שתף קטע נבחר

חיי נערה שווים 1,000 שקל?

אם לא נזעק, כששופטים גוזרים עונשים קלילים על הנהגים שקוטלים אותנו, נמשיך לשלם את מחיר חוסר הזהירות בכבישים

נדהמתי, כמו רבים, לקרוא את החלטתה של טל אוסטפלד-נאוי, שופטת תעבורה בישראל, שאשרה השבוע את עסקת הטיעון עם מרק פטריק, שלפני כשנה ושלושה חודשים, בעודו נוהג תחת השפעת אלכוהול, עלה בטעות על אי תנועה ופצע קשה את הילדה שחר גרינשפן. שחר נשארה במצב סיעודי, ללא יכולת דיבור או עמידה, מטופלת סיעודית קטנה בת 13. הלב נחמץ כשמסתכלים על המיטה בה שוכבת הנערה, מטופלת על ידי שני הוריה, שחייהם השתנו לנצח, או כשקוראים את המכתב המרגש שפרסמה אחותה בפייסבוק.

 

  • היכנסו לדף הפייסבוק של ynet

 

מרק פטריק, ששתה וגרם לתאונה הקשה או כדברי כבוד השופטת, "תאונה עם תוצאות די קשות" (האם המונח קושי בהקשר של תאונה מתייחס רק למותו של אדם? ופציעה אנושה אינה מותירה ברירה אלא להוסיף את המילה "די" לפני "קשה"?) לא יבלה יום בכלא, אלא יבצע כ-600 שעות שירות לתועלת הציבור  וישלם 1,000 שקל מכספו. השופטת אוסטפלד היתה גם מאוד רגישה למצבו הכלכלי של הנהג, וציינה בהחלטתה שהוא אינו אדם עשיר, וכמו כן שהוא "חסך זמן שיפוט יקר" בכך שהודה באשמה.

 

לפני שאישרה את עסקת הטיעון עם הנאשם, האם לא עצמה את עינייה לרגע אחד, ושיוותה לעצמה איך היא היתה מרגישה לוּ מי שעמד על אי התנועה, באותו רגע אומלל כשמרק פטריק עלה עליו, היה אדם שהיא מכירה? אותה שופטת הגיעה לכותרות לפני כמה חודשים, כששלחה אב לשמונה מנתניה לשבעה חודשים מאסר בפועל, כשנהג בעת פסילת רשיון. מה גרם לשופטת לגזור על אדם שנוהג תחת פסילה עונש חמור כל כך, ואילו על אדם שפוצע ילדה אנוש לגזור 1,000 שקל קנס?

 

האם זוהי אינה זכותינו לשאול מהן בדיוק אמות המידה שמלוות את השופט בהחלטתו? מדוע "מודה" השופטת בגזר הדין למר פטריק על כך שהודה באשמה ובכך "חסך בזמן שיפוט יקר"? האם זמן השיפוט יקר מהזמן שהפסידה הילדה שחר גרינשפן? זמן שבו לא תוכל ללכת, לצחוק, להסתכל אל השמיים או לתקשר עם הסובבים אותה?

 

צריך לזעוק

אז אבא ואמא יקרים, דעו לכם כשאתם נושקים לשלום לבנכם או לבתכם, ומתפללים בלבכם ששום דבר רע לא יקרה להם עד שתראו אותם שנית, שבמדינת ישראל זה המחיר לגופם השבור של ילדכם. דעו לכם שאם חס וחלילה יקרה משהו ליקירכם, אתם יכולים למצוא את עצמכם יושבים בבית משפט. שם תשמעו, כמו מתוך חלום, שופט גוזר על האדם שהרס את חייכם 1,000 שקל קנס. דעו לכם שרק במקרה עמדה שחר גרינשפן על אותו אי תנועה אומלל, באותו יום לפני שנה ולא הילד שלכם.

 

אדוני, זו יכלה להיות הבת שלך, גבירתי, זה יכול היה להיות בקלות הבן שלך. אם אנחנו כציבור לא נזעק, ואם אנחנו לא נדבר על זה ששופטים גוזרים עונשים קלילים על הנהגים שקוטלים אותנו, אז מחיר חוסר הזהירות בכבישים ימשיך להיות בזוי ונמוך כל כך. ואנחנו נשלם על כך.

 

משפט ישן וידוע אומר כי תאונות אינן קורות, הן נגרמות. תאונות נגרמות בגלל עצימת עיניים וחוסר תשומת לב, גם של הנהג על הכביש, או של הולך הרגל שחצה את הכביש. אבל תאונות קורות גם בגלל עצימות עיניים שלנו, כציבור שמקבל עונשים קלים כאלה כגזירה מלמעלה. גם בגלל עצימות עיניים ממשלתיות, אם מדובר בתשתית לקויה, בתרבות השילוט המזעזעת שרק אלוהים יודע לכמה תאונות היא גרמה, תרבות הנהיגה הנוראית וחסרת הרסן, או העובדה שעד היום לא נוסד עדין בישראל גוף ממשלתי שדואג לקורבנות תאונות דרכים.

 

בשנה הבאה ימלאו 40 שנה למותו של אחי, יואל פרידמן, בתאונת דרכים. אומרים שהזמן מרפא את הפצעים. אז אומרים. הזמן לא באמת מרפא את הפצעים, הם פשוט הולכים ונראים הרבה יותר טוב עם השנים. שחר גרינשפן לעולם לא תחזור להיות מה שהיתה. גם משפחתה לא תחזור מה שהיא היתה. מרק פטריק ישלם 1,000 שקל וימשיך בחייו. והגברת אוסטפלד? היא תמשיך לשפוט מכסאה הרם לפי ראות עיניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר גרינשפן עם בני משפחתה
צילום: אלדד רפאלי
מומלצים