שתף קטע נבחר

משועבדים לסירים: 10 המכות במטבח

דרך החתחתים שעוברים בדרך לארוחה נורמלית כוללת מפגש קרוב מדי עם להבים חדים, תרנגולות שצריכות להפוך לעוף והמון ג'יפה. אז כן, שמענו שיש אנשים שאוהבים לשטוף כלים, אבל משום מה הם אף פעם לא נמצאים במטבח שלנו כשצריך אותם

לו היינו חמישה אנשים שונים במטבח שטורחים על ארוחת שישי, כל אחד היה מוצא בקלות את הנישה שלו ומגיע רק לחלק שהוא אוהב. אחד היה מוציא את כל חומרי הגלם מהמקרר ומהארונות ומסדר אותם בקעריות, השני היה לש בצק, האחר מקציף ביצים, והאחרון עוד היה אומר תודה שנתנו לו בכלל לשטוף כלים, כי זה נורא מרגיע אותו. אם רק יכולנו להשתעשע בצד היצירתי והטעים של הבישול, אם לא היו מטרידים אותנו בכל הזוטות האלה של הכנות וניקיונות, כבר מזמן היינו יכולים להשקיע את הזמן במה שחשוב באמת ולהיות המאסטר-שף הבאים, לא?

 

אבל המציאות, למרבה הצער, אחרת. רובנו עומדים לבד בשעת הבישול בבית, מקסימום שניים, ונאלצים לבצע את כל המשימות המשעממות עד מוות בעצמנו, כאילו היינו אחרוני תורני המטבח בטירונות. הנה כמה דברים שעדיף היה להימנע מהם בכלל בבישול, ויפה קדרה אחת קודם.

 

1. לגרר ולקלף ירקות

הדרך לכל ארוחה טובה מתחילה בהכנות, הכנות ועוד קצת הכנות מראש. כדי לא להיתקע ברגע האמת, את כל הירקות צריך לקלף ולקצוץ לגודל המתאים מבעוד מועד, ובמקרים מצערים במיוחד לגרר אותם. אם גם אתם מרגישים שיכולתם להיעזר באיזה סו-שף קטן שיעשה בשבילכם את כל ההקדמה המייגעת, אתם בחברה טובה. "אני שונאת לקלף ירקות", מצהירה פיליס גלזר, "ושונאת את כל ההכנות בכלל. אם מישהו יכול היה לקלף עבורי ואני רק הייתי מערבבת, זה היה נהדר. אני מתה על תיבול, אבל לכלוך וקליפות? זה ממש לא בשבילי". גם השף אבי ביטון לא אוהב לקלף, "מאותה סיבה שאני לא אוהב לעשות עבודות שחוזרות על עצמן, ותמיד כל הקליפות נופלות לרצפה".


סיוט הפומפייה (צילום: דלית שחם)

 

יש כאלה שקוצפים בעיקר על ירק מסוים, כמו השף עומר מילר: "כל מה שדורש עבודה סיזיפית או הרבה זמן, כמו לקלף ארטישוק, לא מתאים לאופי ההיפראקטיבי שלי". לפעמים אפשר למצוא משהו מרגיע בעבודה המונוטונית הזאת, אבל רוב הזמן מחכים כבר להגיע לשלב הערבוב והטעימה, כשהריח מתחיל לעלות ולהתחבר למשהו טוב באמת.

 

2. לקצוץ בצל

עם גפרור בפה, עם משקפי שמש על העיניים, עם משקפת צלילה על העיניים, עם ברז מים פתוח, עם הקפאה מראש בפריזר, עם מסטיק מנטה בפה – מספר שיטות הסבתא לקילוף בצל בלי דמעות שוות כנראה למספר השכבות שלו. העיניים צורבות וסובלות, המצמוץ הופך לבלתי נשלט ואת המשך החיתוך אני תמיד מבצעת "על עיוור", בתקווה שכל האצבעות יישארו במקום.

 

הדבר היחיד שעובד עבורי הוא אכן הקפאה קצרה של הבצל לפני העבודה (אם זכרתי לדחוף אותו לשם מספיק בזמן, כמובן), אבל גם ההשפעה הזאת קצרת-מועד ותוך כדי החיתוך של הירק המרושע נותר רק להמשיך להתייפח אל תוך מגבת המטבח ולקוות לגאולה מהירה.


מה אתם בוכים? זה רק בצל (צילום: אסף אמברם) 

 

3. להוציא סיר מהארון הפנימי

הרי זהו כלל ידוע: לעולם הסיר או המחבת שאתם זקוקים לו כעת יימצא עמוק-עמוק בארון, בדיוק מאחורי סיר הג'חנון שלא השתמשתם בו מעולם ומתחת לשכבות גיאולוגיות רבות-שנים של תבניות שקעים בצורות שונות. אם החלטתם לבשל בזמן שבני הבית ישנים – זה עומד להשתנות. מהומת האלוהים של קרקושי סירים, ידיות שנתקעות בכלי אחר ובסוף מגדל כלים שמתמוטט בחדווה החוצה אל הרצפה כבר לא ייתן לאף אחד לנוח פה בזמן שאתם עובדים.


מישהו ראה את הסיר לפסטה? (צילום: ירון ברנר) 

 

4. להפריד עלי פטרוזיליה

מילא העלים הצהובים והכמושים שצריך להעיף מתוך צרור הפטרוזיליה עוד לפני שהתחלנו לעבוד, אבל מה עם הגבעולים? אני שייכת לזן האנשים שלא מסוגלים לראות שמינית גבעול מחובר לעלה ולחיות עם זה בשלום, ולכן תמיד מתחבטת מחדש בסוגיות הרות גורל כמו: עדיף להפריד לפני ששוטפים את הפטרוזיליה או אחריה, כשהגבעולים רטובים ודבוקים? עדיף לגזור במספריים את רוב הגבעול ואז לעבוד על הקצוות, או מראש לנתק את העלים אחד-אחד בעבודה סיזיפית שאין כמותה? בינתיים גיליתי שאין תחליף לעבודת היד, שגם משמרת את יחסי האהבה-שנאה עם הפטרוזיליה לתמיד.


תפרידו ביניהם, עלי הפטרוזיליה (צילום: ירון ברנר)

 

5. לנקות עוף או בשר

לא, אני לא זקוקה לעוד תזכורת שהדבר שאני עומדת לאכול היה פעם חיה. קשה לי גם ככה, בחיי. כל עוד חלקי העוף או הבשר מגיעים בדיוק בצורה שבה הם צריכים להיכנס לאחר כבוד לסיר או למחבת, אני יכולה להתמודד עם הצמחונות הסלקטיבית שלי, אבל ברגע שצריך לעשות פעולה שמקרבת אותי עוד צעד אחד אל מה שמזכיר עצמות או דם - ואפשר כבר להתקשר לשח"ל ולהזמין ניידת, תודה. מסתבר שאני לא היחידה שמטפחת רתיעה ממה שנוגע לחלק הזה בבישול. הנה, גם נירה רוסו סולדת: "לנקות עוף משאריות נוצות עומד כמעט באותה דרגה של ניקוי כבדים. אפשר לפתור הכל היום במחיר מופקע, ואני בהחלט אשלם כל מחיר. זאת עבודה סיזיפית על משהו שלעולם לא ייראה באמת נקי".


שח"ל בדרך לעזור (צילום: index open) 

 

6. לתזמן את ההכנות

קדרת עוף ובצלצלים יוצאת בשעה עשר מחיפה וסיר אורז צהוב יוצא מבאר שבע ברכבת של תשע ועשרה. המים רתחו עוד לפני שהשמן התחמם, תפוחי האדמה שממתינים בתנור כבר חצי שעה יותר מדי מתחילים להתעלף, ובגלגל"צ תזמנו 45 דקות בגלל תאונת טיגון וסקרנים. אמרו, תלמידים יקרים, מתי כולם ייפגשו לארוחה אצל הדודה בכפר סבא?

 

מה בסך הכל הבן-אדם רוצה בחיים, שכל המנות יגיעו לשלב הגמר באותו הרגע, כדי להגיש לשולחן ארוחה שלמה וחמה בסדר הנכון? החישובים, התכנונים ותרשימי הזרימה שנדרשים לפעמים להוציא את הרוסטביף מהתנור בדיוק בשעה שהתוספות מוכנות יכולים לעייף כל בשלן, במיוחד זה שכרגע התאושש מלנקות את הבשר (ע"ע).

