שתף קטע נבחר

מפוח נפש: ממשיכים להרעיש בעיר ללא הפסקה

למרות תקנות הרעש שנכנסו היום לתוקפן, תושבים בתל אביב התעוררו גם הבוקר לקולו הטורדני של מפוח העלים. "זה הפך לבדיחה על חשבון השקט שלנו"

מה נשתנה הבוקר הזה מכל הבקרים שקדמו לו? שום דבר. תקנות הרעש החדשות שנכנסו הבוקר (ד') לתוקפן, האוסרות על שימוש במפוחי עלים, נשארו על הנייר, ולא הרשימו את עיריית תל אביב. כבר בשעה 7 בבוקר נצפה - ונשמע - עובד ניקיון מטעם העירייה כשהוא מעיף לכל עבר אשפה יבשה שהייתה מפוזרת על המדרכה בשדרות וושינגטון בשכונת פלורנטין, באמצעות המפוח הרועש.

 

 

"פניתי למוקד 106 ואמרו לי שיטפלו בזה", סיפרה ל-ynet תושבת הרחוב, נגה הלפרין, "אחרי רבע שעה לא קרה דבר, והם אמרו לי שהם רק יכולים להעביר את התלונה לאחראי על המשמרת. העיקר שיש תקנות".

 

גם צפונית משם בעיר הגדולה, עובד שלבש אפוד זוהר הנושא את הכיתוב "בשירות עיריית ת"א", הפעיל מפוח קולני ברחוב ארלוזרוב. עידו, תושב הרחוב שאמנם שנחשב למרכזי, איבד את השקט שלו: "כרגיל, אם אנחנו האזרחים עוברים על תקנה או חוק, פקחי העירייה ממהרים לקנוס אותנו וגדודי עורכי הדין של העירייה ירדפו אותנו עד שנשלם את הקנס. אבל למה כשמדובר בתקנות לטובת השקט שלנו, העירייה בעצמה לא אוכפת ומצפצפת?".

 

"זה סיוט המפוחים האלה שרק מעיפים את הזבל"

עידו הוסיף כי הוא לא האמין שיאכפו את "התקנות המצחיקות האלה" ואמר כי "זה הפך לבדיחה על חשבון השקט שלנו". לדבריו, "אני מזמין את מי שסופר דציבלים מחר בבוקר לחדר השינה שלי, לשמוע היטב את המפוחים המרגיזים האלה. חוץ מזה, זה סיוט לעבור ליד המפוחים המוזרים האלה, שרק מעיפים את הזבל למקום אחר".

 

בעיריית תל אביב בדקו לעומקו את החוק באמצעות היועץ המשפטי של העירייה, עו"ד עוזי סלמן, וגילו את הדקויות שעליהן ניתן "לשחק". התקנות מדברות על איסור הרעשה באזורי מגורים ברמת דציבלים מסוימת, כך שבאזורים מסוימים בעיר בהם לא מתגוררים תושבים, ניתן מבחינה משפטית להשתמש במפוחים, תוך וידוא שהם לא כל כך מרעישים.

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי היא "הנחתה את כל מנהלי העבודה וקבלני הניקיון אשר עובדים עבורה להפסיק את השימוש במפוחי עלים עד להודעה חדשה בנושא, זאת בהתאם לתקנות הרעש אשר נכנסו היום לתוקף". בעירייה הבטיחו כי קבלנים שימשיכו לעבור על התקנות לא ימשיכו לעבוד ברחבי העיר. "במידה ונעשה שימוש במפוח על-ידי עובדי קבלן, יובהר למנהלי החברות כי במידה וימשיכו לעבור על התקנות, תפעל העירייה נגדם, עד כדי הפסקת החוזה עימם", נמסר בתגובת העירייה. במשרד להגנת הסביבה, שם הבטיחו אכיפה נחושה, לא הגיבו עד לשעת פרסום הידיעה.

 

בעכו חמושים רק במטאטא

ברשויות המקומיות בצפון דווקא לא מרעישים. בקרית שמונה החל בימים האחרונים לפעול בעיר קבלן ניקיון שנדרש לנקות את העיר ללא שימוש במפוח.

 בצפת קיבל ראש העירייה אילן שוחט תלונות רבות מאזרחים על הרעש ולפני מספר חודשים אסר על שימוש במפוחים סמוך לבתי מגורים ומתקנים עירוניים. 

 

בכרמיאל המפוח הוצא לפני מספר שנים ממרכזי המגורים והניקיון במפוחים מתבצע רק בפארקים העירוניים. כעת בכוונת העירייה לבחון את החוק החדש ואם יידרש מבטיחים כי השימוש ייפסק לחלוטין. בעכו החוק החדש לא יישנה דבר - שם כבר כמה שנים שפועלי הניקיון חולפים ברחובות "חמושים" רק במטאטא כביש ובעגלות לאיסוף הפסולת.

 

במרכז השלטון המקומי החליטו לעתור לבג"ץ נגד התקנות החדשות, באמצעות משרד עורכי הדין אליאס, בן אריה ואסף, לבקש צו ביניים בנוגע לשימוש במפוחים ולהימנע ממתן עונשים וקנסות לרשויות על שימוש בהם עד להכרעה. במרכז לשלטון מקומי הסבירו כי מבדיקת הרשויות המקומיות עולה כי הדרך היחידה הקיימת בעולם היום לנקות היא באמצעות שימוש במפוחים, שהינם "כלי גינון ואמצעי לשמירה על ניקיון הרחובות".

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, אמר: "מי שהוביל את תהליכי המחזור הן הרשויות המקומיות. מי שקידם ללא המשרד להגנת הסביבה את הקטנת השימוש באנטנות הסלולריות הם ראשי הערים. מי שחתמו על אמנות האקלים להפחתת הפליטות והקטנת זיהום האוויר הן הרשויות המקומיות, בעוד ממשלות ישראל נשארו מאחור. השלטון המקומי הוא שסולל שבילי אופניים והופך את הערים לירוקות, כך שהמשרד להגנת הסביבה הוא זה שפוגע באזרחים וגוזר גזירה שלא ניתן לעמוד בה".

 

בהכנת הידיעה השתתף חגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העירייה מצפצפת. רעש בארלוזרוב
צילום: עופר עמרם
מומלצים