שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

הרעידה ביפן: ההערכות לרעש הצילה חיי רבים

על רקע הרעידה ביפן, אמר מומחה לתרבות והיסטוריה יפנית, כי בארץ השמש העולה נערכים לתרחישים כאלה: "יש תרגולים והיערכות בכל בית ספר ובית". על התמודדות היפנים עם האסון: "לא נוהגים להתבכיין"

יפן היא אחת המדינות המובילות בעולם, בהתגוננות מפני רעידות אדמה וההכנה מבעוד מועד הצילה רבים - ברעידת האדמה החזקה, שפקדה היום (ו') את המדינה. למרות ההיערכות, לפחות 200 בני-אדם נהרגו ברעש האדמה ובצונאמי.

 

בשעות הצהריים, לפי שעון מקומי, פקד את צפון מזרח יפן רעש אדמה בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר שגרם לגלי צונאמי בגובה של כ-10 מטר. לפי הערכות, עשרות בני אדם נהרגו ולפי שעה מימדי ההרס עדיין לא התבהרו במלואם.

 

ביפן קיימים מנגנוני הגנה על התשתיות. גורדי שחקים בערים הגדולות מתוכננים כך, שהם יתנענעו במקום שירעדו בזמן רעידת אדמה, ולכן הם בטוחים יותר. בעקבות רעידת האדמה בעיר קובה ביפן  נכנסו לתוקף תקנות חדשות למיגון גגות מפני אירועים כאלה, וכמה מועצות מקומיות מציעות לתושבים בדיקה מבנית של בתיהם. כמו כן, במקרה של רעש מעל עוצמה מסוימת, הרכבות המהירות מפסיקות את פעילותן וכורים גרעיניים ומפעלים אחרים נכנסים למצב השהייה אוטומטי.

 

רעשי אדמה באזור יפן מתרחשים לעתים קרובות. אך הפעם לא רק שמדובר ברעש האדמה החזק ביותר שנמדד אי פעם במדינה והשביעי בעוצמתו בהיסטוריה העולמית, הוא גם התרחש בקירבה לאוכלוסייה ולכן הפגיעה קשה יותר. "יפן ערוכה לרעידות אדמה", אמר בשיחה עם ynet, פרופסור בן-עמי שילוני, מומחה לתרבות והיסטוריה יפנית מהחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים. "יש תרגולים והיערכות בכל בית ספר ובית".

 

למרות שבינתיים מדווחים כלי התקשורת היפניים על עשרות הרוגים, מעריך פרופ' שילוני כי מספר הקורבנות לא יהיה גדול, בהשוואה למספר הקורבנות ברעשי אדמה בעוצמה דומה. אולם, כשהוא אומר "מספר קטן", מתכוון פרופ' שילוני למאות. "ברעידת אדמה שהתרחשה ב-1923 בטוקיו וביוקוהמה, שעוצמתה היתה קטנה יותר, נהרגו אז 140 אלף בני אדם", הוא אמר, "הפעם יפן ערוכה יותר".

 

הוא גם הזכיר רעש אדמה, שפקד את יפן לפני כ-15 שנים: "ברעש אדמה בעיר קובה, ב-1995, נהרגו 6,000 בני אדם והפעם יש לי את הרושם, כך לפחות אני מקווה, שמספר ההרוגים יסתכם בכמה מאות, מה שמוכיח שההערכות אכן עוזרת". עם זאת, סבור פרופ' שילוני כי למרות שכיום היפנים בונים טוב יותר, "עדיין ברעידת אדמה קשה למנוע נזקים גדולים".

 

לדבריו יש הבדל בין הבנייה החדשה לישנה. "הבניינים הישנים לא ערוכים ולכן מתמוטטים ונשרפים. לעומת זאת, הבנייה החדשה, גורדי השחקים שממלאים את יפן, ערוכים יותר. הם נעים מצד לצד וזה מפחיד, אבל הם לא נהרסים. בכלל אני חושב שרוב הפגיעה לא הייתה מהתמוטטות בניינים אלא מהצונאמי".


שדה התעופה בנסדאי. "עוברים מהר לשלב השיקום" (צילום: רויטרס)

 

על הצונאמי, הוא אמר: "ברעידות אדמה גדולות בעבר, כמו בקובה ובטוקיו, זה לא קרה. הצונאמי הפעם הוא ההורס הגדול, והם גם ערוכים לצונאמי באמצעות סכרים, קירות בטון על שפת הים - אך מול צונמאי גדול זה לא יכול לעמוד".

 

על התמודדותם של האזרחים היפנים הפשוטים, אומר פרופ' שילוני שעל אף שהתרגלו, "הם תמיד מבוהלים". "אחרי שרעידות אדמה מסתיימות היפנים לא נוהגים להתבכיין, להקים ועדות חקירה או להפנות אצבע מאשימה לאלוהים", הוא אמר. "היפנים הרבה יותר פרגמטיים. הם מקבלים את זה כדבר שקרה ואין מה לעשות נגדו ועוברים מהר לשלב השיקום".

 

למרות שכלי התקשורת ביפן וברחבי העולם משדרים תמונות של הרס וחורבן מיפן, פרופ' שילוני אומר כי השיקום יהיה מהיר. "השיקום נעשה בצורה יסודית ואכן בונים בצורה מוצלחת יותר. כך שרעידות האדמה מבחינה מסוימת משפרות את הדברים. כך גם קרה בהפצצות במלחמת העולם השנייה, יפן נבנתה בצורה הרבה יותר מוצלחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניין עולה באש בטוקיו
צילום: רויטרס
מומלצים