שתף קטע נבחר

זירת הקניות

התוכנית לפיתוח עכו: מידע שגוי ומיליונים שבוזבזו

כ-3.5 מיליון שקלים השקיע מינהל מקרקעי ישראל מכספי הציבור בתוכנית הפיתוח הראוותנית של עכו, שקודמה עם העירייה. כעת, לאחר שנדחתה מחשש לפגיעה בטבע, מגלה חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה: התכנון התבסס על רצף של טעויות. העירייה: "ממילא התוכנית היתה גרנדיוזית ולא בת מימוש"

חלם זה כאן: תוכנית הפיתוח של עכו, שאמורה היתה לשנות את קו החוף של העיר, קודמה במשך למעלה מ-10 שנים על ידי מינהל מקרקעי ישראל והעירייה, בהשקעה של מיליוני שקלים, אךנדחתה לאחרונה מחשש לפגיעה בסביבה.

  

כעת מתברר כי עיריית עכו בעצמה מתנערת מהתוכנית וכי התכנון כולו - שכלל בניית אלפי יחידות סמוך לחוף וייבוש חלק נרחב מהים - התבסס על תסקיר סביבתי רצוף טעויות, מידע חסר והערכות שגויות, שלא רק שעלה כסף רב אלא עשוי היה לפגוע גם בבטיחות הרוחצים.

 

בזאת לא מסתיימת הפרשה: בדיקת ynet מעלה עוד כי בימים אלה פועלת עיריית עכו להכנת תוכנית חלופית - שתכלול ייבוש רצועת ים ברוחב 50 מטרים. "אני מברך על ההחלטה (לדחות את התוכנית - י.ד). התוכנית הגרנדיוזית שהובלה על ידי המינהל לא היתה בת מימוש", מסר ל-ynet ראש העיר שמעון לנקרי.

  

כך יוצא שבעוד עיריית עכו מתנערת מהתוכנית ופועלת לגיבוש תוכנית אלטרנטיבית, המשיכו נציגיה להגיע למוסדות התכנון ולקדמה, בעוד ארגוני הסביבה ובראשם החברה להגנת הטבע, נאבקים בה.


ממתינה לתוכנית פיתוח. העיר עכו (צילום: החברה להגנת הטבע) 

 

התוכנית הנרחבת, נחשבת לאחת מתוכניות הפיתוח הגדולות שהיו בישראל ואמורה היתה לשנות את כל קו החוף של עכו. מינהל מקרקעי ישראל לבדו, השקיעה בה על פי ההערכות כ-3.5 מיליון שקלים.

 

אם להסתמך על המצגת שהכין המינהל בנושא, התוכנית היתה אמורה "להפוך את עכו לעיר נמל תיירותית, דוגמת סן טרופז בריביירה הצרפתית", במסגרתה תיכננו לייבש -150 דונם מהים לצרכי בנייה, לבנות שוברי גלים ארוכים, לבצע היקף נרחב של עבודות תת ימיות, לבנות כ-2,000 יחידות דיור סמוך לקו החוף, ולהקים מרינה לכ-400 כלי שיט וטיילת על קו המים.

 

סכנה ממשית לרוחצים בחוף

אולם כעת מתברר כי כל התכנון הזה, מעבר להיותו בעייתי בכל הנוגע למעמדה של עכו כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, התבסס על מידע שגוי וחלקי. תמונה זו נחשפת בחוות דעת מקצועית שהוכנה על ידי ד"ר דב צביאלי, יועץ המשרד להגנת הסביבה לתהליכים חופיים וימיים, ואשר הגיעה לידי ynet. חוות הדעת הזו מגלה כי בחלק מהמקרים היו אף שגיאות מסוכנות.

  

צביאלי כותב כי כמעט בכל סעיפי התסקיר נמצאו אי דיוקים ומידע חלקי או שגוי - שהובילו לחישובים מוטעים באשר לנזק הסביבתי לטבע ולנחל נעמן - ואף לבטיחות הרוחצים בחופי עכו. "קיים חשש לחתירת חול באזור הדורבנות, דבר שיגרום לזרמים חזקים וסכנה ממשית לרוחצים שיגיעו לרחוץ באזור זה", הוא כותב. 

 

 

צביאלי, שבחן את כל סעיפי התסקיר הסביבתי שהגישו המינהל ועיריית עכו, כותב עוד כי הוא מוצא חוסר מהותי בנתונים, חוסר תשובות מספקות, מידע חלקי ובחלקו לא מעודכן. בסיכומה של חוות הדעת הוא מציין כי המסקנות העוסקות בהשפעות הימיות - כלל אינן מבוססות מדעית.

  

כאמור, מעבר למידע השגוי שעליו התבסס התסקיר, הרי שבמקרה זה, מדובר גם בבזבוז כספי ציבור. מבדיקת Ynet עולה כי הכנת התסקיר כולו ארכה למעלה מחמש שנים - פרק זמן שנחשב ארוך מאוד באופן יחסי - ועלה לקופה הציבורית כ-1.7 מיליון שקלים.

  

ראש העיר "מתנער" מהתוכנית

רפי אלמליח, סמנכ"ל תכנון ופיתוח במינהל מקרקעי ישראל, אומר בשיחה עם ynet כי התוכנית היתה אמורה להציב את עכו על מפת התיירות הבינלאומית וכי "הפרויקט תואם עם המשרד להגנת הסביבה וזכה לברכתה של סמנכ"לית התכנון והפיתוח במשרד, עוד בשנת 2000".

 

בהתייחסו לפרק הזמן הארוך שנדרש להכנת התסקיר, אומר אלמליח כי "כבר ב-2007 העברנו למשרד להגנת הסביבה את התסקיר. אין ספק שעם השנים חלו שינויים, בין השאר טכנולוגיים, וכן נוספו מעת לעת דרישות נוספות של המשרד. בכל זאת, מאז יוני 2009, אז הגשנו להם את החומרים הסופיים, המתנו לתגובתם".

 

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, מסר בתגובה לכתבה כי הוא "מברך על החלטת מוסדות התכנון, מצטרף אליה, וכמי שעבד בעבר בחברה להגנת הטבע הוא נאבק על שמירת ערכי הטבע. התכנית הגרנדיוזית שהובלה על ידי המינהל לא היתה בת מימוש, ולכן צפינו מראש שהיא תהיה בעייתית ויהיה קושי באישורה".

 

בעירייה ציינו עוד כי "כך או כך, אזור החוף הדרומי עתיד לעבור שינוי משמעותי, תוך שמירה על ערכי הטבע ולכן עיריית עכו הכינה תכנית חלופית הנתמכת על ידי הארגונים הסביבתיים ותכנית המיתאר העירונית שגובשה בשיתוף משרד הפנים. התכנית החדשה מדברת על ייבוש של כ-50 מטר מקו הים".

  

למעשה התכנית משחזרת את קו החוף שהיה בתקופת המנדט הבריטי ועם השנים נאכל. התכנית עוסקת כמובן בפיתוח מלונות, אם כי לא בהיקף הגדול של התכנית של המינהל, טיילת רציפה לאורך הים משטח נחל הנעמן ועד לחוף הסוסים, פיתוח חופי הרחצה, ספורט ונופש. התכנית החלופית תואמת את החלטת ולחו"ף. לאחר שנציג את התכנית נשמח לחשוף אותה במלואה".

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "אנו סבורים כי יש מקום וצורך לשקם ולפתח את מפרץ עכו, לכן תמכנו לאורך כל הדרך בקידום תוכנית הגיונית, המתאימה לאזור המיוחד הזה והתנגדנו לתוכנית הגרנדיוזית, שהייתה גורמת לפגיעה יותר מאשר תועלת. אם עיריית עכו הייתה מקדמת מלכתחילה תוכנית מצומצמת יותר, על בסיס תוכנית המתאר של עכו, ולא תוכנית רחבת היקף כמו זו שנדחתה, הליכי התכנון כבר היו מסתיימים מזמן והיה נחסך כסף ציבורי רב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקוב שאלתיאל, החברה להגנת הטבע
כמו הריביירה? עכו
צילום: יעקוב שאלתיאל, החברה להגנת הטבע
מומלצים