שתף קטע נבחר

דו"ח: ילדים לא משוחררים בזמן מאשפוז פסיכיאטרי

בכל שנה מתעכב שחרורם של בני נוער וילדים מהמחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים, כיוון שלא נמצאות להם מסגרות טיפול מתאימות, כך עולה מדו"ח שהוצג היום בכנסת. "עיכוב בשחרור עלול לגרום להחמרה במצב הנפשי של המטופל"

בכל שנה מתעכב שחרורם של כ-30 ילדים ובני נוער מאשפוז פסיכיאטרי, משום שלא נמצאו להם מסגרות טיפול מתאימות מחוץ לבית - כך עולה מנתונים שהוצגו היום (ג') בפני הוועדה לזכויות הילד בכנסת. 

 

 

השלכות קשות לעיכוב בשחרור

מנהלי מחלקות האשפוז הפסיכיאטרי בבתי החולים באר-יעקב, גהה, טירת הכרמל ו"זיו" בצפת שרואיינו בדו"ח העידו כי בכל אחת מהמחלקות התעכב שחרורם מאשפוז של חמישה עד שבעה קטינים בשנה האחרונה, ובמקרים אחדים שוחררו קטינים לקהילה במקום למסגרת חוץ-ביתית. "עיכוב בשחרור מאשפוז עשוי לגרום להשלכות קשות על המטופל, ובהן החמרה במצבו הנפשי, יצירת תלות באשפוז והקטנת הסיכויים להסתגלות למסגרת אחרת", נכתב בדו"ח.

 

"מתוך 133 בני נוער מאושפזים בשנה החולפת, שחרורם של 33 התעכב בשל חוסר מקום במוסדות פוסט-אשפוזיים", אמר ד"ר מיכה רגולסקי, מנהל מחלקת נוער במרכז לבריאות הנפש באר שבע. "רק אתמול בבוקר הגיעה אלי נערה בת 18 ששוחררה מבית החולים לפני חצי שנה במצב טוב. היא מסוממת ובמצב נורא וביקשה עזרה. זו נערה ממשפחה הרוסה, שאנחנו העמדנו על הרגליים, אבל בגלל ששוחררה ללא ליווי נכון היא הידרדרה שנית. הנתונים מבהילים. הפער בין ישראל הראשונה לשנייה ילך ויגבר. ל-90% מהמאושפזים אין לאן לחזור בתום האשפוז".

 

"המערכת מתקשה לתת מענה"

בשנת 2010 התקבלו לאשפוז פסיכיאטרי 832 ילדים ובני נוער ב-12 מחלקות אשפוז פסיכיאטרי לילדים ולבני נוער, שבהן 292 מיטות אשפוז ו-143 מיטות אשפוז יום. כ-46% מן הילדים ובני נוער מאושפזים בין חודש לחצי שנה, 25% בין שבוע לחודש, כ-16% עד שבעה ימים, כ-10% בין חצי שנה לשנה ו-3.3% מאושפזים למעלה משנה.

 

פנימיות פוסט-אשפוזיות של השירות לילד ונוער במשרד הרווחה מיועדות לחניכים לאחר אשפוז פסיכיאטרי או כחלופה לאשפוז ומניעתו. במשרד הרווחה לא סיפקו נתונים לכותבי המחקר שהוצג היום, אך ציינו כי בקרוב יצא מכרז לתוספת של 40 מיטות במסגרות אלו.

 

מוטי וינטר, מנהל האגף לשירותים חברתיים במשרד הרווחה אמר כי "בכל שנה מספרים הילדים שאנו נדרשים לתת להם מענה גדל. המערכת נבנתה לילדים 'רכים' ומתקשה לתת מענה לאוכלוסיות קצה. כל שנה מתדפקים על דלתותינו בין 30 ל-100 ילדים נוספים".

 

יושב ראש הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, סיכם ואמר כי "לילדים שנותרים במחלקה פסיכיאטרית למרות אבחנה רפואית שלפיה הם אינם שייכים לשם נגרם נזק נפשי ותדמיתי, שיקשה עליהם להשתקם. חוסר התיאום הממשלתי שבא לידי ביטוי בכך שמוסד מסרב לקלוט ילד כי הוא מגיע באמצע השנה או כי מלאו לו 17, מוכיח שנדרשת הקמת נציבות זכויות הילד. אין היום רגולטור שרואה עצמו אחראי לילדים שנופלים בין הכיסאות. לשר החינוך יש סמכות להורות בצו למנהל מוסד לקבל מיד ילד שהופנה אליו. יש לכם סמכויות, תשתמשו בהן".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"ל-90% מהמאושפזים אין לאן לחזור בתום האשפוז"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים