I Do It for You)"

הבלדה קורעת הלב של בריאן אדמס הופיעה במקור בסוף הסרט מ-1991 והגיעה אל הקהל הישראלי, שכבר הכיר את ערוץ MTV שבדיוק הגיע לארץ, בזכות שיבוצים אינסופיים של הקליפ.

 

הסרטון בוים באופן הטיפוסי לקליפים רבים מסרטים באותה תקופה: הזמר ולהקתו מנגנים בסטים דומים לאלו בהם צולם הסרט (חופי אנגליה, יערות וים סוער במיוחד), הזמר צועד על החוף במעיל ארוך עם מבט רציני, כשהתמונה מתחלפת בהדרגה לקטעים מהסרט עם קווין קוסטנר שמכוון ויורה חיצים מדויקים. אדמס, שועל שירי נושא ותיק, היה מועמד גם הפעם לאוסקר על השיר שהתברר כסינגל המצליח ביותר שלו, ואף זכה עימו בגראמי.

 

"באטמן לנצח" - "Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me"

לא מדובר במשובח שבסרטי באטמן, אבל האלבום שיצא יחד איתו, הכולל שירים שנכתבו בהשראת הסרט ולאו דווקא הופיעו בו, מפצה על היצירה הקולנועית הזניחה של ג'ואל שומאכר מ-1995. שני השירים המוכרים ביותר מפס הקול הם "Kiss From A Rose" של סיל, והשיר עם השם הארוך של U2, ששמו לקוח בכלל משם של שיר פופ משנות ה-50.

 

בונו הוא שטן קטן. הקליפ של "Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me"

 

הקליפ של U2 נראה כמו סרט בפני עצמו. קטעים מסרט הקולנוע, בהם מבליחים ניקול קידמן, ג'ים קארי, טומי לי ג'ונס, כריס או'דונל וואל קילמר, משולבים עם אנימציה בסגנון קומיקס, המציבה את חברי הלהקה בגות'הם, בזמן שבונו מנהל מאבק עם האלטר-אגו שלו "מקפיסטו", אותו עטה במסע ההופעות של הלהקה מאותן שנים, "זורופה".

 

למרות שהשיר לא הופיע מעולם באף אלבום רשמי של הלהקה, ברור שתכניו עוסקים יותר בכוכבי רוק מאשר באיש העטלף. גם סופו של הקליפ, בו המון בטמנים קטנים מנגנים בכינור לכבוד בונו - שהופך לבאטמן שהופך לבונו וכן הלאה - מבהיר מי הכוכב האמיתי של השיר.

 

"סיכון מחושב" - "Gangster's Paradise"

השיר קם על הבמאי: סרטו של ג'ון אן. סמית' הוא דוגמה מובהקת לסרט שהשיר המזוהה איתו מצליח יותר ממנו. גם מישל פייפר, שמככבת בסרט ובקליפ של קוליו ואל.וי. לא עזרה, את השיר כולם מכירים, לרוב בעל פה. את הקליפ עם קוליו שמטיף לפייפר כולם זוכרים. אבל את הסרט, שבו פייפר היא מורה שמשקיעה בכיתה מהגטו ועושה מהם בני אדם, לא ממש. השיר, שהפזמון שלו מסמפל שיר של סטיבי וונדר בשם "Pastime Paradise", העניק לקוליו את הגראמי לשיר הטוב ביותר ב-1996.

 

קוליו ומישל פייפר לנצח. הקליפ של "Gangsta's Paradise" 

 

"מכת שמש" - "מכת שמש"

גם אצלנו תמיד אהבו לשלב שיר טוב עם סרט טוב. את שיר הנושא לסרטו מ-1984 של יקי יושע כתבו שמוליק קראוס ויענקל'ה רוטבליט. יובל בנאי, שמשחק בתפקיד הראשי, מבצע. השיר מגיח כמה פעמים במהלך התפתחות העלילה, כשבנאי שר אותו בהופעה מול עיניה המצועפות של ענת עצמון, או כשכל החבורה שרה אותו בקולי קולות במכונית.

 

צעירים ותמימים. יובל בנאי שר מתוך "מכת שמש"

 

בנאי הצעיר ונטול המשקפיים כבר היה הזמר של "משינה" באותה תקופה, אך הלהקה טרם פרצה ללב התודעה. הסרט, שעוסק בחברים שמבלים את הקיץ האחרון לפני הגיוס למלחמת לבנון הראשונה יחד, קצת נזנח, אבל שיר הנושא עדיין מושמע פה ושם ברדיו ומעלה נשכחות. הוא אף זכה לעדנה מחודשת ב-2008, כשנעם רותם ביצע אותו בפרויקט "עבודה עברית".

 

ואילו קליפים מסרטים עוררו את התיאבון שלכם? טקבקו לנו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוליו. את השיר כולם מכירים. את הסרט, פחות
באדיבות CHANNEL 4 U
"מכסחי השדים". גייסו כוכבים שיתקשרו
לאתר ההטבות
מומלצים