שתף קטע נבחר

ליברמן יכול לישון בשקט

המצב החוקי פועל לטובת אביגדור ליברמן. אין שום סיבה לסלקו מהממשלה. זה לא מפריע לכל מיני ג'ינג'ים לעתור לבג"ץ. אלא שהפעם השופטים יהיו הרבה יותר מרוסנים מבעבר

אביגדור ליברמן יכול באמת לא לדאוג. בשעריו של גן עדן הוא אולי לא ייכנס, אבל המצב החוקי, נטו, בהחלט משחק לטובתו. חוק יסוד: הממשלה שהתקבל לפני עשר שנים הוא חלק מחוקתה העתידית של מדינת ישראל והוא קובע בדיוק נמרץ מה צריך, או לא צריך, שר בממשלה לעשות לאחר שהורשע בעבירה שלגביה קבע בית המשפט שיש בה משום קלון. אין דבר בחוק על חובתו של שר להתפטר לפני שהורשע.

 

אז למה בכל זאת נדדה להקה של משפטנים-מטעם מאולפן לאולפן כדי לדרוש את סילוקו של אביגדור ליברמן מהממשלה? הסיבות, כנראה, לגמרי לא משפטיות. גם הניסיון להראות שנורמה מוסרית, כזו או אחרת, צריכה להכתיב לראש הממשלה כיצד לנהוג נראתה, על פניה, כמשהו שממש לא קשור לחוק אלא למשהו אחר לגמרי.

 

במדינת חוק, וזה מה שמספרים לנו כל העת, צריך לנהוג על-פי החוק. כלומר, אם החוק, והמדובר, כאמור, בפרק מן החוקה, לא דורש משר להתפטר, או מראש הממשלה לפטר אותו, אז מאין יש לאותה חבורה של צדקנים חנוטי-סבר את העוז לדרוש משהו אחר.

 

עקרונות של מוסר הם עניין של השקפת עולם - ובעניין זה אין גם לשופטים בבית המשפט העליון כל יתרון. הם נבחרו על יסוד הידע המשפטי שלהם - ולא בגלל שהשקפת עולמם היתה מקובלת על הרוב בציבור. הוועדה לבחירת שופטים איננה בוחנת, בניגוד למה שקורה, למשל, בארה"ב, את עמדותיו הפוליטיות-חברתיות של המועמד.

 

הג'ינג'ים משחיזים את עטיהם

אבל לא זה מה שקורה במקומותינו. כל זב-חוטם, שמוצא בכיסו מספיק כסף כדי לשלם את האגרה, אץ-רץ לבית המשפט העליון כדי לקבל שם "סעד מוסרי". לא סעד משפטי, שבשכמותו מתמחים שופטינו, אלא משהו אחר. מעורפל. עמום. מתנשא. לא-משפטי. מעין גושפנקא ערטילאית לתקינותו, או לאי-תקינותו, של מינוי כזה או אחר או של בחירה של איש כזה או אחר לתפקיד כזה או אחר.

 

שמעון מזרחי התנסה בימים אלה בעתירה מן הסוג הזה. זכייתו בפרס ישראל לא מצאה חן בעיני שניים-שלושה, ובכדי לזכות בכותרות-חינם כל שהיה עליהם לעשות הוא לעתור לבית הדין הגבוה לצדק. עתירתם תידחה, ללא ספק, אבל מה שעבר על שמעון מזרחי הוא כאין וכאפס נוכח מה שצפוי לאביגדור ליברמן בשבועות הקרובים.

 

כל מיני ג'ינג'ים, חדורי להט, כבר משחיזים את עטיהם. הם לא יבקשו הרבה. רק לחייב את ראש הממשלה לנהוג על-פי אמות מידה שהם חושבים לנאותות. לא אלה שקבע המחוקק, אלא אלה שהם ידרשו מן הערכאה העליונה לקבוע לכבודו של שר החוץ. לא את עלבונו של החוק יבקשו העותרים, אלא את "עלבונו" של משהו אחר. הזוי. לא-אמיתי. אקס-משפטי.

 

אלא שהפעם לא יקרה, כנראה, מה שרבים כל-כך במחנה השמאל רוצים שיקרה. ראש הממשלה לא יחויב לפטר את אביגדור ליברמן. השופטים, בניסיון, כמעט נואש, להחזיר למערכת המשפט מקצת מן האמון שהיה לציבור הרחב בה, יהיו הרבה יותר מרוסנים מבעבר. היפוכה של מערכת השליטה בחיינו הציבוריים והעתקתה מן הגוף הנבחר, העומד לבחירה כל ארבע שנים, אל "אליטה" שחבריה מתמנים לכל החיים, ללא אפשרות של חרטה, כבר גרמה לרבים מאוד לבחול בכל מה שיוצא מגבעת רם.

 

צריך רק לקוות שאביגדור ליברמן לא יהפוך, מתוך יראה, לפודל פוליטי. מה שקרה לצחי הנגבי בשנים הרבות שבהן רשויות החוק חקרו בענייניו המרובים לא חייב לחזור על עצמו.

 

ד"ר חיים משגב, מרצה למשפט במכללה האקדמית נתניה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלא יהפוך לפודל. ליברמן
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים