שתף קטע נבחר

חשש בקריית-שמונה: רעידה מפחידה מחיזבאללה

מבקר המדינה מצא כי 2,100 דירות בעיר הצפונית לא עומדות בתקנים של רעידות אדמה. תושב העיר: "המדינה שחושבת על כבישים ורכבות מקריית שמונה למרכז, צריכה לחזק את הבתים"

בקריית שמונה לא היו צריכים להמתין לדו"ח מבקר המדינה, כדי להבין שמבנים רבים בעיר הצפונית עלולים לקרוס במקרה של רעידת אדמה חזקה. על-פי נתוני המבקר, 2,100 דירות ברחבי העיר אינן עומדות בתקנים לרעידות אדמה. 

 

שלומי חימי, יליד קריית שמונה ותושב שכונת אשכול, אמר: "אני מאוד מודאג. יש לי ילדים, הורים, אחים. אנחנו, שכל כך רגילים לנפילת קטיושות ולמצב ביטחוני מתוח, מפחדים היום יותר מרעידת האדמה מאשר חיזבאללה. אתה לא יכול להתכונן לזה, זה לא ששומעים אזעקה ורצים לחדר ביטחון. אני חושב שמדינת ישראל, לפני שהיא חושבת רק על כבישים ורכבות מקריית שמונה למרכז, צריכה לחזק עבור האוכלוסייה את הבתים, כדי שיוכלו לגור בביטחה לפני שהם מגיעים ברכבת או ברכב לתל אביב".


מבנים שנבנו לפני עשרות שנים. קריית-שמונה (צילום: אביהו שפירא)

 

חימי העיר, כי לצערו האזרחים אינם יודעים כיצד להתמודד עם רעידת אדמה, שעלולה להתרחש באמצע הלילה או במהלך היום - בו שוהים הילדים במוסדות החינוך וההורים במקומות עבודה.

 

אור בן לולו, בעל מינימרקט ברחוב קרן היסוד בקריית שמונה, יודע ששלוש הקומות מעל המרכול יקרסו ברעידת אדמה חזקה וייתכן כי הוא והקונים שיהיו באותו זמן במקום עלולים להיפגע. "אחרי מה שקרה ביפן התקשרתי לסוכן הביטוח שלי וביקשתי לבטח את המבנה. התברר לי שהמחיר התייקר משנים קודמות, בהן החלטתי לא לבטח נגד רעידת אדמה והתוספת לפוליסה הגיעה כמעט ל-900 שקלים".

 

הוא הזכיר כי לאחרונה היו כמה רעידות חלשות מאוד בגליל העליון. "אני זוכר שלפני כמה חודשים היתה רעידה של קצת יותר מ-3 בסולם ריכטר והקונים שהיו באותו זמן הרגישו יחד איתי איך כל המבנה זז. אנחנו יודעים איך לרדת למקלטים כשיש קטיושות או לשים מסיכות אב"כ, אבל אף אחד לא יודע לאן לברוח או מה צריך לעשות שקרות רעידת אדמה. אני לא בטוח שנתנהג כמו האזרחים ביפן או במדינות שבהן הממשלה עשתה מסע הסברה".

 

כל התושבים, ששמעו על הדו"ח, אמרו כי הם יהיו מרוצים אם מקבלי ההחלטות יפעלו בנושא כבר עכשיו, לפני שיקרה אסון.  

 

בעיריית קריית שמונה התייחסו לדו"ח החמור ומסרו בתגובה: "נתוני הדו"ח מבוססים על העובדה כי חלק גדול מהבתים למגורים נבנו לפני שנת 1980 והיו שונים מהתקנים המוכרים היום. בתכנון המבנים והקמתם לא הביאו בחשבון את ההשלכות הצפויות מרעידת אדמה בעוצמה גבוהה. במהלך שנות ה-90 בוצע סקר מקיף שניפה את המבנים לפי רמת הסיכון

 שלהם ובימים אלו ישנו מהלך של הממשלה אותו מוביל משרד הבינוי והשיכון על מנת לחזק את המבנים הבעייתיים".

 

עוד נמסר מהעירייה: "ראש העיר, ניסים מלכה, פועל מול משרדי הממשלה השונים תוך הדגשת העובדה שתוכנית תמ"א 38 שעניינה חיזוק מבנים על ידי מתן הקלות והגדלת אחוזי הבנייה אינן טובות מספיק עבור יישובי הפריפריה ויש למצוא פתרונות נוספים על מנת לתת מענה מהיר ובטוח עבור תושבי קריית שמונה ושאר יישובי הסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סדקים במבנה. בית בקריית-שמונה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים