שתף קטע נבחר

נותנים גז: כך מגן חיל הים על מתקני הקידוח

הגנת אסדות הקידוח טרם הוסדרה רשמית, אבל בחיל כבר זיהו את פוטנציאל הפיגוע האסטרטגי. "מחפשים כלי שיט בעייתיים ובעיקר מפגינים נוכחות", סיפר סא"ל א'. צוות ynet הצטרף להפלגת אימון ולמד איך מגנים על משאב כלכלי בלב ים עוין

יאכטה קטנה יוצאת מאזור לבנון, לכאורה לשייט תמים. שני גברים שעל סיפונה מטילים דבר מה לתוך המים, מרחק כמה עשרות מיילים מהחוף. כעבור 24 שעות נשמע פיצוץ עז, שפוגע באסדה ישראלית לקידוח נפט או גז. התרחיש דמיוני אבל בהחלט אפשרי. הנזק, ניתן לשער, יהיה עצום.

 

מ"ים תטיס" בדרום ועד ל"תמר" ו"לוויתן" בצפון, למתקנים פוטנציאל כלכלי עצום וחשיבות גדולה למדינה, אבל לצד יתרונותיהם הגדולים, יש גם חסרון אחד משמעותי: הפיכתם ליעד טרור. האפשרות לפגיעה שכזו - בין אם באמצעות הטלת פצצות עומק, ירי טיל או כל אמצעי טרור אחר - החלה באחרונה להדיר שינה מעיני בכירים בחיל הים. הם אמנם לא נושאים רשמית באחריות להגן על התשתיות, אך לכולם ברור כי יש פה אתגר ביטחוני חדש.

 

"אין ספק שפוטנציאל הנזק בכזה מתקן שם אותנו על סקאלה של פיגוע אסטרטגי", אמר ל-ynet סא"ל א', מפקד פלגה בשייטת ספינות הטילים של חיל הים.


המרמרה מובלת לחיפה. "מוכנים לעצור עוד פרובוקציה" (צילום: שי וקנין)

 

קצת יותר משלוש שעות - זה פרק הזמן שלקח לאח"י אילת, מהמשוכללות בצי הימי הישראלי, להגיע מחיפה למרבץ הגז שם ממוקמת אסדת "לוויתן". לא במקרה החליטו בחיל הים לגמוע דווקא מרחק זה במסגרת האימון היחידתי. החיילים ניצלו את הזמן לתרגילי קרב, לרבות אימון עם מסוק "עטלף", וכשהגיעו לאסדה, התקרבו עד כמה שניתן ובחנו כל דבר חשוד.

 

האבטחה הפרטית שקיימת כיום על המתקנים נחשבת מקומית בלבד: היא תוכל אולי למנוע השתלטות עוינת, אבל בטח לא ירי מכלי שיט. בהיעדר תוכנית מסודרת לאבטחת מתקני הקידוח, נותר חיל הים קו ההגנה מפני האיומים הפוטנציאליים.

 

"כחלק מהמדיניות הזמנית הזאת, מבקשים בחיל הים פשוט להגיע למקום, לבחון אם יש כלי שיט בעייתיים ובעיקר להפגין נוכחות", העיד סא"ל א', "כי מעבר לבעיה היומיומית, כבר נשמעו הצהרות ממזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, כי חלק מהאסדה נמצא בכלל במים לבנוניים".

 

לדברי מפקד הפלגה, נטילת אחריות זו לאורך זמן מצריכה משאבים שבינתיים אין לחיל, "אך כרגע אנחנו עושים מה שנדרש באופן הטוב ביותר. אנחנו לא רוצים לתת לצד שמנגד לפעול בצורה חסרת אחריות ובאופן חופשי, ובטח לא להפוך הצהרות למעשים. לכן אנו נמצאים באזור, דנים בעניין ונותנים את תשומת הלב".

 

תוך כדי, ממשיך חיל הים להתמודד עם יתר המשימות שעל הפרק, בהן עצירת הברחות נשק ואף משטים למיניהם לרצועת עזה. בעקבות אירועי ה"מרמרה", הפיקו בחיל לקחים רבים לקראת המשט הבא, המתכונן בעוד כחודש. "אנחנו מכירים את המשט, שומעים את זה גם בתקשורת ונערכים לעניין", הבהיר סא"ל א'. "במידת הצורך, נגיע מוכנים לעצור את הפרובוקציה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסדת "לוויתן". שלוש שעות מחיפה
צילום: אלברטוס
צילום: דובר צה"ל
אח"י אילת. "עושים מה שנדרש"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים