שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: index open

תיירות אקולוגית בארץ הקרחונים והרי הגעש

רוצים שהטיול שלכם בעולם יועיל יותר לסביבה מאשר יזיק לה? הכפר הווראגרדי, שטובל בין הרים ירוקים ומשקיף על הרים מושלגים, הוא בין המקומות שמאפשרים לעשות זאת. קסניה קופילובסקי התנדבה במקום בעבודה בפרמ'אלצ'ר, וזכתה גם להנות מהנופים עוצרי הנשימה של איסלנד

בדרום-מזרח ארץ הקרחונים והרי הגעש, הלא היא איסלנד, במישור מוקף הרים בכל גווני הירוק האפשריים וממערב לו הרים מושלגים, שוכן הכפר הווראגרדי - מקום שמשמש דוגמה ומופת לאורח חיים אקולוגי ומודרני. הגעתי למקום כדי להשתתף בתוכניות שימור סביבתי, מתוך רצון לטייל בעולם אך גם באופן שיאפשר לי להרגיש, שהטיול שלי הועיל יותר מאשר הזיק לכדור הארץ.

 

בחיפושים אחר ארגונים שמציעים טיולים אקולוגיים המשלבים גם תיירות וגם עשייה למען הסביבה, נתקלתי בתוכנית התנדבות בכפר. מכיוון שאיסלנד כבר מזמן היתה יעד מועדף שלי, כשראיתי שיש אפשרות גם לתור באי וגם לעשות משהו למען כדור הארץ - קפצתי על ההזדמנות.

 

בתוכנית משתתפים אנשים במגוון גילאים, שמגיעים מכל רחבי העולם. בתוכנית בה אני השתתפתי היו מלבדי עוד 9 אנשים, שהגיעו מקוריאה הדרומית, צרפת, שוויץ, גרמניה, ארצות הברית ואוגנדה. המתנדבים בתכנית עוסקים בפרמקלצ'ר (חקלאות מקיימת) ולוקחים חלק פעיל בתפעול המקום. תוך כדי נחשפנו לאורח חיים בריא הממזער את השפעתנו על הסביבה.


ארץ הקרחונים והרי הגעש (צילום: איי.פי)

 

טעים, אורגני ומקומי

רוב העבודה מתמקדת בשימור אדמות חקלאיות שבבעלותו של בית הבראה מהמפורסמים באירופה- NLFI Heilsustofnun. יום עבודה טיפוסי מתחיל ב-9:00 בבוקר, לאחר ארוחת בוקר טעימה ועשירה בחדר האוכל של בית ההבראה. האוכל טעים, אורגני ומקומי.

 

בימים הראשונים התפצלה הקבוצה לשתיים: אחת עבדה בחממות הגידול של בית ההבראה והשניה עסקה בבניית שביל הולכי רגל עבור אורחי המוסד, בשטח פתוח מאחורי בית ההבראה. בין ארוחת הבוקר לארוחת הצהריים שנערכה בשעה 13:00, ובניה לסיום העבודה בשעה 16:00 - נערכו שתי הפסקות קפה בביתן של מנהל העבודה, יונאס.

 

בשעה 18:00 היינו מסיימים את העבודה, עייפים אך מרוצים, וחוזרים לבית ההבראה לארוחת ערב. בשבוע השני התחלקה העבודה בין שתילת ירקות, למיון ואריזת תפזורות תה אורגני, הנמכרות הן בבית ההבראה והן בשווקים ברחבי המדינה.

 

צילום: ג'ודי טל

 

בדומה למרבית האיסלנדים, בית ההבראה דוגל באורח חיים בריא ושאינו מזיק לסביבה. משום כך, שום דבר אינו מתבזבז במשק. כך למשל, המתנדבים גם משתתפים באיסוף והכנת דשן אורגני לחממות, שמורכב בין היתר מעלי שלכת רטובים הנאספים מהמדשאות ומשאריות המזון האורגני מהמטבח, כמו ירקות, פירות וזרעי דגן.

 

המזון במקום צמחוני, ורוב הירקות בהם משתמשים במטבח גדלים בחממות בהן עובדים המתנדבים. הגידולים במקום מודברים בשיטות ביולוגיות, והגידול המקומי חוסך בדלק לצורך הובלת הסחורות. כשלעצמנו, אנחנו חשנו סיפוק גדול כאשר בארוחות הוגשו סלטים ותבשילים מירקות שנקטפו ונאספו על ידנו יום קודם לכן. 

 

המקום מקפיד ליישם עקרונות נוספים שיפחיתו את מידת ההשפעה על הסביבה, כך למשל נעשה שימוש במערכות מים אפורים, מה שמאפשר ניצול מירבי של המים, וחימום המים במבנים, בבריכות ובחממות נעשה באמצעות המים הטרמליים שבמקום, מה שחוסך צריכת אנרגיה.

 

לא רק עבודה

בית המתנדבים, שבנוסף לחדרי המגורים כלל גם מטבח, סלון וחדר משחקים, אפשר לכל חברי הקבוצה לבלות את הערבים ביחד . בערבים היינו נחים או מטיילים באזור. בית ההבראה סיפק למתנדבים גם גישה חופשית למתקני המקום, שכוללים חדר כושר, סאונות, בריכות ואף בריכות תרמליות הממוקמות מחוץ למבנה, תחת כיפת השמיים.

 

באזור עצמו לא חסר מה לעשות - המקום שוכן למרגלות הרים עליהם היינו מטפסים בקלות כדי להביט בנוף הנשקף מלמעלה של, חוף האוקיינוס ושל שטחים נרחבים בצבעי ירוק, צהוב וחום. אם רצינו לגוון, יכלנו לנסוע על אופניים שסופקו לנו בחינם מבית ההבראה לבריכה גדולה ששכנה על גבעה במרכז העיר, או הסתם הסתובבנו איתם ברחבי העיר, שטובלת בגווני ירוק מרהיבים של ההרים מסביב.

 

כבר ביום השני יצאנו אל מחוץ לעיירה, לראות את תחנת הכוח המקומית שמופעלת כולה על ידי אנרגיה תרמלית תת-קרקעית. באחד הימים גם ארגנו לנו סיור במפעל גלידה מקומי - הגדול ביותר באיסלנד, במהלכו הקבוצה זכתה לטעם כמה וכמה סוגי גלידה.

 

לקראת סוף השבוע הראשון התארגנה הקבוצה לטיול בדרום איסלנד, בסיוע בית ההבראה שסיפק לנו צידה. השכרת כלי רכב אינה יקרה במדינה, במיוחד אם בוחרים לנסוע בקבוצה יחסית גדולה של מעל ארבעה אנשים. הנסיעה בין ההרים המושלגים, הלגונות הכחולות והקרחונים העצומים היתה חוויה בלתי נישכחת.

 

לאורכו של כביש החוף הדרומי עליו נסענו, ראינו הרבה מפרצים ומדי פעם גם עמודי עשן שבקעו מתחת לאדמה לא רחוק מהכביש. בדרום מזרח האי גילינו את הקרחון הכי גדול באירופה ולידו מפרץ קרח מרהיב בשם ה"אייס לגון".

 

צילום: יאן קמינצקי

 

בסוף שבוע השני נסענו לטיול בצפון איסלנד, דרך כבישים מושלגים שעוברים בין פסגות הרים. הגענו לעיירה הכי צפונית באי, ממנה יוצאים בעונות הקיץ והסתיו לתצפיות לוויתנים, ןלאגם החם "מייוואתן", שסיפק אף הוא חוויה יחודית בה שיחנו במים החמים ותוך כדי ירד עלינו שלג.

 

במפגש עם האיסלנדים הם התגלו כאנשים מאוד ידידותיים וחמים, שרובם ככולם דוברי אנגלית. רבים מהם שומרים על המסורת ועוסקים בחקלאות ירוקה. התרבות שלהם היא מורשתם של הויקינגים ובכל מקום אפשר לראות מזכרות, אוכל ואפילו בגדי יומיום מסורתיים שעשויים מצמר כבשים איסלנדיות עם קישוטים אופייניים לארצות סקנדינביה ולאיסלנד בפרט.

 

פרט משעשע שסיפר לנו יונאס, הוא שיותר ממחצית האיסלנדים באמת ובתמים מאמינים בקיומם של טרולים המתגוררים ברחבי האי אך מתחבאים מאנשים. לא מדבור בטרול שאנחנו מכירים  - הטרול האיסלנדי הוא סוג של ענק קרח.

 

אך מעל בכל, אין ספק שהחוויה העוצמתית ביותר אירעה כבר בערב הרביעי, אז כולנו הגשמנו כולנו חלום וזכינו לראות מעל הבית שלנו את אורות הזוהר הצפוני. זו חוויה שקשה לתאר במילים, שזכינו לחוות רק פעם אחת נוספת - כשחזרנו מהטיול בדרום איסלנד.


אורות הזוהר הצפוני (צילום: רועי גליץ)

 

למען הכוכב שלנו

למרות ההרגשה שבאיסלנד הזמן זז לאט יותר, השבועיים הגיעו לקיצם מאוד מהר מאוד. ביום האחרון, באחת מהפסקות הקפה, לאחר תמונה משותפת עם יונאס, הוא הודה לנו על כך שבחרנו להגיע ולתרום, והסביר למה ההתנדבות, הגידול האורגני והמיחזור כל כך חשובים לבית ההבראה ולמדינה בכלל.

 

עקב מצבה הכלכלי של איסלנד, אין כיום לבית ההבראה אפשרות לייבא כמויות גדולות של עובדים בשכר או לקנות את כל המצרכים מבחוץ. אי לכך, התרומה מעבודת המתנדבים היא עצומה, החל מעזרה בשימור קרקעות הגידול וכלה בחיסכון ומניעת זיהום ובזבוז משאבי טבע יקרים.  

 

אנחנו המתנדבים, שהשתתפנו בעשייה החל מהצעד הראשון של שתילה ועיבוד הקרקעות, למדנו ונהנו מחשיבות תרומתנו במהלך התהליך ובסופו - כשהשתילים החלו להניב פרי. בתום התוכנית חשנו סיפוק עצום, הן מתחושת העשייה למען כדור הארץ והן מהפעילויות מחוץ לשעות העבודה.

 

מהר מאוד התברר לנו, כי למרות שהמתנדבים מגיעים מגילאים, מוצא ורקע שונים - כולם חולקים את אותם הערכים בנוגע לכוכב עליו אנחנו חיים, דבר שהיווה בסיס לתקשורת מצויינת בין חברי הקבוצה. לא פלא כי בתום השבועיים נרקמו חברויות שהמשיכו אל מעבר לתוכנית. ובשורה התחתונה, מדובר בחוויה מומלצת ביותר לאנשים שרוצים לגלות אי מדהים ומיוחד ביותר, להכיר אנשים חדשים ולעזור לכדור הארץ.

 

הכותבת נסעה באמצעות "גו-אקו" , שמציעה טיולים שמשלבים התנדבות למען הסביבה. התוכנית באיסלנד נמשכת כשבועיים ועולה כ-500 דולר (לא כולל טיסה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתנדבים
צילום: קסניה קופילובסקי
מומלצים