שתף קטע נבחר

מעורבות

צילום: ירון ברנר

לתושב קיסריה היו מציבים מפעל רועש ליד הבית?

הרעש העולה ממפעל "נייר חדרה" גורם סבל ניכר לתושבי השכונות הסמוכות, כולל בלילות ובסופי השבוע, ומה שמרתיח הוא שהרשויות כמעט ואינן נוקפות אצבע. עמותת "אדם, טבע ודין: "רעש מוכר כמפגע בריאותי וסביבתי, יש כאן העלמת עין". נייר חדרה: "עומדים בתקנים"

כבר ארבע שנים שסרחיו, תושב חדרה, נאבק למניעת מפגע סביבתי מרחק 300 מטרים בלבד מביתו. מדובר בסיפור על מפעל חזק ואמיד מול התושב הפשוט. מה היה קורה אם לסרחיו היו קוראים, למשל, סמי עופר? אפשר רק לנחש.

 

מה הייתם עושים אם היה מפעל רועש במרחק של כ-300 מטרים מביתכם שפועל גם בסופי שבוע? זאת בדיוק הבעיה של סרחיו פיינגולד (57), תושב שכונת נווה חיים בחדרה, שאומר שייתכן כי הרשויות חוששות מהתמודדות עם "נייר חדרה", מפעל גדול ומבוסס כלכלית. קבוצת נייר חדרה, שכוללות מפעלים וחברות נוספות, היא בעלת מחזור מכירות של כ-3.2 מיליארד שקלים. האם אכן הרשויות מקלות ראש בעבירות החברה הגדולה בגלל מעמדה?

 

בסוף 2007 החלו להגיע ל"מוקד הירוק", מוקד פניות הציבור של "אדם טבע ודין", פניות של תושבי השכונה שהתלוננו על מפגעי רעש חמורים הנובעים, לכאורה, ממפעל "נייר חדרה". מאז ועד היום חלפו ארבע שנים, אך בעיית הרעש עדיין לא נפתרה. "בשבילם הרעש זה משהו במספרים, משהו שתושבים מתלוננים עליו", מספר פיינגולד. "אמרתי 'קודם תשמעו כדי שתבינו את הדברים'. המנהל התפעולי של המפעל הגיע וברגע ששמע את הרעש הוא נבהל. התקשרו אלי ואמרו שיטפלו בזה. כבר ארבע שנים הם אומרים שיטפלו".


פה עושים נייר. ורעש. הרבה רעש (צילום: נמרוד גליקמן)

 

"ברוב המקרים מפעלים מצויים באזורי תעשייה שנמצאים במרחק מבתי מגורים", אומרת עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, אחראית קהילה, סביבה וקשרי חוץ בעמותת 'אדם, טבע ודין'. "במקרים שבהם מפעלים סמוכים לשכונות מגורים יש לדאוג לכך שהרעש, הריח וכו' ייעלמו. כאן יש העלמת עין והתעלמות מוגזמת מהבעיות. פועלים לאט מדי ולא מספיק. יש פתרונות. זה לא המקום היחיד בעולם שמפעל נמצא קרוב לבתים. יש אמצעים להפחתת רעש. אז אומרים שיעשו עוד תוכנית, של עוד שנה. בשנת 2009 הכינו את התוכנית הראשונה להפחתת הרעש.

 

"תושבי השכונה ממשיכים לסבול באופן יום יומי, ובעיקר בשעות הלילה ובשעות המנוחה, בעוצמות בלתי נסבלות שחורגות לכאורה מסף הרעש החוקי. רעש מוכר כיום כמפגע סביבתי ובריאותי לכל דבר ולא ייתכן שרשויות מאפשרות למפגעים בעוצמות כאלה להימשך במשך שנים למרות ההכרה הברורה בקיומן".

 

סרחיו, יכול להיות שהרשיות חוששות להתעסק עם המפעלים החזקים? "אני כמעט בטוח. אני מוסיף את המילה כמעט כי אני רוצה להיות עדין. לא פתרו את הבעיה אחרי כל כך הרבה שנים. אני לא מבין את ההתנהלות. אם היית פותח מוזיקה רועשת כל יום, על המקום היו סוגרים אותך. אז למה, אם הם עוברים כל יום על החוק במשך שנים, לא גומרים את זה?"

 

כיום, קרוב לארבע שנים מאז החלו להתקבל הפניות, התושבים מדווחים כי על אף שיפור ברמת הרעש, המטרד עדיין קיים ורמות הרעש בשכונה רחוקות מלהיות סבירות. בנובמבר האחרון יצא דו"ח בדיקה של הרעש באזור, ממנו עולה כי למרות מעורבות המשרד להגנת הסביבה בניסיון למנוע את הישנות מטרד הרעש הנדון, עדיין עולה הרעש בשכונה על הרמה המותרת בתקנות למניעת מפגעים של רעש בלתי סביר.

בדו"ח עלה אמנם הספק האם מקור הרעש במפעל האמור בלבד או גם ממפעלים סמוכים לו, אך מכיוון שהרעש נמשך גם בסופי השבוע, במהלכם המפעלים האחרים סגורים, ניתן לומר בוודאות סבירה כי מקור הרעש הוא אך ורק במפעל נייר חדרה.

 

תגובות

ממפעלי נייר חדרה נמסר: "במהלך השנתיים האחרונות ביצעה קבוצת נייר חדרה פעילות אינטנסיבית בהיקף של מיליוני שקלים ליישום מלא של תוכנית הטיפול להפחתת הרעש, בתיאום ובשיתוף פעולה מלא עם איגוד ערים לשמירה על הסביבה שרון-כרמל והמשרד להגנת הסביבה - מחוז חיפה. ולראיה, מדידות רעש שנערכו בבתי התושבים בשיתוף עם נציגי המחוז והאיגוד הראו שיפור מהותי ועמידה בתקנות הרעש. אנו נמשיך להיות קשובים לצורכי התושבים ולפעול לטובת שמירה על הסביבה בשת"פ מלא עם הרשויות".

 

עיריית חדרה: "במפעלי נייר התבצעו פעולות רבות שבגינן הצטמצם מטרד הרעש בצורה דרסטית. מהבדיקות השוטפות שמבצע איגוד ערים לאיכות הסביבה, על פי התקנים של המשרד להגנת הסביבה, עולה כי הרעש הנגרם כיום במפעלי נייר הוא מתחת לתקנים, ועדיין במגמת ירידה. ואכן, מאוגוסט 2010 לא ידוע באיגוד הערים לאיכות הסביבה על תלונות בנושא. בכל מקרה, על-פי תוכנית העבודה מתכנן האיגוד בדיקות מעקב נוספות על מנת לוודא שמגמת הירידה נמשכת".

 

איגוד ערים שרון-כרמל: "בעקבות פניית תושבים, החלה לפני כשלוש שנים תוכנית נרחבת להפחתת רעשים ממפעלי נייר חדרה. התוכנית גובשה על ידי האיגוד בשיתוף הנהלת המפעל. בעקבות כך פחת הרעש הסביבתי ממנו סבלו השכונות הדרומיות למפעל. עם זאת, בשכונת נווה חיים עדיין קיימים רעשים. מקור הרעשים עשוי להיות מאחד או יותר משלושת מוקדי רעש אפשריים הנמצאים בסמיכות לשכונה. בכדי לאפיין ולטפל באופן מדויק ומקיף במקור הרעש נערכו לפני מספר חודשים מדידות רעש . תוצאות המדידות לא היו חד משמעיות ובעקבות כך הוחלט שתבוצענה סדרת בדיקות נוספות בחודשים מאי יוני. בהתאם לממצאי המדידות תגובש ותיושם תוכנית נוספת להפחתת הרעשים".

 

  • המדור ביוזמת תנועת עמי - תנועה חברתית לוחמת, למען סגירת הפערים הכלכליים והחברתיים, מדיניות כלכלית-חברתית הוגנת, ומנהיגות ערכית ומוכשרת. לפרטים נוספים והצטרפות לחצו כאן .
  • למדורים הקודמים לחצו כאן
  • לפנייה למדור: yairnat@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל "נייר חדרה"
צילום: נמרוד גליקמן
כמה אפשר לסבול?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים