שתף קטע נבחר

אובחנתם כסוכרתיים? לא בטוח שזה נכון

דו"ח בריטי גילה שבאבחון סוכרת אצל מטופלים מתרחשות לא מעט טעויות, כולל קביעת הסוג הלא נכון של המחלה (סוג 2 במקום 1 ולהפך). מנגד, לא מעט סוכרתיים כלל אינם מאובחנים. המומחה הישראלי לא מופתע: "טעויות קורות בהיקפים גדולים גם בארץ"

רבים מהמאובחנים כסוכרתיים מקבלים אבחנה שגויה. כך מצא דו"ח חדש שפורסם על ידי מומחים מהקולג' המלכותי לרופאים כלליים והמחלקה לסוכרת במשרד הבריאות בבריטניה.

 

 

הטעויות: גם בשל שגיאות הקלדה

הדו"ח מתבסס על בדיקה של רישומים במרפאות רופאים כלליים על יותר מ-45 אלף מטופלים שאובחנו כחולי סוכרת. נמצא שכ-5% מהרישומים היו שגויים: ל-2.2% נאמר שהם חולים בסוכרת בעוד שלא היו חולים כלל, ול-2.1% נרשמה אבחנה של הסוג הלא נכון של סוכרת (סוג 2 במקום 1 ולהפך). נוסף על כך, האבחון של 0.9% מהמטופלים קודד באופן שגוי, כך שבלתי אפשרי להגדיר מאיזה סוג של סוכרת בדיוק הם סובלים.


סוכרת. הטעויות נובעות לעתים מחוסר הבנה של הרופא (צילום: מיכאל קרמר)

 

מהדו"ח עולה כי כ-50 אלף מהמאובחנים כסוכרתיים בבריטניה אינם חולים כלל וכ-50 אלף נוספים מסווגים לא נכון. לדברי המומחים, לאבחנות השגויות עלולות להיות השלכות משמעותיות על איכות הטיפול. ד"ר חוליו וינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת במרכז הרפואי וולפסון ובעבר נשיא האגודה הישראלית לסוכרת, אינו מופתע מהדו"ח. "ממצאים בנוגע לטעויות באבחנה בהיקפים גדולים עולים מחקירות שנערכו גם בארץ ובמדינות נוספות", הוא אומר. "טעויות כאלה יכולות לנבוע פשוט משגיאות בהקלדת המידע, אבל בחלק מהמקרים הן נובעות מחוסר הבנה של הרופא, משום שיש מצבים רבים שבהם האבחנה מורכבת יותר".

 

בארץ: ב-50% מהמקרים לא התייחסו לרמות הסוכר הגבוהות

ד"ר וינשטיין מצביע על סוג נוסף של ליקוי באבחון - סוכרתיים שאינם מאובחנים, למרות שהבדיקות שלהם מצביעות על רמות סוכר גבוהות. "לפני כמה שנים ערכנו בדיקה בשלושה בתי חולים בארץ והשווינו בין הרישומים של החולים במחלקות פנימיות לתוצאות הבדיקות שלהם", הוא מספר. "גילינו שב-50% מהמקרים לא הייתה התייחסות לעובדה שבדיקות הדם הצביעו על רמות סוכר גבוהות. זה קורה גם במרפאות בקהילה. הרופאים חייבים להיות ערניים ולוודא שהאבחנה נכונה".

 

מה יכולים המטופלים לעשות כדי למנוע טעויות באבחון? "אסור להסתמך רק על האבחון של הרופא. עשיתם בדיקות דם? בדקו את התוצאות והפנו את תשומת לב הרופא לממצאים. אם אובחנתם כסוכרתיים, מומלץ לפנות לרופא מומחה לקבלת חוות דעת נוספת".


    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאבחנות השגויות עלולות להיות השלכות משמעותיות
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים