שתף קטע נבחר

יורם כהן כתב: "היתרון של צה"ל לא נוצל בעזה"

ראש השב"כ החדש יוצא לאור וכעת גם נפתח צוהר לתפישת עולמו, בזכות מאמרים שפרסם. "ללא כל ספק, צה"ל היה יכול להרוס את היכולות הצבאיות של חמאס במבצע עופרת יצוקה", כתב ב-2009 ושיבח את שיתוף המידע בין הצבא לשב"כ

עד אתמול התהלך יורם כהן בצללים ולמרות שמילא תפקידים בכירים, לא הכירו אזרחי ישראל את מי שנבחר לשמש ראש השב"כ ה-12. כעת, עם חשיפת שמו ותמונתו, נחשפים גם שורת מאמרים שפרסם, בהם גם עבודת מחקר על יכולתו הצבאית של חמאס ברצועת עזה. כהן סבור, כי "ישראל לא ניצלה את יתרונה הצבאי" במבצע "עופרת יצוקה" כדי להכות בחמאס עד הסוף.

 

בשנת 2008 נסע יורם כהן לוושינגטון כדי לשמש עמית מחקר ב"מכון וושינגטון

למדיניות ארה"ב במזרח הקרוב". בעבודת מחקר שפרסם באוקטובר 2009, גרס כהן כי אילו ישראל היתה הולכת עד הסוף - "ללא כל ספק, צה"ל היה יכול להרוס את היכולות הצבאיות של חמאס". הוא כתב את המחקר יחד עם ג'פרי ווייט איש המודיעין הלאומי האמריקני, שכתב בעבר מחקרים לשר ההגנה האמריקני.

 

ראש חדש לשב"כ - כל הדיווחים ב-ynet:

עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet

  

כהן כתב כי מבצע "עופרת יצוקה" היה האתגר הצבאי הרציני ביותר של חמאס וכי "למרות מאמץ לשוות דימוי חיובי לתפקודם במהלך המבצע, חמאס והזרוע הצבאית שלו עז א-דין אל קסאם, השיגו מעט מאוד מבחינה צבאית. ההישג האמיתי היחידי היה המשך ירי הרקטות לישראל, שפחת אחרי שלושה שבועות". לטענת כהן, "חמאס קיווה להעביר את הלחימה לשטח ישראל".


טנקים של צה"ל בעזה בימי "עופרת יצוקה" (צילום: AFP) 

 

כהן קבע במחקרו, כי לכוחות הישראלים היה יתרון מרשים בכניסה למלחמה באיסוף וניתוח מודיעיני, ובתמיכה במטרות האוויר ובמבצע הקרקעי. "גם אחרי שהלחימה החלה ישראל המשיכה להשיג מודיעין חדש לשימושם של המפקדים בזמן אמת כדי להכות במנהיגי חמאס, במפעילי הרקטות וכוחות הקרקע. שיתוף הפעולה בין צה"ל לבין השב"כ היה המפתח בהצלחת מרכיב המודיעין במבצע עופרת יצוקה".

 

בעזה מפגינים כעת זהירות

חמאס לא הופתע מכניסת כוחות צה"ל לרצועה. "חמאס התכונן ביסודיות לפלישה ישראלית גדולה וציפה להציב הגנה מרשימה, תוך שימוש באזרחים ובמתקנים אזרחים ככיסוי לפעילות הצבאית של הארגון. בנוסף חמאס קיווה להשיג דימוי של ניצחון על-ידי פעולת חטיפה של חיילים, השמדת טנקים והפלת מטוסים ומסוקים", כתב כהן.

 

לדברי כהן, ההחלטות נתקבלו בדמשק, אבל "מרגע שהחלה

הלחימה המנהיגים בעזה נכנסו למסתור והיתה להם השפעה מוגבלת על הלחימה". הוא הוסיף כי במבצע עופרת יצוקה לא התהווה שדה קרב גדול בין צה"ל לחמאס בעיקר משום שחמאס "נמנע מפעולות גדולות של קרב קרוב והסתפק בפעולות קטנות טקטיות שארכו כמה דקות, לפעמים תוך שימוש בשימוש במחסה אנושי".

 

כהן הדגיש כי גדודי קסאם הוכיחו שהם אינם שווים לצה"ל ביכולת הלחימה שלהם. "הם נכשלו בהשגת הדימוי הפומבי שחמאס ניסה להציג של לוחמים אסלאמיים חזקים ומיומנים". את עבודתו סיכם בקביעה כי "לחימה משחררת מתח ולוקח זמן לבנות את המתח הזה שוב. חמאס שהוכה בקרב מבלי שהציג הרבה יכולת, מפגין זהירות בכל הקשור לקרב צבאי עתידי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כהן, הבוקר
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: AP
שליט. יצטרך לפעול לשחרורו
צילום: AP
מומלצים