שתף קטע נבחר

איך להכין פיצוץ מבוקר של רגשות על אדם קרוב

בטיפול זוגי, הרבה פעמים אני שומעת שהטיפול דומה לבוֹרוֹת שנועדו לפיצוץ מטעני-נפץ. המטפל משמש בתפקיד של מווסת, מכיל ובולם של תהליכי החשיפה וביטוי הכעס. כיצד ניתן לעשות את זה בבית, ללא איש מקצוע?

את סוחבת כבר עשר שנים ביקורת שלא העזת להגיד לבן זוגך? יש לך הר של כעסים על ההורים? אתה מת להגיד לחברה שלך כמה שהיא פוגעת בך כשהיא מלגלגת עליך? כמו המדור המיתולוגי בשבועון לאשה "מכתב שלא נשלח", לאנשים רבים יש מכתב כזה שמלווה אותם בדמיונם שנים ארוכות. אבל מה קורה כשלא מספיק לשלוח מכתב אנונימי? האם זה אפשרי? האם זה כדאי? איך להימנע מפיצוץ ביחסים בעקבות שחרור של רגשות לוחצים? המאמר הזה נכתב בתגובה לכמה פניות שעסקו בשאלה של "האם ואיך להוציא כעסים גדולים וישנים בתוך מערכות יחסים קרובות".

 

 

בטיפול זוגי ומשפחתי, ומובן שגם בטיפול אישי, נתקלים לא מעט בעוצמות של רגשות שליליים שאנשים "מחזיקים בבטן" במשך תקופות ארוכות. בטיפול זוגי, הרבה פעמים אני שומעת שהטיפול דומה לאותם בורות שנועדו לפיצוץ מטעני-נפץ. כשיושבים עם מטפל, הוא משמש בתפקיד של מווסת, מכיל ובולם של תהליכי החשיפה וביטוי הכעס. כיצד ניתן לעשות את זה בבית, ללא איש מקצוע?

 

אתם מגלגלים שוב ושוב סרט דמיוני

מדובר במטענים של מחשבות וזכרונות שגוררים איתם עוצמות של תסכול, עלבון, הרגשת עוול או קיפוח, אשמה ובושה, שמתרוצצים בראש כמו בית דין פנימי. אתם מגלגלים שוב ושוב סרט דמיוני שבו הכל נאמר, הצדק יוצא לאור וגזר הדין נחרץ. לעתים אלו רגשות שהיו לא מודעים, ומתגלים במהלך הזמן, כמו אירועים מהעבר הרחוק, שרק בתור מבוגרים אנחנו קולטים כמה צלקות ומטענים הם הותירו אצלנו.

 

אחת המטרות החשובות של פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית היא זיהוי רגשות חבויים, פירוקם ומציאת מנוחה לנפש על ידי השתחררות מכעסים, קינאה וחשבונות אחרים בין האדם לזולתו בלי נוכחות המושא של הרגשות. אבל לא פעם אנשים מרגישים שלא מספיק הפורקן העקיף, אלא יש רצון לפרוק את המיטען ולסגור את החשבון עם היעד המקורי, זה שהכעס קשור בו או בה.

 

מדוע יש צורך כזה? לעתים מתוך תקווה לקבל אישור שהכעס שלי מוצדק, לעתים מתוך שאיפה לשמוע התנצלות או להשיג שיפור ביחסים ושינוי בדינמיקה. אנשים חולמים לשבת מול ההורה שהכאיב להם, ולשמוע ממנו "אני מבין אותך. את צודקת. באמת לא היינו בסדר" יש כמיהה לחיבוק של סליחה ומחילה, לפיוס, לקתרזיס. אך בעיקר, יש רצון להשתחרר מהמועקה של חיים תחת תחושת הזיוף והצביעות בשל סודות ורגשות כמוסים ומוסתרים. אפשרי? כדאי לקחת את הסיכון? ואם כן, איך עושים פיצוץ מבוקר של מטען כזה, בבית?

 

דרוש תהליך הכנה שיעזור לבנות את "בור הביטחון"

קודם כל, יש לזכור את הפער העצום שיש בין המוסר למקבל, זה שאמור לשמוע את דברינו, ועשוי להיות המום כשייתקל בפעם הראשונה בתכנים שלנו. אדם שמגלה סוד, חושף רגשות, דומה למי שיוצא מהארון; הוא עבר תהליכי התכוננות והתבשלות עם המידע שהוא עומד להוציא לאור, הוא דמיין אלפי פעמים את הרגע הזה של החשיפה. לעומת זאת, הנמענים – הורה, חבר, בת זוג – אינם מוכנים לפצצה שעומדת לנחות עליהם. אז כלל ראשון, אם החלטתם להוציא מידע טעון, רגשות, סודות קשים לשמיעה, הזכירו לעצמכם שאתם והשומע נמצאים במצב מאוד שונה. אתם בסופו של תהליך ההתבשלות, והוא, המאזין, עוד לא התחיל בו. לכן דרוש תהליך הכנה שיעזור לבנות את "בור הביטחון" ויגדיל את הסיכוי שהדברים יגיעו לאוזני השומע:

 

זמן ומקום: בחרו מקום שיכבד את המעמד, וזמן שיאפשר לשומע לעכל את הדברים, להגיב עליהם, בלי לחץ ובלי עדים.

 

הכנה, ריכוך: כמה מילות הכנה יכולות לסמן לשומע שהוא עומד לקבל מידע קשה לעיכול. כמו שמכינים, להבדיל, אדם לשמוע בשורה על מחלה, כדאי גם להכין אדם שעומדת לנחות עליו "פצצה רגשית". למשל: "תראה אבא, יש דברים שמזמן רציתי להגיד לך. אני יודע שזה לא יהיה קל לשמוע, וגם אני התלבטתי אם להגיד, אבל זה מאד חשוב לי שתקשיב לי ותגיד מה אתה חושב". אם האדם יקר לכם, אם הוא קרוב וחלק מעולמכם, כדאי מאוד להכינו בכדי שהקשר יוכל להמשיך. לא מעט ניתוקים ו"ברוגזים" קורים בעקבות הטלת פצצות כאלה.

 

אמפתיה: שמרו על קשר עין ונסו להבין גם את רגשותיו של השומע, אל תיסחפו ואל תתלהמו. הכעס שהצטבר במשך שנים עלול לצאת בעוצמה, בסערה, ולסחוף את הדובר לתהליך של הגזמה והקצנה. ביטויים כמו "אתה אף פעם לא..." או "אני לא אסלח לך לעולם.." שלא לדבר על ביטויי שינאה, זלזול ובוז, יסיטו את השיחה לאפיקים אלימים או לנתק. נסו לשמור על מיקוד בעיקר, במסר שבאמת רציתם להשמיע.

 

מסר ממוקד: הכינו מראש את הניסוח של המסר העיקרי. נסו לא להעמיס, לא להרבות במילים, לא להציף בנושאים שונים. אל תתפסו "טרמפ" על השיחה ואל תעמיסו רשימה של כל העוולות והכעסים. זכרו שיש קיבולת מוגבלת כמה ביקורת אדם יכול לשמוע, גם אם היא מוצדקת ונכונה. זוהי סיטואציה כה קשה, כה טעונה ומאיימת, שחשוב לשמור על חוש מידה. אימרו את הדברים העיקריים, בדרך מכובדת, בתמציתיות, בטאו את הרגשות שלכם, ותנו לדברים לשקוע.

 

תגובת השומע: לאחר שהדברים הקשים נאמרו, טוב לאפשר זמן לתגובה, לעיבוד ראשוני. אם השומע מגיב בצורה קשה, כדאי לאפשר לו להירגע ולא להיכנס לקרב על צדקת דבריכם. הכוונה, כאמור, למצבים דרמטים, לא לביטוי של כעס קטן על הגרביים שנשארו על הרצפה. כאשר אנחנו טעונים בכעס ותיק ועתיק, השומע ירגיש את העוצמה, ייבהל, יופתע, ואולי ייכנס למיגננה ויתקוף בחזרה כדי לסנגר את עצמו. אין בעולם אדם שישמע כי כועסים עליו כעס גדול ויישאר נינוח, קחו בחשבון את התגובה. אתם מכירים את השומע, חישבו מראש מה התגובה הצפויה (יקום ויצא מהחדר? יבכה? יקרוס מרוב בהלה או אשמה? יתקיף ויאשים?) והכינו עצמכם לספוג את התגובה.

 

סגירת השיחה: חשוב לסיים את השיחה במילים טובות, במסר חיובי, כפי שהיא נפתחה. משהו כמו "אני יודע שזה קשה, אבל תדע שאני אוהב אותך ואמרתי את מה שאמרתי כדי שהיחסים בינינו יהיו יותר טובים ויותר אמיתיים" או להראות שאתם זוכרים לאדם גם את זכויותיו, למשל: "אני אמרתי את מה שהפריע לי, אבל אני זוכרת גם את הדברים הטובים שנתת לי.."

 

לעתים כדאי להיפרד בשלב זה, ולהגיד "אני מבין שזה שוק בשבילך לשמוע את הדברים, אני אתן לך לחשוב קצת, ואולי נדבר על זה מאוחר יותר". פחות זה יותר: מסר קצר ובהיר, אפילו חלקי, יש יותר סיכוי שיגיע לאוזניים של השומע, מאשר נאום ארוך, סוער וזועם שיביא להסתגרות והתנתקות של השומע.

 

הדברים אולי נשמעים קרים ומלאכותיים, ואכן הם כאלה. כאיזון לסערת הרגשות שיש במקרים האלה, נדרשים הרבה קור-רוח ושליטה עצמית, כדי להשיג את המטרה החשובה ביותר – דיאלוג אותנטי, של דובר זהיר ושומע שמסוגל לשמוע.

 

יחסים שהיו חסומים מקבלים ממד יותר אמיתי וגלוי

הפרס על המאמץ הגדול להביע דברים קשים בדרך תרבותית הוא החדווה והקירבה שמרגישים מיד, כשיחסים שהיו חסומים על ידי סודות והסתרה מקבלים ממד יותר אמיתי וגלוי. זהו תגמול גדול, שמצדיק לדעתי את ההכנה הקפדנית והזהירות בכבודו של השומע. לפרוק על אדם קרוב מכולה של כעסים עתיקים, ולצפות ששומע יקבל, יבין, יעכל ויגיב יפה בתוך כדי שיחה אחת – זוהי משאלה תמימה וילדותית. ניהול רגשות הוא תהליך של מודעות ושליטה עצמית, שמביא פירות מרגשים וחמים של דו שיח אמיתי וגלוי בין אנשים קרובים שחולקים חיים משותפים.

 

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוצמות של תסכול, עלבון, הרגשת עוול או קיפוח
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים