שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

האם הרומן של אסד וארדואן ישרוד?

בשנים האחרונות נמצאות טורקיה וסוריה ב"ירח דבש" שנובע מאינטרסים משותפים, ו"כימיה אישית" בין מנהיגיהן. לנוכח המהומות, הביע ארדואן תמיכה בידידו וקרא לו לערוך רפורמות. מומחים בוחנים מה יעשו המשך ההרג והסכנה הכורדית לחברות

"אנקרה מנהלת רומן עם דמשק בשנים האחרונות. יחסי סוריה-טורקיה הם סיפור מסע יוצא דופן - ממדינות עוינות לחברות הכי טובות". כך נכתב בשבוע שעבר במאמר דעה בעיתון הטורקי "טודיי'ס זמאן", שקרא לראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן ללחוץ על נשיא סוריה בשאר אסד לחולל רפורמה דמוקרטית. ארדואן הילך השבוע בין הטיפות. הוא הביע תמיכה בעמיתו הסורי, ובאותה נשימה יעץ לו לנקוט בגישה דמוקרטית כלפי המפגינים. אך כמה זמן יוכל ארדואן להמשיך באסטרטגיה זו, בעוד הגופות בסוריה ממשיכות להיערם וברקע הבחירות הקרבות בארצו והחשש מהתחזקות הכורדים?

 

"אסד וארדואן הימרו אחד על השני, והפכו לידידים אישיים קרובים שחיזקו איש את רעהו", הסביר ל-ynet ד"ר אלון ליאל, שהיה בעבר שגריר ישראל בטורקיה ומנכ"ל משרד החוץ. על פי ליאל, דווקא קריאתו של ארדואן לידידו לבצע רפורמות היא עדות חזקה לתמיכה בו. זאת, לעומת הקריאה לנשיא מצרים חוסני מובארק להתפטר לאלתר בעת המהומות במצרים. "פה ארדואן מכריז: צא לרפורמות, ואנחנו מאחוריך".


"אסד וארדואן הימרו אחד על השני, והפכו לידידים קרובים" (צילום: EPA)

 

ליאל מסביר כי הידידות המוזרה לכאורה, בין מנהיג מדינה ששואפת להצטרף לאיחוד האירופי, לבין מדינה שנחשבה מוקצה בעולם המערבי, נובעת מרצונה של טורקיה להפוך למעצמה אזורית. "טורקיה השקיעה בסוריה וכך חיזקה מאוד את מעמדה באזור, גם בהשוואה לאיראן ואפילו מצרים". לצד אלה מסביר ליאל כי קיימים גם אינטרסים כלכליים וצבאיים, "וגם כימיה במישור האישי".

 

בשנות התשעים הגיעו היחסים העכורים בין טורקיה לסוריה לסף מלחמה בעקבות המקלט שהעניקה סוריה למורדים כורדים והסכסוך הטריטוריאלי סביב מחוז האטיי (חבל אלכסנדרטה), שנפתר בסופו של דבר ב-2004,

שנה לאחר עלייתו של ארדואן לשלטון. באותה שנה עשה אסד צעד היסטורי, וביקר באנקרה לאחר שבמשך 68 שנים לא ביקר בה אף נשיא סורי.

 

עבור סוריה, שבתקופת כהונתו של גורג' בוש הבן כנשיא ארה"ב סומנה כחלק מציר הרשע, היו היחסים חשובים לא פחות. "גם במאבק הפנימי הידידות הזו נותנת לאסד נקודות חשובות", הבהיר ליאל, "היא זו שהוציאה את סוריה מהבידוד, מהפינה האיראנית. לסוריה כיום מעמד נוח הרבה יותר מבחינה אזורית משהיה לה לפני שש שנים".

 

ב-2009 הקימו שתי המדינות את "המועצה העליונה לשיתוף פעולה אסטרטגי" וביטלו את הצורך ההדדי באשרות כניסה. מאז חתמו המדינות על שורה של הסכמים כלכליים וצבאיים. ב-2009 וב-2010 הן ערכו תמרונים צבאיים משותפים. רק החודש נערך בדמשק מפגש של הפורום הסורי-טורקי לשיתוף פעולה בנושאי אנרגיה.


"אתמול תוניסיה, היום מצרים, מחר סוריה". הפגנה בטורקיה בפברואר (AP)

 

"זו לא רק זיקה בין שתי מדינות אסלאמיות, אלא גם יחסים כלכליים פרטיים ומדיניים, שכוללים השקעות בסך כמיליארד דולר של טורקיה בסוריה, והשקעות רבות במישור הפוליטי והחברתי, שיש סכנה שירדו לטמיון", הסבירה פרופסור עפרה בנג'ו, חוקרת במרכז דיין ומרצה להיסטוריה של המזה"ת באוניברסיטת ת"א, את המצב הרגיש שבו נתון ארדואן.

 

ערבית בבזאר, טורקית בשוק

את השינוי הכלכלי מנקודת מבטם של התושבים תיאר ה"ניו יוק טיימס" במאמרים שנכתבו בשנתיים האחרונות. "כאן בעיר גזיאנטפ, סימני ירח הדבש החדש בין טורקיה לסוריה נראים בכל", כתב דן בילפסקי מטורקיה ב-2010. "בכל יום שישי עטים אלפי סורים על מרכז העיר, נמשכים לשם על-ידי המבצעים והמותגים המערביים... בבזארים קוראים המוכרים ללקוחות בערבית... נישואים מעורבים הפכו לנפוצים יותר".

 

ג'נגיז אקינל, מנהל אחת חברות הנעליים הוותיקות והגדולות בטורקיה, "אקינל בלה", אמר לעיתון שייצוא סחורתו לסוריה גדל ב-40% ב-2009. הוא אף העביר חלק מהייצור לחלב ודמשק, משום ששם המשכורות נמוכות בכחצי מהנהוג בטורקיה. "טורקיה אולי מפגרת ב-15 שנה אחרי אירופה, אבל סוריה עדיין מפגרת ב-30 שנה אחרי טורקיה", אמר.

 

במאמר שנכתב מחלב שבסוריה ב-2009, מתאר רוברט וורת' את המוני התיירים הטורקים הפוקדים את העיר הציורית ואת הרוכלים בשוק העתיק שקוראים ללקוחות בטורקית. עומר סונמז, איש עסקים טורקי שסוחר בקביעות בסוריה, סיפר: "בהתחלה פחדנו לבוא לכאן, חשבנו שהכל יהיה מסוגר, בלי נשים ברחובות. אבל כשאתה מדבר עם אירופאים, הם אומרים את אותו הדבר על טורקיה!"

 

בניתוח שנראה רלבנטי ביותר בימים אלה מצביעים שני הכותבים על האפשרויות הפוליטיות הגלומות ביחסים: "הדור הסורי הצעיר רואה את השילוב הטורקי בין איסלאם שמרני לדמוקרטיה קוסמופוליטית כמודל", נכתב לפני פחות משנה. ולפני שנתיים נטען: "סורים רבים מקווים שארצם תחקה את המעבר ההדרגתי של טורקיה בעשור האחרון מאוטוקרטיה צבאית למערכת פוליטית דמוקרטית וסובלנית יותר".  

 

על רקע הדברים האלה, נקל להבין את דאגותיהם של אנשי עסקים בדרום טורקיה, שפורסמו השבוע ב"הורייט" הטורקי. "התעשייה והתיירות ייפגעו, משקיעים זקוקים לאווירה של ביטחון", אמר ראש איגוד התעשיינים במחוז האטיי, יאיה קמאל נלצ'בסמז. ראש איגוד אנשי העסקים הצעירים הוסיף: "יש להאיץ את תהליך הדמוקרטיזציה בסוריה. אנחנו לא רוצים לראות אצל שכנתנו אירועים כמו בלוב. כרגע, אלו שרוצים לבקר בסוריה כתיירים מהססים".

 

התקוממות כורדית, דיכוי טורקי

לצד שיקולים כלכליים אלה ניצב גורם משמעותי לא פחות – החשש הטורקי מהאוכלוסייה הכורדית בשתי המדינות, המונה כ-1.4 מיליונים בסוריה ובין 15 ל-20 מיליונים בטורקיה. "הטורקים חוששים מתבערה בטורקיה עצמה במקרה שהכורדים בסוריה יצטרפו בצורה רצינית למהומות במדינה", הסבירה בנג'ו.


ארדואן בסיור בצפון עיראק (צילום: AFP)

 

למעשה, לדבריה, "זה חודשים ארוכים שבמזרח טורקיה מתרחשות התקוממויות כורדיות שלא זוכות לסיקור נרחב אך נראות בהן תמונות קשות לא פחות מאלה שבמדינות ערב, ובהן צעירים ואפילו ילדים שמשתמשים בבקבוקי תבערה, אבנים וזיקוקין דינור. עד כה הצליח הצבא הטורקי להסיט את ההתעניינות בנושא באמצעות דיכוי מהיר וטענה שקרית כי מדובר רק בפעולות של ה-PKK (מפלגת הפועלים הכורדית, הנאבקת בממשלת טורקיה ומוכרת כארגון טרור על-ידי האיחוד האירופי וארה"ב – א.מ וג.ג.).

