שתף קטע נבחר

גפני זימן דיון דחוף בששינסקי. יזמי הגז: מחטף

יו"ר ועדת הכספים הודיע על המשך הדיונים בחוק ששינסקי, הערב, לאחר שבצהריים ננעלה הישיבה ורבים מהמשתתפים עזבו את הכנסת. באיגוד תעשיות הגז זועמים: זו הוכחה נוספת לכך שלא מתקיים דיון ענייני ומקצועי. הערכה: גפני נמצא תחת לחץ של שר האוצר, שאינו מרוצה מקצב הדיונים

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, הודיע בצהריים על המשך הדיונים בחוק ששינסקי, הערב בשעה 18:00. מדובר בהחלטה מפתיעה, לאחר שממלא מקומות של גפני, ח"כ כרמל שאמה הכהן, שניהל היום את חלקה השני של ישיבת ועדת הכספים, נעל את הדיון בסביבות השעה 14:00 במילים: "להתראות מחר בבוקר". רבים ממשתתפי הדיונים עזבו את הכנסת. וכעבור כשעה קיבלו הודעה על חידוש הדיון.

 

 

בכנסת מעריכים, כי גפני נמצא תחת לחץ של שר האוצר, יובל שטייניץ. עוזריו האישיים של שטייניץ נכנסו ויצאו הבוקר מישיבת הוועדה, וכנראה שקיימת באוצר אי שביעות רצון מקצב הדיונים. עד כה דנה הוועדה רק ב-15 מתוך 48 סעיפי החוק, וגם הדיון בחלק מהסעיפים לא הסתיים, והאוצר התבקש להכניס תיקונים.

 

באיגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז שבלשכת המסחר הביעו כעס על ההחלטה, וטענו כי מדובר בניסיון למחטף, והוכחה נוספת לכך שלא מתקיים דיון ענייני, מקצועי, רציני ומעמיק אלא דיון חפוז ולא דמוקרטי.

 

במכתב ששיגר האיגוד לגפני נכתב: "מדובר בהתנהלות בלתי סבירה של ועדת הכספים בכנסת. ראשית, נקבעה סדרת דיונים בהולה על הצעת החוק למיסוי רווחי נפט בהתראה של פחות מיממה. שנית, הגם התקיים הבוקר דיון על הצעת החוק, לא נמסר למשתתפים כלום אודות האפשרות להמשך דיונים בערב, ומרביתם עזבו את הכנסת וצריכים לחזור חזרה לדיון לילי בהתראה של שלוש שעות. אין חולק כי מדובר בהצעת חוק חשובה למדינת ישראל, אולם התנהלות כזאת מעלה טעם לפגם לכל דיוני הוועדה".

 

המטרה: ניקוי השולחן מהסעיפים הטכניים

דוברו של גפני אמר בתגובה, כי הישיבה הערב כונסה לדיון בסעיפים טכניים של החוק, והמשך הדיון העקרוני יתקיים מחר.

 

דחיפות הישיבה לא הובהרה למשתתפים מעטים שהגיעו אליה, למעט תגובת עוזר של גפני שהפריכה את טענת המחטף. "מותר ליו"ר הוועדה לכנס ישיבה מתי שהוא רוצה", אמר העוזר, אבל מתגובתו עולה תחושה של רצון להפגין "מי בעל הבית בוועדה". זאת, אחרי שממלא מקומו שנכפה עליו, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, פיזר את הישיבה אחר-הצהרים עד מחר בבוקר.

 

בפועל נראה שישיבה כונסה למשך שעתיים כדי להרוויח זמן בניקוי השולחן מכל סעיפי החוק הטכניים שאינם במחלוקת (בעיקר נושאי העונשין ודרכי האכיפה). זאת במטרה להקדיש את 6 ימי העבודה שנותרו לוועדה - כדי להספיק לסיים את החקיקה לפני סוף החודש לפתרון השאלות שעלו ויעלו מהסעיפים הבעייתיים (כמו חישוב ההיטל על רווחי הגז והנפט, מיסוי שותפויות הנפט, חישובי הפחת, והמיסוי המופחת בהוראות המעבר).

 

גפני בודק את הפגיעה במשקיעים הקטנים

גפני אמנם החל הערב לדון במיסוי השותפויות אבל במוקש הראשון הוא עצר וביקש מרשות המסים לעיין מחדש בהצעת החוק. עניין זה מעסיק במיוחד את אלפי המשקיעים הקטנים. שכן השקעותיהם מבוססות על "תעודות השתתפות" בחיפושי הנפט שנסחרות בבורסה. נציגיהם טענו הערב כי הצעת החוק מפרה את תנאי ההסכם הקיים עם רשות המסים ופוגעת בהם. זאת בהוראה החדשה המאפשרת להם ליהנות מההטבות רק בהגשת דו"ח שנתי על הכנסותיהם למס הכנסה.

 

גפני לא יתקדם בפרק הזה לפני שיקבל תשובה שתניח את דעתו לפשר הנסיגה מההסכם והרעת תנאי המשקיעים. זאת, בנוסף לתשובה המתבקשת לטענה אחרת שלהם שמקפחת אותם בהשוואה למיסוי היזמים. שכן תקרת המס שלהם עומדת על 80% מהרווחים לעומת 62% ליזמים, וזאת בגלל שהמיסוי מתחשב בהכנסתם ממקורות אחרים. בנקודה זו נראה כי האוצר ילך לקראתם מאחר שלא הביא אותה בחשבון בחוק החדש.

 

בקטע של מיסוי השותפויות כבר הוגשה לגפני הסתייגות מהותית של 4 מחברי הוועדה - הח"כים שלי יחימוביץ (עבודה), כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), זבולון אורלב (הבית היהודי) ושי חרמש (קדימה). הם מציעים שבחישוב ההוצאות של השותפויות יוגבל שכר הבכירים לאחת משתי תקרות: עד פי 50 מהשכר הנמוך (הצעת יחימוביץ, חרמש ואורלב) או עד 3 מיליון שקל בשנה (שאמה-הכהן). הסתייגותם תעמוד להצבעה בתום הדיונים.


פורסם לראשונה 14/03/2011 17:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים