שתף קטע נבחר

בירושלים מודים: אין סיכוי להפוך החלטת גולדסטון

ראש הממשלה רוצה לזרוק את הדו"ח לפח האשפה של ההיסטוריה, שר הביטחון מבטיח "להכריח את גולדסטון לעמוד מול האו"ם" - אבל באקלים הנוכחי, אומרים גורמים בירושלים, לא ניתן להעביר החלטה באו"ם שתבטל את אימוץ הדו"ח

בעקבות המהפך של השופט ריצ'רד גולדסטון והחרטות שהביע על חלקים בדו"ח שהאשים את צה"ל בפשעי מלחמה, עמדו ביממה האחרונה בתור השרים הבכירים לראיונות בתקשורת. "נפעל על מנת לדרוש את הצדק, צריך להשליך את הדו"ח לפח האשפה של ההיסטוריה", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו. שר הביטחון אהוד ברק הבטיח: "נכריח את גולדסטון לעמוד מול האו"ם ולומר את דברו". אך האם בפועל זה אפשרי? גורמים רשמיים בירושלים מביעים ספק גדול.

 

המהפך של גולדסטון - כותרות אחרונות ב-ynet

 

תזכורת למצב המשפטי: באפריל 2009 מינתה מועצת האו"ם לזכויות אדם שבז'נבה, גוף אנטי ישראלי לטענת רבים, ועדת חקירה בראשות השופט גולדסטון, על מנת לבדוק את אירועי מבצע עופרת יצוקה. בספטמבר באותה השנה פורסם הדו"ח שלפיו צה"ל תקף ללא הבחנה אזורים מאוכלסים, והפר לכאורה במספר מקרים את החוק הבינלאומי. באוקטובר אימצה מועצת זכויות האדם את עיקרי הדו"ח, ובנובמבר הוא התקבל ברוב גדול בעצרת הכללית, אשר הורתה לישראל לחקור את "פשעי המלחמה".


עצרת האו"ם. רק שם זה יכול לקרות (צילום: AFP)

 

כעת, הדרך היחידה לבטל את החלטת העצרת הכללית של האו"ם, היא להעביר החלטה הפוכה באותה העצרת,

 דבר שיש לו תקדים היסטורי רלוונטי: בשנת 1975 קיבלה העצרת את החלטה 3379 הקובעת כי "ציונות היא צורה של גזענות". במשך 16 שנים עמדה ההחלטה בעינה, על אפה וחמתה של ישראל, עד לשינוי האקלים הפוליטי באיזור בשנת 1991, בעקבות ועידת מדריד.

 

  • קראו את דו"ח גולדסטון במלואו (באנגלית)
  • כיצד על ישראל לפעול? הגיבו בפייסבוק

     

    לפי שעה, נראה שצעד דומה לביטול מסקנות דו"ח גולדסטון, בלתי אפשרי. "היום אין סיכוי להעביר החלטה כזו, משום שמדובר בנושא פוליטי נטו", אמרו גורמים בירושלים המעורבים בנושא. לכך יש כמה סיבות: ללוֹבי הערבי כוח גדול בעצרת, אשר באופן מסורתי קשה לעקוף. אם נוסיף לזה את גל המהפכות במזרח התיכון שמערער את סדרי העולם בקהילה הבינלאומית, ואת מעמדה המעורער של ישראל בעולם, נראה כי אין מי שיהיה מוכן להעלות את הנושא על סדר היום.

     

    אם ישראל בכל זאת תרצה להעלות את הנושא לשולחן הדיונים של העצרת, ולו בשביל הפן הסמלי, היא תתקשה לעשות זאת לבדה. "אם נבוא היום ונדרוש לדון שוב בהחלטה יזרקו אותנו מכל המדרגות. זה יעשה לנו יותר נזק מאשר תועלת", מעריכים הגורמים בירושלים. אפשרות נוספת שבאופן תיאורטי יכולה ישראל לנקוט, היא לנסות ולהיתלות בארה"ב שתריץ עבורה את המהלך. אך בשל היחסים הקרים עם ממשל אובמה, ספק אם ארה"ב תמצא פנאי ונכונות להתעסק בכך.

     

    כל זאת אינו פוסל, כתקדים ביטול החלטה 3379 של עצרת האו"ם, ניסיון עתידי לשנות את גזירת ההחלטה בדבר דו"ח גולדסטון. האופטימיים במערכת המדינית תולים תקוות בתקופת הבחירות המתקרבת בארה"ב, כאשר הקרב על הקול היהודי יכול להתבטא במחוות אמריקניות בנושא. אחרים טוענים כי כעת עדיף להתמקד בהסברת הניצחון המוסרי של ישראל ולא בהתנצחויות כפי שראינו בישיבת הממשלה הבוקר, לפחות עד שישתנה מעמדה האסטרטגי של ישראל בעולם.
  •  

    Read this article in English

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    גולדסטון. חרטה, ויש המשך?
    צילום: AFP
    ברק. נכריח אותו
    צילום: AP
    נתניהו. לפח האשפה של ההיסטוריה
    צילום: יובל חן
    מומלצים