שתף קטע נבחר

גדר בין ילדים חילונים וחרדים בי-ם: "עשו פה גטו"

בגן פשוש החילוני ובגן החרדי של "עץ הדעת" חלקו חצר משותפת, ובמשך חצי שנה הילדים שיחקו יחדיו. הבוקר הם עמדו משני צדיה של גדר שהקימה העירייה, כדי "לתת מענה לצרכים השונים של כל קהילה". אב חילוני: "קטסטרופה". אם חרדית: "זה בגלל שאני דואגת לו"

כבר חצי שנה שילדי גן פשוש וילדי גן של עמותת "עץ הדעת" מהמגזר החרדי משחקים יחד בחצר המשותפת בשכונת קריית יובל בירושלים. הגנים ממוקמים באותו מבנה, זה לצד זה, וחולקים חצר אחת משותפת. הבוקר (יום ו') נדהמו ההורים משני הצדדים לגלות שאיש תחזוקה מטעם עיריית ירושלים הגיע למקום על מנת לבנות בחצר גדר המפרידה בין ילדי הגן החילוני לגן החרדי.

 

 

בהפסקת הצהריים עמדו הילדים, אשר עד אתמול שיחקו יחד, כשגדר ביניהם ולא הבינו על מה המהומה. בתחילת השבוע הבא תכוסה הגדר ביריעה כחולה, כך שהילדים גם לא יוכלו גם לראות זה את זה. "אנחנו כל הזמן מחנכים אותם לאהוב את כל הילדים, גם את השונים, גם אם הם נראים, מתלבשים ומאמינים אחרת, כי כולנו שווים", אמרה ל-ynet מיקה לביא, הגננת בגן החילוני.

 

"כך זה היה בחודשים האחרונים. הילדים שיחקו יחד ואף אחד לא הזדהה על פי אמונתו ולבושו. חשבתי שהמקום הזה מסמל תקווה למשהו יותר טוב, אבל כנראה שלמעלה בעירייה חושבים אחרת. אני נגד כל סוג של הפרדה. אם ישימו גדרות בינינו איך נכיר את הצד השני?", שאלה. בעקבות ההפרדה, צומצם השטח של החצר בצד החילוני לפחות מחצי מהחצר המשותפת, וארגז החול ומטף כיבוי האש נותרו בצד החרדי.


משני צדי הגדר. שתי אמהות וילדיהן בחצר הגן (צילום: גיל יוחנן)

 

משה גבריאל, הורה של אחד הילדים בגן החילוני, זעם למראה הגדרות: "זה פשוט קטסטרופה. אחת הסיבות שרשמתי את הבן שלי מלכתחילה למקום הזה, זה בגלל שיש פה גן דתי. אני בעצמי אדם דתי ובוגר ישיבה. רציתי שהילד יראה הרמוניה בין הצדדים. היה פה פוטנציאל עצום לשיתוף פעולה ובמקום זה עשו כאן גטו. כמו גדר הפרדה בין יהודים לערבים, רק שפה אין טרור, פה צריך להיות שלום". לדבריו, איש לא יידע אותם על המהלך.

 

"לא רוצה שיראה ילדים בלי כיפה"

בצד החרדי הדעות היו חלוקות. מצד אחד, אמרה אחת מהאמהות החרדיות בוויכוח עם הגננת החילונית: "אני לא רוצה שהבן שלי יראה אותך חשופה. עוד מעט קיץ ואז הבגדים יתחילו לרדת. זה מאוד עצוב אבל אלה המגמות אצלכם. הוא עוד מעט בן 3, הוא מבין דברים ואני לא רוצה שהוא יראה את הילדים שלכם מסתובבים בלי כיפה. זה לא בגלל שאני לא מכבדת אתכם, זה בגלל שאני דואגת לו".


עובד העירייה מתקין את הגדר (צילום: גיל יוחנן) 

 

מנגד, אמר יאיר, הורה לילד בגן החרדי: "זה לא מוצא חן בעיניי הגדר הזאת. אמנם יש הבדלי אידיאולוגיה וחילוקי דעות, אבל אני לא מבין מה השיקול מאחורי זה. אני רק יכול לומר שמדובר בגן ילדים, אז מה כבר יכול להיות. מילא כשמתבגרים - אז השוני וההבדלים קצת יותר מודגשים - אפשר להבין את זה, אבל במקרה הזה פשוט לא ברור לי מה קורה ולמה".

 

רפאל תמם, מנהל המתנ"ס אליו שייך הגן, אמר כי: "היו דיבורים (על ההפרדה, ר.מ.) אבל לא חשבתי שזה יגיע לידי מעשים. מה שיותר מוזר זה שהכל בחסות העירייה. לא מדובר במשהו שנעשה בלי אישור, וזה האבסורד הגדול. אנחנו, בכל מקרה, נגד הפרדה בין יהודים". הוא אמר כי הבקשה להפרדה לא הגיעה מהצד החילוני: "יש כאן עוד שני גנים דתיים וברור שהבקשה לא באה מצידנו. זה סיפור עצוב ולא נעים ואני יכול רק לקוות שלא יהיו מחלוקות כאלה ושנעשה דברים ביחד".

 

העירייה: היענות לצורכי כלל התלמידים

סגן ראש עיריית ירושלים, יצחק פינדרוס מיהדות התורה,

אמר ל-ynet כי "זה אפילו לא סערה בכוס תה. זה לא כאילו מועצת גדולי התורה התכנסה והחליטה שיש להפריד בין הגנים. הייתה חלוקה בוועדת ההקצאות לפני שבעה חודשים של המתחם, זה הכל. כל גן בירושלים מופרד מהגן שלידו, אין פה כוונה להפריד בין אנשים, פשוט לכל רשת יש אחריות בטיחותית למתקן שלה. אני רק לא מבין מדוע זה נעשה עכשיו ולא לפני חמישה חודשים".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה, כי "בעקבות מצוקת מבנים לגני ילדים בשכונת קריית יובל, ובמטרה להיענות לצורכי כלל התלמידים באזור, חילונים וחרדים, החליטה ועדת ההקצאות של העירייה לחלק את המבנה הקיים, שישמש לגני ילדים חרדים באופן שישמש גם את הורי הילדים החילוניים בשכונה. הגדר הוקמה מתוך ראייה רחבה, הנותנת מענה לצרכים השונים של כל קהילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילד בגן בירושלים. "אין פה טרור, צריך שלום"
צילום: גיל יוחנן
בחסות העירייה. "קטסטרופה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים