שתף קטע נבחר

אוצר בבוידעם: איך הופכים ג'אנק ישן למזומן?

ארבעה ישראלים שלפו פריטים ישנים והציעו אותם למכירה פומבית מתוך תקווה לעשות קופה. עקבנו אחר הגרוטאות המאובקות עד לדוכן - וגילינו כמה הן שוות בשורה התחתונה. האם גם בארון שלכם מסתתרים אוצרות מפתיעים?

חג הפסח הוא הזדמנות מצוינת לאוורר את הבוידעם, לעשות סדר בארונות ועל הדרך למצוא גם אוצרות שלעתים יכולים גם לממן כמה חלומות. שמעון לאומי, הבעלים והמנהל המקצועי של גלריה שורשים בתל אביב, אומר כי כ-5% עד 10% מהישראלים מחזיקים בביתם פריטים יקרי ערך שראויים להיכנס למכירה פומבית.

 

 

אחת לחודשיים-שלושה מקיימת גלריה שושרים מכירה פומבית בה מוצעים למכירה פריטים מיוחדים. "אנשים פונים אלינו ומציעים פריטים למכירה", מספר לאומי. "אנו ממיינים את הפריטים לפי איכותם, מצבם וסחירותם. לאחר מכן נקבע בין בית מכירות לבין המוכר מחיר מינימום שהוא מחיר הפתיחיה אשר מתחתיו אנחנו לא מוכרים את הפריט, וכן מחיר הערכה שהוא שוויו הצפוי של הפריט בחנות הסבירה".

 

לדבריו, "במידה שהפריט נמכר, הגלריה מקבלת עמלה ובמידה שהוא לא נמכר אנחנו מחזירים אותו למוכר. העמלה הממוצעת בעולם נעה בין 10% ל-20%".

 

האם הגלריה רוכשת את הפריטים?

 

"לא. בית מכירות רציני לא קונה ולא מוכר, כי אז הוא עלול לאבד את האמון בין הקונים למוכר. זה הנוהל המקובל כדי שנישאר אובייקטיבים לגבי שוויו וייחוסו של הפריט, ולגבי המלצתנו לקונים".

 

מהו הרף התחתון לקבלת פריט למכירה פומבית?

 

"הפריט חייב להיות בעל ערך מקצועי ומסחרי של אמנות או עתיקות ולא פריט דקורציה. בכל העולם מכירה פומבית היא אירוע רציני המאגד עשרות סוחרים שלא מגיעים כדי לקנות פריטים בשווי של 200-100 דולר. המחיר מבחינתנו צריך להיות משמעותי - לפחות כמה מאות דולרים ומעלה. אחרת העמלה לא מכסה את ההוצאות".

 

אילו קריטריונים משפיעים על שוויו של הפריט?

 

באמנות פלסטית - ציור ופיסול - אם מכמתים את שווי החומר זה בסך הכל צבע על בד, ואין ערך מיידי ישיר. הערך מושפע מזהות האמן, חשיבותו, רמת המחירים שבה נמכרו יצירות אחרות שלו בארץ ובעולם, ובהתאם לכך אנו מתמחרים את היצירה. ראוי לציין כי רוב האמנים הישראלים אינם סחירים במכירות פומביות.

 

"לפריטי אמנות דקורטיבית - כמו כלי כסף או תכשיטים, יש ערך מיידי של החומר, וכן קריטריונים נוספים שנלקחים בחשבון בעת התמחור הראשוני כמו יופי, נדירות, מקום ייצור, זהות האמנים, מצב פיזי ועוד. אם אלו שאריות זהב כמו שיני זהב או שברים, הערך הוא שווי המתכת. פריטים מעניינים יותר בעלי בעלי ערך תרבותי או היסטורי מעלים את המחיר". 

 

יחסית לחו"ל, האם התחום בישראל עדיין נמצא בחיתוליו? 

 

"בחו"ל יש כמויות הרבה יותר גדולות של אמנות ועתיקות, אנחנו נמצאים פה בארץ רק 100 שנה, לעומת הולנד למשל שמאחוריה 700 אם לא 1,000 שנות אמנות. בנוסף לכך - גם מספר המתעניינים בחו"ל יותר גדול, והקהל ער יותר להשקעה באמנות ולאספנות.

 

"בישראל אנחנו עדיין בשלבים ראשוניים והיקף המסחר בארץ עדיין נמוך מאד יחסית לגודל האוכלוסייה. עם זאת, ב-7-5 השנים האחרונות התחום התפתח. לאחר שבמשך שנים התעסקנו רק באספנים נטו, הוא התגלה בידי משקיעים שנהנים מהשקעה נושאת פרי וגם מבעלות על סמל סטטוס".

 

כמה מהישראלים אינם מודעים לכך שהם מחזיקים בבית פריטים יקרי ערך?

 

"היתי אומר שבאופן גס, בין 5% ל-10% מחזיקים בבית יצירות אומנות ועתיקות וכדומה, וכמובן שיש הרבה שמחזיקים תכשיטים. לרוב האנשים שיש בבית חפצים שהם יותר פריטי אמנות דקורטיבית שערכם יחסית אינו גבוה. כמובן שהערך יכול להשתנות, כמו למשל תחום הישראליינה - פריטי ארץ ישראל משנות ה-20 עד שנות ה-70 שהפך לאופנתי מאד רק בעשור האחרון, ומחיר הפריטים בו קפץ פי 3 ופי 4".

 

אתה ממליץ, אם כך, לא לזרוק את הגרוטאות הישנות?

 

"שווה לשמור דברים, להיות עם יד על הדופק. ללמוד את התחום כקונים וכמוכרים וכך לתכנן צעדיך כקונה או כמוכר".

 

תוהים אם גם הפריטים במחסן שלכם שווים משהו? כתבו לנו למייל antika@ynet.co.il , שלחו צילום של הפריטים הישנים, ואנחנו נמצא את המומחים שיגידו לכם אם מצאתם אוצר.

 


פורסם לראשונה 18/04/2011 16:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הפריטים מגיעים לגלריה
צילום: אבישי זיגמן
מקבלים הערכת שווי
צילום: אבישי זיגמן
מוצגים במכירה הפומבית
צילום: אבישי זיגמן
פעם ראשונה, פעם שנייה, נמכר?
צילום: אבישי זיגמן
מומלצים