שתף קטע נבחר

מדעני מכון ויצמן משתלטים על תל אביב

הם עובדים וחוקרים ללא הפסקה, אך הערב הם יעזבו את המעבדה לשעה קלה ויגיעו לעיר ללא הפסקה, על מנת לחלוק את הידע העצום שלהם עם קהל הבליינים. הפיזיקאי פרופ' עדי שטרן חושב שחובתם של המדענים היא להנגיש את המדע לציבור ומבטיח לשבור את הפחד הגדול של הקהל מפני הפיזיקה

ארבעים מדענים ממכון ויצמן למדע יפשטו הלילה על הברים ובתי הקפה של תל אביב ויספרו למבלים על התגליות המדהימות האחרונות בחזית המדע. גנטיקה, אסטרופיזיקה, חקר המוח, תורת הקוונטים, אבולוציה ועוד – על נושאים אלו ואחרים ירצו הלילה טובי החוקרים, בלשון ברורה ובשפה שווה לכל נפש, והכול על כוס בירה צוננת.

 

 

פרופ' עדי שטרן, מהמחלקה לפיזיקה של חומר מעובה במכון ויצמן, יעביר הרצאה שתקרא "הגן הקוונטי של שבילים מתפצלים", ובמהלכה ינסה להסביר כיצד סיפורו הנודע של חורחה לואיס בורחס מתאר בצורה מבריקה את תורת הקוונטים, תחום מומחיותו ואחד הנושאים הסבוכים בעולם הפיזיקה.

 

פרופ' שטרן, אתה לא חושש שהבליינים יתקשו להבין אותך?

"אני לא חושב שיהיה כל קושי לאדם מן השורה שמקשיב ומתעניין, להבין את נושא ההרצאה. אני מתכנן לספר על המהפכה שחוללה תורת הקוונטים, והמחסום היחיד שיעמוד בפני המאזינים הוא הפוביה המושרשת של אנשים רבים מפני הפיזיקה".

 

ממה הם מפחדים?

"כששואלים אותי לא פעם מה המקצוע שלי, אני מספר שאני פיזיקאי, ואז מגיעה התגובה הטיפוסית של 'איך שנאתי פיזיקה בתיכון'. צריך להתגבר על האמונה הזאת שפיזיקה היא קשה להבנה, לא מעניינת או יבשה. אני, שעושה את העבודה שלי מתוך התלהבות ועם הרבה ברק בעיניים, כמו רוב המדענים שאני מכיר, משוכנע שזה לא נכון ומשוכנע שאני יכול להדביק בהתלהבות שלי גם אנשים אחרים, בין שיש להם נטייה לפיזיקה ובין שזה לא מעניין אותם בכלל".

 

מה הסוד?

"אפשר להסביר את העקרונות הבסיסיים של הפיזיקה ומדוע הם מעניינים, מעוררי מחשבה ומלהיבים, מבלי להיכנס לצדדים המתישים. אני לא מכניס את הקהל לצדדים הקשים של החישובים, אבל אני כן מסביר את הרעיונות המהותיים. תורת הקוונטים היא דוגמא יפה למשהו שקל להסביר אותו ולהראות מדוע הוא כל-כך מהפכני ומשנה את האינטואיציה שלנו על העולם שבו אנחנו חיים".


אם הפאב לא יגיע למדען, המדען יגיע לפאב (צילום: מכון ויצמן למדע)

 

הנגשת המחקר לציבור הוא חלק מן התפקיד של האקדמיה?

"אנשי המדע הם חלק מן החברה. המצב שבו המדע נראה לרוב הציבור זר ומוזר ולא נגיש אינו טוב. אנחנו, האנשים שעוסקים במדע ונהנים ממנו, צריכים לחלוק את ההנאה הזאת ולהעביר אותה הלאה גם לאנשים אחרים.

 

ישנם מקומות שבהם הנושא הזה חשוב במיוחד: לאנשים שחיים בתל אביב האוניברסיטה זמינה אבל המדע נגיש פחות בפריפריה, שם חיים ילדים שהרעיון של ללמוד באוניברסיטה דורש מהם אומץ. תפקידנו הוא להוריד את המחסום הפסיכולוגי הזה. מובן שהמשימה הגדולה יותר היא להוריד גם את המחסומים הלא פסיכולוגים, כלומר, שהאוניברסיטה תהיה נגישה לכל המעוניין ושלא יהיו מחסומים כלכליים".

 

אתה מתרגש לקראת האירוע?

"זאת חוויה לגמרי לא ידועה עבורי. אני לא יודע מי יהיה הקהל שיבוא ואני סקרן מאוד לפגוש אותו. בדרך כלל אני מרצה לקולגות ואז ברוב המקרים אני יכול לנחש את השאלות שישאלו אותי, אבל כאן הכול מאוד לא צפוי.

 

הרושם שלי הוא שהאירוע יוצר התהלבות רבה בעיר ובפאבים מספרים על תפוסה מלאה. תל אביב היא עיר שאוהבת דברים חדשים וההתלהבות הזאת מדבקת. היום הידע נגיש לגמרי כחומר כתוב, ועדיין הרבה יותר כיף ללמוד משהו חדש מאדם חי שמספר לך עליו. יש המון אנשים שלא היו מעולם במכון ויצמן למדע והערב הם יוכלו להיחשף למה שאנחנו עושים שם. זאת אפשרות מרגשת ומרתקת בעיני".

 

פרופ' עדי שטרן ירצה הלילה בשעה 20:30 בפאב "המובינג" ברח' דיזינגוף 308, תל אביב. בין ההרצאות הנוספות (רשימה חלקית בלבד: ישנן 40 הרצאות!):

  1. ד"ר נחום אולנובסקי, הקונטיינר, מחסן 2, נמל יפו: אני אנווט - על עטלפים, אנשים, ניווט, זיכרון ולמידה
  2. ד"ר אבישי גל-ים, אברקסס, ללינבלום 40: כוכבים מתפוצצים ואנשים שעשויים מאבק כוכבים
  3. פרופ' עילם גרוס, EPGB, שד"ל 7: המירוץ אחר החלקיק האלוהי – באמצעות המכונה הגדולה ביותר שנבנתה מעולם
  4. יערה ישורון, מייט בר, לינקולן 11: מה קורה במוח כשאנו נזכרים בריחות ילדות
  5. מיה כאהן, ז'ה פיקיניו, בן-יהודה 128/בן-גוריון: מחשבים ננו-ביולוגיים שירפאו את גופנו – מבפנים

 

לפירוט ההרצאות המלא לחצו כאן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' עדי שטרן
צילום: מכון ויצמן למדע
מומלצים