 

רק בסוף השבוע נהרגו שבעה חמושים כורדים בשני עימותים עם חיילים טורקים בסמוך לגבול עם סוריה. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי היו אלה העימותים הקשים ביותר מאז הכריז ה-PKK על סיום הפסקת האש בטענה שאנקרה לא נענתה לשורת תביעות שהציב לה, בהן שיפור תנאיו של מנהיגו הכלוא בטורקיה, עבדוללה אוצ'לן. הסכסוך בין טורקיה ל-PKK גבה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם.

 

"היחס של שלטון ארדואן כלפי הכורדים מחמיר פחות מהיחס הטראומטי של קודמיו", אמרה בנג'ו. דוגמא לרצון של ארדואן להתקרב לכורדים ניתן היה לראות השבוע, כשערך ביקור היסטורי בחבל הכורדי האוטונומי בצפון עיראק. "התחלנו לבסס את האחווה בין עממי טורקיה, שהיא הבסיס לפיתוח כלכלי. שמנו קץ למדיניות הישנה ששללה מהם את אנושיותם", אמר ארדואן בטקס החנוכה של נמל התעופה החדש בבירה ארביל שנבנה על ידי חברה טורקית. נשיא החבל האוטונומי, מסעוד ברזאני, שיבח את ארדואן ואמר לו: "לטורקיה יש כעת עמדה חשובה באזור, הודות למדיניותך החכמה".

 

"ארדואן יראה לאן הרוח נושבת"

האם "המדיניות החכמה" של ארדואן תעמוד לו גם בהתמודדות עם המשבר הסורי? "יעצנו למר אסד שתגובה חיובית לדרישותיו ארוכות השנים של העם וגישה רפורמיסטית יסייעו לסוריה להתגבר על בעיותיה ביתר קלות", אמר ארדואן בשבוע שעבר והוסיף: "הוא לא השיב בשלילה". הנשיא עבדאללה גול התבטא גם הוא בנושא. "לא יכול להיות אף משטר סגור לחופי הים התיכון. אסד גם כן מודע לכך. אני מקווה שהוא יחזק את עצמו באמצעות יישום רפורמות", אמר גול.


מפגינים קורעים את תמונתו של אסד (צילום: MCT)

 

"ארדואן ינסה להמשיך ולהלך בין הטיפות, ידבר נגד האלימות והשימוש בכוח, ובעד זכויות האדם בניסיון להצטייר כתומך בזכויות אלה. הוא יציג תמונה מתונה מול העולם המערבי שאליו הוא רוצה להצטרף, יתמוך באסד ככל שיוכל ויראה לאן הרוח נושבת", צופה בנג'ו. עם זאת, היא הדגישה כי "במידה שאסד יגביר את האלימות, ארדואן יתקשה ללכת עד הסוף עם התמיכה בו ובשלטון דכאני שפוגע באזרחיו, כשברקע רצונו להצטרף לאיחוד האירופי".

 

מנגד סבור ליאל כי מגמת התמיכה הטורקית תימשך: "לנוכח ההודעות שיצאו מאנקרה בנסיבות הקיימות למרות כל ההרוגים, אני לא רואה את ארדואן נוטש אותו, או קורא לו להתפטר". ליאל סבור כי העובדה שבטורקיה יתקיימו בחירות ב-12 ביוני תורמת לחיזוק התמיכה הטורקית הרציפה בסוריה.

 

השניים מסכימים כי בסופו של יום, גם אם אסד ייפול, ארדואן יושיט יד ליחסים חמים כמעט עם כל מנהיג סורי עתידי. שכן עם כל הכבוד ליחסים האישיים ולידידות האמיצה, לאנקרה יש הרבה מאוד מה להפסיד ממשבר מדיני עם דמשק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן מאותת לאסד: "צא לרפורמות, אנחנו מאחוריך"
צילום: AP
גול ואסד. "לא יכול להיות משטר סגור לחופי הים התיכון. אסד גם מודע לכך"
צילום: AFP
מפגינים שנורו למוות בסוריה. "ארדואן ידבר נגד האלימות"
צילום: רויטרס
אסד ואחמדינג'אד. "ארדואן הוציא אותו מהפינה האיראנית"
צילום: AP
ינטוש או לא ינטוש?
צילום: AP
מומלצים