שתף קטע נבחר

סופרטאנקר-עדנה: 200 פרות ימנעו שריפות

הפרות נשלחו לשמורות הטבע ברמת הנדיב, והן אמורות לדלל את הצמחייה ולאפשר שליטה בלהבות, במקרה של התלקחות

יחד עם אלפי המטיילים, יפקדו בשבוע הקרוב ובחג את שמורות הטבע ברמת הנדיב גם עדר פרות מבנימינה. המטרה: לנקות את שדות מרעה מעשבים יבשים ומועדים להתלקחות וליצור אזורי חיץ שיגנו על בתי התושבים באזור אם תפרוץ שריפה.

 

הפרות יתמקדו באזור רמת הנדיב, שסבל משריפות קיץ גם לפני אסון הכרמל. בשנת 1980 פקדה את האזור שריפת ענק, שכילתה 60% מהשטח - 2,500 דונמים של חורש טבעי נשרפו כליל. בעקבות השריפה הזו החל מחקר שנועד למצוא דרכים למניעת התלקחויות דומות.


עוד מלחכת בשמחה (צילום: שגיא שגיב, פארק הטבע רמת הנדיב)

 

"הרעייה מסייעת למנוע את השריפה או לכל הפחות לשלוט בקצב ההתפשטות ובגובה הלהבות", הסביר ל-ynet שגיא שגיב, מנהל פארק הטבע. "לדעת מומחים, לו הייתה מיושמת רעייה מבוקרת באזורים נוספים בכרמל, ניתן היה להשתלט על האש ולא להגיע לטמפרטורות חום קיצוניות כמו אלה אשר חווינו בשריפה הגדולה בדצמבר האחרון".

 

הוא הבהיר כי "נוסף על הרעיה, אחת לכמה שנים אנו כורתים באופן מבוקר ומנוטר כמה עצים באזור הגובל עם זיכרון יעקב במטרה לפתוח את החורש ולצמצם עוד יותר את סכנת התפשטות השריפות".

 

העדרים, שמקורם בבנימינה השכנה, ממזערים לדעת חוקרים את סכנת התפשטות השריפות אל זכרון יעקב וליתר חלקי הפארק באמצעות דילול הצמחייה הנמוכה בין העצים. הפרות אוכלות את העשב, שהופך בקיץ ליבש ולבעל פוטנציאל גדול להתלקחות, ויוצרות אזורי חיץ, המגנים על שכונותיה הדרומיות של זכרון יעקב.

 

לא כולם מרוצים מהשיטה הזו, ויש טענות כי רעיה כזו עלולה לפגוע במגוון הצמחייה בפארק.

 ברמת הנדיב דוחים את הטענות ואומרים כי המחקרים שבוצעו בשטח מוכיחים את ההפך. "ללא רעייה, החורש מתפתח ללא בקרה ומונע כניסת אור לשטחים נרחבים. כתוצאה מכך, מיני צומח רבים דווקא הולכים ונעלמים".

 

לדברי המומחים רעייה מבוקרת תסייע לצמיחת כלניות, אירוסים, חרציות ורקפות: "הרעיה מבטיחה שצמחים אלו ימשיכו להיות חלק מנוף החורש". מחקר שבוצע בעבר ברמת הנדיב בנוגע לפריחת הכלניות מצא כי בחלקות שבהן פרות רעו - גדלה צפיפות הכלניות פי 2.5, בהשוואה לחלקות שבהן נאסרה רעיית הפרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוצרות אזורי חיץ
צילום: שגיא שגיב, פארק הטבע- רמת הנדיב
מומלצים