שתף קטע נבחר

בייסבול - ענף המגבלות הבלתי אפשריות

עונת 2011 ב-MLB יוצאת לדרך, כשברקע שביתות ב-NBA וב-NFL. האם השיטה בבייסבול, שם אין תקרת שכר, היא למעשה הצודקת? תלוי את מי שואלים

ביום חמישי האחרון פתחו הניו יורק יאנקיז והוושינגטון נאשיונלס את עונת 2011 בליגת הבייסבול האמריקנית, כל אחת בחטיבה שלה. השתיים, שהיו שתי הראשונות לארח העונה משחק ליגה רשמי, מסמלות אולי יותר מכולן את הדבר הכי לא דמוקרטי בדבר הכי אמריקני בעולם - המייג'ור ליג בייסבול (MLB).

 

 

היאנקיז מחזיקים בארבעת השחקנים היקרים ביותר במשחק (אלכס רודריגז, סיסי סבאת'יה, דרק ג'יטר ומארק טשיירה), שמרוויחים ביחד למעלה מ-100 מיליון דולר בעונה. התקציב של הנאשיונלס לעומת זאת, נעצר ב-61 מיליון דולר ויש עוד לא מעט קבוצות מתחת לזו מבירת ארצות הברית. אז איך קרה שדווקא המשחק שכל כך מזוהה עם ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, הפך לענף המגבלות הבלתי אפשריות?


סן פרנסיסקו חוגגת את האליפות האחרונה. מי תיקח השנה? (רויטרס)

 

אליפות בכסף?

שיטת תקרת השכר נהוגה כמעט בכל ליגה בארה"ב. החל מה-NBA, דרך ליגת הפוטבול וההוקי, ועד לליגת הלקרוס המקומית (סוג של הוקי שדה). הרבה בזכותה קבוצות ממקומות נידחים כמו אוקלהומה סיטי, פיטסבורג, מונטריאול, אינדיאנפוליס או קנזס סיטי הפכו לרלוונטיות בענפים השונים, אך בבייסבול, למרות הבלחות כאלו או אחרות, השליטה נותרה במטרופולין: ניו יורק, פילדלפיה, קליפורניה ובוסטון.

 

"קניתם את האליפות הזו", זה הטיעון שעלה חדשות לבקרים בכל פעם שהיאנקיז העוצמתיים זכו באחת מ-27 האליפויות שלהם. אפשר להמשיך ולבוא בטענות לקבוצה מניו יורק, אך היא לא הבעיה פה, כמו השיטה עצמה. ה'ברונקס בומברס' רק מנצלים אותה עד תום.


היאנקיז והאליפות האחרונה ב-2009. נקנתה בכסף? (רויטרס)

 

"הפיתרון לוויכוח הגדול ביותר בבייסבול צריך להגיע מהלב, לא מהארנק", כתב מארק דוודני מה'בליצ'ר ריפורט'. פיטר צ'מאק מה'שיקגו טריביון' הוסיף: "בעולם מושלם, כל קבוצה היתה מחזיקה בסיכוי שווה להחתים שחקן זה או אחר. בעולם שלנו, איגוד השחקנים זכה בקרב ואף אחד לא ממש מצליח לשנות זאת. העובדה שענף הבייסבול רק מגדיל את הרווחים שלו בכל שנה, מרחיקה את הסיכוי לשינוי".

 

אין ספק, מדובר בוויכוח הגדול ביותר שליגת הבייסבול המקומית ייצרה, ואחד הגדולים שהספורט האמריקני אוהב להתעסק בו. פה ושם מגיעים סיפורים מרגשים סטייל המירוץ בין החובטים סמי סוסה ומארק מגווייר ב-1998, או ילד הפלא של הנאשיולנס, סטיבן שטרסבורג. אלו רק מסיטים הצידה את האש מהדבר האמיתי: הוויכוח בנושא תקרת השכר.


בוסטון רד סוקס. היחידה שזכתה בשתי אליפויות בעשור האחרון (רויטרס)

 

מנצ'סטר באנגליה, יאנקיז בניו יורק?

אם תסתכלו קצת מסביבכם, תגלו שלמעשה מחוץ לארה"ב השיטה של הבייסבול נהוגה כמעט בכל מקום. תארו לכם שהפרמייר-ליג תגביל את מנצ'סטר יונייטד ואת צ'לסי, ותקבע שהן יפתחו את העונה באותו התקציב של סטוק? תארו לכם, וכאן באמת צריך דמיון, שמכבי תל אביב, בכדורסל או בכדורגל, תחלק את אותן המשכורות שהפועל חולון או הפועל עכו יחלקו?

 

בדיוק מאותה הסיבה שזה לא נשמע הגיוני, גם אנשי הבייסבול לא מוצאים הגיון בהגבלת התקציב של היאנקיז או הרד סוקס. אך אוהד ספורט אמריקני ממוצע רק צריך לדפדף בעמודי הספורט עמוד אחד קדימה או לאחור, שם הוא יגלה, שבין התקציב של הניקס מניו יורק לזה של הראפטורס מטורונטו מפרידים שני מיליון דולר. ההבדל בין התקציבים של קבוצות הבייסבול מאותן ערים עומד על כ-140 מיליון דולר. ועכשיו לך תזכה באליפות.


קליף לי והמעריצים החדשים בפילדלפיה. עניין של כסף (AP)

 

צריך לזכור דבר נוסף. להבדיל מהשיטה בליגות האירופיות השונות, שם כל עונה מתחילה עם הגרלה חדשה וקבוצה דלת תקציב כמו פרטיזן בלגרד יכולה לקוות להגרלה נוחה שתסייע לה להגיע לרבע הגמר, בבייסבול, בדיוק כמו ב-NBA, הבתים קבועים וכך קבוצה כמו טורונטו, שמשחקת באותו הבית עם היאנקיז והרד סוקס, זקוקה לנס כדי להתברג בפלייאוף.

 

גם אתם רוצים שיגבילו אתכם?

ומהצד השני, יש את ההשקפה ההפוכה. כריסטי דוש, סופרת ספורט אמריקנית, מדגישה: "בייסבול הוא עסק, נקודה. אוהדים נוטים להיתלות יותר מדי בנוסטלגיה, מה שמרחיק מהעובדה הפשוטה הזו. כיצד כל אחד מכם היה מרגיש, אם הבוס שלכם היה אומר לכם שאתם לא יכולים להרוויח יותר? הייתם מתפוצצים, נכון?"


אוהד טקסס ריינג'רס. מתי הוא יזכה לתואר? (AP)

 

נתון נוסף שמחדד את הנקודה: מבין כל ארבעת ענפי הספורט הבכירים בארה"ב, שחקני הבייסבול הם אלו שמרוויחים את האחוז הנמוך ביותר מסך ההכנסות של הליגה - 52 אחוז בלבד. ב-NBA מדובר ב-57 אחוז ובפוטבול ב-59 אחוז, כך שהבעיה, כנראה, לא טמונה ברווחי השחקנים עצמם.

 

אם כל חובב בייסבול יתבקש לדמיין את ה-MLB עם תקרת שכר, ולייצר מצב בו היאנקיס, עם תקציב נוכחי של 206 מיליון דולר, תשתווה לזה של פיטסבורג, שנעצרה על 35 מיליון דולר, זה כנראה יסתיים בצחוק מתגלגל, ובלי תשובה רצינית. הפיירטס, אגב, מחזיקים בקבוצה שכל התקציב שלה עומד על שני מיליון דולר פחות ממשכורתו של איירוד לבדו, כך שדמיון אכן לא יספיק פה.


קארל קרופורד, בוסטון רד סוקס. עוד רכש לקבוצה (AFP)

 

ולמרות כל זאת, עדיין ליגת הבייסבול מצליחה לייצר לנו כמעט בכל עונה אלופה חדשה. בין השנים 2000 ל-2008, הבוסטון רד סוקס היו היחידים שזכו פעמיים באליפות (2004 ו-2007), כשבין לבין חגגו קבוצות נטולות תקציב כמו אריזונה דיימונדבאקס, פלורידה מארלינס ואנהיים איינג'לס, כך שיש תקווה גם לקטנות.

 

הוויכוח התמידי האם ליגת הבייסבול האמריקנית זקוקה לתקרת שכר או לא כנראה לא ישקע לעולם. בינתיים, כדאי מאוד ליהנות מעוד עונה מרתקת, כשלראשונה מזה שנים, הרד סוקס, שהתחמשו בצורה משמעותית בפגרה, נחשבים למועמדים מספר 1 לזכות בתואר, למרות תקציב נמוך בכ-40 מיליון דולר מהיאנקיז.

 

לעומת זאת, בנאשיונל ליג נוצרה מפלצת חדשה, כשהפילדלפיה פיליס רכשה את קליף לי, שלצד רוי הלאדיי ורוי אוזוולט מייצרים את משולש הפיצ'רים הטוב בליגה, לא רק העונה אלא מאז השנים הגדולות של אטלנטה ברייבס. היאנקיז ינסו להציק לבוסטון, הג'איינטס לפריעו לפיליס, אך בסופו של דבר, הרד סוקס ופילי ייפגשו בוורלד סירייס באוקטובר הבא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניו יורק יאנקיז
צילום: רויטרס
מומלצים