שתף קטע נבחר

החברים של השופט: "גולדסטון רצה לישון בשקט"

"ניו-יורק טיימס" ראיין כ-20 ממכריו של השופט הדרום אפריקני שניסו להסביר את ההסתייגות המפתיעה שלו מחלק ממסקנות הדו"ח על מבצע "עופרת יצוקה". "הוא היה מאוכזב מהשימוש לרעה של אלה שהאשימו את ישראל כמדינת אפרטהייד"

שילוב של בידוד מהקהילה היהודית, ניצול לרעה של הדו"ח ומידע חדש על "עופרת יצוקה" - אלו המניעים המרכזיים שהובילו לשינוי עמדתו של השופט ריצ'רד גולדסטון. כך טענו מקורביו בראיונות לעיתון "ניו-יורק טיימס".

 

 

"הוא אמר לי בשנה שעברה שהוא חלם על היום שבו הוא יוכל לשוב לישון בלילה", סיפר אחד מחבריו של גולדסטון. לפי הפרסום בעיתון, לאחרונה החל השופט בדימוס לשוב לחיק מכריו היהודיים, לאחר פרסום המאמר ב"וושינגטון פוסט" שבו חזר בו מהטענה שישראל הרגה אזרחים פלסטינים במתכוון.

 

גולדסטון האמין שהדו"ח שלו יצליח לקרב את השלום בין ישראל לפלסטינים, אבל נדהם מתוצאותיו: זליגה ישראלית ימינה והמשך הירי מצד חמאס. "אני יודע שהוא נפגע עמוקות מהתגובה לדו"ח. אני חושב שהוא הרגיש לא נוח בצורה קיצונית מהעובדה שהוא סיפק מזון לאנשים שמחפשים כל דרך לפעול נגד ישראל", אמר אריה ניאר, המכיר את השופט היהודי שנים רבות ונשאר חבר קרוב שלו.

 

כתבי "ניו-יורק טיימס" ראיינו כ-20 מכרים של גולדסטון שציינו כי מאמר החרטה שלו נובע מהעוינות של הקהילה היהודית כלפיו, מהאכזבה שחמאס ממשיך לתקוף אוכלוסיה אזרחית ישראלית ובשל מסקנות חדשות על הפעילות הישראלית בכמה מהתקריות הקטלניות ביותר במבצע.

 

"אכזבה מהאשמת ישראל כמדינת אפרטהייד"

במשך שנה וחצי מאז פרסום הדו"ח, גולדסטון אמנם זכה לשבחים מצד מדינות ערב וחוגי השמאל האנטי ישראלים, אבל אלה שהוא מזדהה איתם גינו אותו. אחת משתי בנותיו שחיה בישראל, ומתגוררת כעת בקנדה, רתחה עליו מזעם. כמו כן, הוא הצליח בקושי להשתתף בטקס בר המצווה של נכדו שארגנה בתו השנייה בדרום אפריקה בגלל כוונה של אנשי הקהילה היהודית להפגין נגדו במהלך האירוע.

 

תהליך השינוי של גולדסטון היה איטי. "הוא היה מאוכזב מהשימוש לרעה של אלה שהאשימו את ישראל כמדינת אפרטהייד. אבל מה ששינה את דעתו היה בעיקר המידע החדש שהגיע אליו", סיפר חברו הישראלי מוריס אוסטרוף.

 

העיתון הציג שתי דוגמאות למידע החדש שעשוי היה להיות זה שהביא לשינוי עמדתו של גולדסטון.

הראשונה שבהן היא פער הגרסאות בנוגע למספר ההרוגים הפלסטינים בלחימה. ישראל טענה שמתוך 1,166 הרוגים פלסטינים 700 היו לוחמים, ואילו הגרסה הפלסטינית שאומצה על-ידי הוועדה, הייתה שנהרגו יותר מ-1,400 פלסטינים, מרביתם אזרחים.

 

סוגיה נוספת הייתה הריגתם של 250 צוערי משטרת חמאס שחוסלו ביום הראשון ללחימה. בעוד שישראל הגדירה אותם לוחמי חמאס, הוועדה קבעה אחרת. בחודש נובמבר האחרון הבין גולדסטון שהוא טעה לאחר ששר הפנים מטעם חמאס, פתחי חמאד, אמר לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון שרבים מההרוגים היו לוחמים. הוא הגדיר את מות 250 השוטרים כ-"אובדן של לוחמים". רבים מחבריו לשעבר של גולדסטון דאגו לשלוח לו את הראיון של בכיר חמאס - המאשר את נתוני ישראל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"התאכזב מהשימוש לרעה בדו"ח"
צילום: AFP
מומלצים