 

7. להקציף חלבונים

כשמדובר בעוגות ובקינוחים, שני פרמטרים חורצים בדרך כלל את גורלו של המתכון – מי לקלסר המתכונים ומי לפח הזבל – התעסקות עם שמרים, והקצפת חלבונים. אם בכל זאת אין ברירה והחלבונים דרושים, שתי אפשרויות עומדות בפני המקציף הנבוך: לנסות להשתמש במקצפה חשמלית קטנה, כזאת שמחזיקים ביד, ולבלות שעה ארוכה בלחישת שידולים וכשפים לקצף שיעלה מוצלח בדרך לא דרך. והאפשרות השנייה, להיאבק בארון ולהוציא את המיקסר הענק (ראה סעיף 4) שקיבלנו בירושה מסבתא עם עוד שישה חלקים שהלכו לאיבוד בדרך, למצוא לגודזילה מקום על השיש, להרכיב, להקציף, לפרק ולנקות את החלקים. כיף כיף. אז שלא יבלבלו לכם בביצים, הפנו מבטכם שמאלה למתכון הבא בספר, והתעלמו בחביבות מזה שדורש הקצפה, לא יקרה כלום.


(צילום: index open)

 

8. לשנות כמויות במתכון

קחו את כל המספרים שהוזכרו בסעיף הקודם, חסרו חמש, כפלו בשלוש, זכרו שארית אחת בצד, גרדו רגע בראש בהשתאות והתחילו מההתחלה. כשהכמויות במתכונים נראות מוגזמות קצת ביחס לצריכה הביתית שלכם (מי צריך שלוש כיכרות לחם או 120 עוגיות?), או כשצריך דווקא להכין פתאום עוגת שוקולד לגדוד זאטוטים בתבנית 30 ס"מ במקום 26 ס"מ, מישהו צריך להוציא את החשבונייה מהבוידעם ולהתחיל לעבוד. בדרך כלל שוכחים לשנות את אחד מהרכיבים במתכון, עד שנזכרים דקה מאוחר מדי ששמתם ממש, אבל ממש, יותר מדי קמח. ושיא השיאים, התעלומה שגורמת למשפט האחרון של פרמה להיראות כמו משוואה ריבועית – איך לעזאזל מחלקים ביצה אחת בחצי?

 

9. לקלות פלפלים

מאז שפרץ עניין שקית הניילון לחיינו, הטיפ הזה לקליית פלפלים שוחזר ומוחזר אינספור פעמים תחת כל מוסף רענן. הטריק ידוע: קולים בתנור בחום גבוה מאוד, ומשהים 20 דקות בשקית ניילון סגורה כדי שהפלפלים "יזיעו" ויהיה קל לקלף אותם. אם מיליון חתיכות קליפה קטנטנות שנדבקות לאצבעות ומורידות בעקבותיהן גם חצי פלפל נחשבות קילוף קל, שיהיה.


לקלות בשקית, על הגריל או על להבה פתוחה? (צילום: ירון ברנר) 

 

10. לשטוף כלים!

מזווית העין אפשר לקלוט יקום מקביל שמתחיל להתגבש לו הרחק בכיור. מגדלי כלים מתרוממים, צורות חיים חדשות נולדות, כתמי רורשאך של רוטב מפארים את לובן הכיור ואפילו הנמלים כבר יצאו לצעדת האביב על השיש כשתרמילים על גבן. "זה ממש מעצבן לנקות את המטבח אחרי יום שלם של בישולים ולהתחיל להחזיר אותו לקדמותו", מקטר גם בני סיידא. "אם היה מישהו שיעשה את זה במקומי הייתי שמח מאוד, במקום לקרצף-לקרצף-לקרצף". אז שאני אשפשף? טוב, אין ברירה. מישהו בסוף צריך לדחוף את היד עמוק לג'יפה של הכיור ולשלם על כל הכיף הזה שעשינו במטבח עד עכשיו, לא?


מי שוטף? (צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
3/4 ביצה כפול 3 לחלק ל-2 יוצא... בלגן
מומלצים