שתף קטע נבחר
צילום: פיני חמו

הורות עצמאית: לגדל ילדים בלי הוראות הפעלה

להקשיב למומחים בתחום גידול הילדים זה תמיד מומלץ, אבל לפעול לפי מה שהם אומרים? רק בעיניים פקוחות לרווחה. ענת לב אדלר מסבירה למה כולנו צריכים לנקוט בגישת דוד בן גוריון ולהתייחס לדעת מומחי ההורות כהמלצה בלבד

יש לי רשימה שנקראת "דברים שכבר לא נעשה". מדי פעם אני מוסיפה לה סעיפים, בשם הנוסטלגיה, כי באמת יש דברים שכבר לא נעשה:

 

  • לא נהפוך תקליט.
  • לא נשמור על שקט בין שתיים לארבע.
  • לא ננהל שיחות נפש בטלפון הציבורי בפינת הרחוב.
  • לא נעבור הריון בלי עשרות בדיקות.
  • לא נצא מהבית בלי הסלולרי.
  • לא נשלח מכתב אהבה בדואר, עם בול ומעטפה.
  • לא נגדל ילדים בלי הוראות הפעלה של מומחים.

 

 

על הסעיף הזה, האחרון, אני רוצה להתעכב מעט, כי נדמה לי שהפכנו להיות עבדים של המומחים השונים, בעיקר בתחום החינוך וגידול הילדים.

 

לפעול מתוך הבטן

נתחיל מהסוף: אני לא נגד התייעצות עם מומחים. הם מנוסים, הם חכמים, הם בעלי תפיסה רחבה ויש בהחלט מה ללמוד מהם. אבל בדרך מחדר הילדים אל הקליניקה של המומחה, אסור שנאבד את האינסטינקטים ההוריים ואת היכולת להעביר בפילטרים האישיים שלנו את הדברים שאנחנו שומעים ולומדים מכל מומחה שאנחנו פוגשים או מכניסים הביתה בעיצומו של משבר נקודתי.

 

לא כל מומחה מתאים לכל הורה, לא כל ידען מתאים לכל משפחה, לא כל תיאוריה מתאימה לכל ילד. פעמים רבות, על הידע והתובנות לנבוט בכלל בתוכנו ולהבשיל לכדי רוטינת התנהלות והתנהגות ברורה ובדוקה שעם הזמן תוכיח את עצמה.

 

פעמים רבות עוד יותר, בעיקר במהלך תפקידנו הבלתי נגמר לעולם כהורים, מומלץ אפילו לזנוח את הצד התבוני, המודע לעצמו כל כך, ולפעול מתוך האינסטינקטים, מתוך הבטן (שם, אגב, מצוי מה שנקרא "המוח הקטן", שמסונכרן עם המוח התבוני שלנו ואחראי על מה שאנחנו נוהגים לכנות "תחושת בטן"). את תחושות הבטן שלנו רק אנחנו מסוגלים להרגיש ולהוציא אל הפועל.

 

גם במקרים שבהם אנחנו בוחרים לאמץ גישות מנוסות של מומחים שונים, יש לזכור שכמו בכל דבר בעידן המידע המופרז, תפקידנו להפעיל את שיקול הדעת ואת חוש האחריות ולברור, לסנן, למיין ולהחליט מה מהעצות אנחנו לוקחים לחיים ומה משאירים בקליניקה.

 

"מה לא בסדר איתך?"

כאשר בני היה בן חמש שלחה אותנו הגננת לפסיכולוגית. הגענו לאישה גדולה ודומיננטית, פרועת תלתלים ושלוחת לשון, שהושיבה את הילד שלנו על כיסא נמוך מולה ושאלה אותו בלי הכנה מוקדמת: "אז ספר לי, מה לא בסדר איתך".

"אני בסדר גמור", אמר בן החמש בקול שקט. "ומה איתך?"

 

שלוש דקות אחרי זה כבר היינו בחוץ, משאירים את הפסיכולוגית חסרת הטקט לחפש בעצמה את התשובה לשאלה שנשארה תלויה בחלל החדר.

 

ורק כדי לחדד את המסר בדבר החובה שלנו לעשות אודישן מתמשך ותמידי לכל מומחה שאנחנו מכניסים לחיינו, ובעיתוי המקסים הזה שלפני יום העצמאות, קבלו סיפור מקסים על דוד בן-גוריון. סיפור שמקפל בתוכו את היחסים שהיו לזקן עם עצות של מומחים, חלומות ותחושות בטן. אני למדתי ממנו המון. בטוחה שגם אתם:

 

בשנת 1932 התמנה יוסף וייץ, מי שכונה לימים "אבי היער הישראלי", לתפקיד "ראש מחלקת הקרקעות והייעור בקק"ל". כעבור שלושים שנה, במחצית שנות ה-60 של המאה הקודמת, כאשר מנהיגים לא היו מצרך כה נדיר במקומותינו, פנה אל וייץ ראש הממשלה דאז, בן גוריון והורה לו - כך מספרת האגדה, לטעת יער צפונית-מזרחית לבאר שבע, כחלק מחזון הפרחת השממה בנגב.

 

חלפו השבועות, נקפו החודשים והעבודות לקראת נטיעת היער בוששו. חזר בן-גוריון לווייץ והתעניין בפשר העיכוב. "התייעצתי עם מומחים עולמיים בתחום הייעור", התוודה איש קק"ל הוותיק, "והם אמרו לי לנטוש את הרעיון". לדבריהם, אמר, מדובר בחוצפה ישראלית ויער רציני לעולם לא יצליח להכות שורשים באזור הצחיח הזה. נו, אז תחליף את המומחים, ענה לו הזקן, ובכך חתם את הוויכוח.

 

כיום יער יתיר העבות, המשתרע על פני כ-30 אלף דונם בדרום הר חברון, צפונית-מזרחית לבאר שבע, נחשב ליער הנטוע הגדול ביותר בישראל, ובו למעלה מארבעה מיליון עצים, בהם אקליפטוסים, ברושים, אורן ירושלמי, אשל ואלה, וביניהם משורגות חלקות-חלקות של עצי פרי: תפוחים, שקדים, אפרסקים, נקטרינות ודובדבנים ואף כרמים לרוב.

 

הסיפור על בן-גוריון לא נועד לשכנע אותנו שאין להקשיב למומחים, להפך. תפקידו ללמד אותנו איך להקשיב למומחים, תוך שאנו מקפידים לפתח שמיעה סלקטיבית ולבחור את המומחים שמתאימים במחשבותיהם, בתפיסת העולם שלהם ובעיקר בגישה שלהם לנו ולילדים שלנו.

 

הכותבת היא מחברת סדרת ספרי המתנה בהוצאת ידיעות ספרים. ספרה החדש, "סוד המזל", ראה אור בימים אלה. לעמוד הפייסבוק של ענת לחצו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפקידנו להחליט מה מהעצות משאירים בקליניקה
צילום: index open
מומלצים