שתף קטע נבחר

חמאס מאמת את החשש: "לא יהיה מו"מ לשלום"

החשש הישראלי מהסכם הפיוס קיבל ביסוס, כשבכיר חמאס א-זהאר אמר: "לא נדבר עם ישראל או נכיר בה. ממשלת המעבר לא תשתתף בתהליך השלום". ההתנגדות לשיחות מכשירה את הקרקע להכרה במדינה פלסטינית באו"ם. גם בצד הישראלי מבהירים: לא נוכל לנהל מו"מ עם הרשות כשחמאס לצדה

הסכם הפיוס הפלסטיני סותם את הגולל על אופצית המשא ומתן עם ישראל בשנה הקרובה: בכיר חמאס, מחמוד א-זהאר, אמר אמש (יום ד') כי "התוכנית שלנו אינה כוללת משא ומתן עם ישראל או הכרה בה. יהיה זה בלתי אפשרי לממשלת המעבר הלאומית לקחת חלק בתהליך השלום עם ישראל".

 

בדברים האלה יש משום אישור לחששות שהביעו בישראל בדבר ויתור פלסטיני על משא ומתן לשלום. גורמים מדיניים בישראל אמרו הלילה ל-ynet גם כן כי ישראל לא תוכל לנהל משא ומתן עם הרשות כשחמאס לצדה.

 

פיוס היסטורי, כותרות אחרונות ב-ynet:

עדכונים שוטפים - בעמוד הפייסבוק של ynet

 

ההסכם שנחתם אמש בראשי תיבות בין חמאס לפתח ארבע שנים אחרי שחמאס ביצע הפיכה ברצועת עזה, כולל שחרור אסירים פוליטיים משני הצדדים, הרכבת ועדה ביטחונית עליונה ובחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית

הפלסטינית תוך שנה מיום חתימתו. בנוסף, אנשי ועדת הבחירות יהיו מוסכמים על הפלגים.

 

לפי ההסכם, תקום ממשלת אחדות לאומית, שבראשה יעמוד נציג מוסכם על הצדדים, כדי ליצור "אקלים רגוע לקראת הבחירות". הממשלה הפלסטינית הזמנית תהיה ממשלת מומחים, ולא יכהנו בה נציגי מפלגות. פרט לכך, יתבצע ארגון מחדש באש"ף, כדי שחמאס יוכל להצטרף אליו.

 

נציגי הפלגים הפלסטינים כינסו אמש מסיבת עיתונאים בקהיר, והציגו את ההסכם כאבן הפינה למדינה הפלסטינית: "ההסכם הוא התחלה, ונתחיל בצעדים זריזים על מנת לסיים את הכיבוש ולהקים מדינה פלסטינית עצמאית", אמר חבר הוועד המרכזי של פתח, עזאם אל-אחמד, שעמד בראש המשלחת לשיחות הפיוס.

 

גורמים מדיניים: לא נוכל לנהל מו"מ עם הרשות

בישראל - בניגוד לפלסטינים - לא ממהרים לחגוג, וגורמים במערכת הביטחון אמרו כי הם "רואים בדאגה רבה את החיבור בין חמאס לפתח". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התבטא בחריפות נגד ההסכם הפנים-פלסטיני, אולם מאחורי הקלעים הדאגה מהמהלך גדולה בהרבה, ואינה נוגע רק למשא ומתן המדיני, אלא גם לסוגיות ביטחוניות.


אבו מאזן ואיסמעיל הנייה. חשש שהמערב יברך על הפיוס (צילום: רויטרס)

 

גורמים מדיניים וביטחוניים אמרו ל-ynet: "אי אפשר יהיה לדבר עם חמאס כל עוד הוא לא יכיר בתנאי הקוורטט ולא יודיע שהוא זונח את הטרור. ישראל לא תוכל לנהל שום משא ומתן עם הרשות הפלסטינית ברגע שיש הסכם בין חמאס לפתח, וכל עוד חמאס לא ישנה את עמדותיו. ההסכם שהשיגו הפלסטינים בעייתי מאוד מבחינת ישראל".

 

אף שהצהיר אמש כי על הרשות לבחור בין שלום עם ישראל לשלום עם חמאס, ראש הממשלה מסרב בשלב זה לקבוע עמדה חד-משמעית בעניין האפשרות לחדש את המשא ומתן. בסביבתו אמרו כי "צריך להמתין ולראות מה יהיו הקווים של הממשלה הבאה, ומה תהיה עמדת הפלסטינים בשאלה המרכזית של הכרה במדינת ישראל. מוקדם עוד לקבוע מה יקרה".

 

ההפתעה המודיעינית: "עבר מתחת לרדאר"

לא ניתן אולי לומר שנרשם מחדל מודיעיני ישראלי סביב ההסכם הפנים-פלסטיני, אולם שרים בקבינט הודו כי ישראל הופתעה מההסכם וכי הוא "עבר מתחת לרדאר" של גורמי ההערכה בארץ. שרים החברים בפורומים ביטחוניים מצומצמים סיפרו כי בסקירות שנערכו בשבועות האחרונים בפורומים מדיניים וביטחוניים הוזכרו המגעים בין חמאס לרשות, אבל האופציה של הסכם לא הוצגה במערכת הביטחון כריאלית וממשית.


הפלסטינים בקהיר, א-זהאר מימין. לדבר? אין סיכוי (צילום: רויטרס)

 

בישראל מודאגים גם מהאפשרות שהאחדות הפלסטינית תתקבל בברכה בעולם. ארה"ב כבר הודיעה כי חמאס יצטרך להכיר בישראל, אולם החשש בירושלים הוא שאם השקט בעזה וביהודה ושומרון יישמר, ואבו מאזן יוכל להציג לעולם תמונה של

רגיעה יחסית - מדינות המערב, לפחות בחלקן, יברכו על הניסיון של הפלסטינים להשיג אחדות ולפעול תחת הנהגה משותפת. "זה תסריט רע מאוד מבחינת ישראל", אמר שר החבר בקבינט המדיני-ביטחוני. "ישראל לא תוכל לנהל משא ומתן עם ממשלה שחברים בה אנשי חמאס או אנשים שיאושרו על ידי חמאס".

 

ראש הממשלה ושר הביטחון צפויים לקיים בימים הקרובים הערכות מצב והתייעצויות לנוכח ההתפתחויות, אולם לפי שעה לא נקבעה ישיבת קבינט או ישיבה של שרי השביעייה שתעסוק בסוגייה. במשרד החוץ מתכוונים לפעול בזירה ההסברתית ברחבי העולם, ולהדגיש את עמדות חמאס כלפי ישראל - שאינן תואמות את דרישות הקוורטט.

 

"כלל לא בטוח שהמצב החדש שנוצר יפחית את הלחץ הבינלאומי על ראש הממשלה", אמרו גורמים בירושלים, "מה יקרה אם הפלסטינים יודיעו שהם מוכנים לשוב לשולחן המשא ומתן?". בתוך כך, עדיין לא ברור כיצד ישפיע ההסכם על הנאום המדיני שאמור לשאת נתניהו ביוני בפני הקונגרס האמריקני, ושבו הוא אמור להציג את מדיניות ישראל בפני המחוקקים של ארה"ב.

 

נתניהו בקונגרס: "יימנע מתוכנית מרחיקת לכת"

גורמים מדיניים העריכו כי על רקע האתגרים הביטחוניים, ועל רקע החשש במערכת הביטחון שחמאס יצליח "לחלחל" גם לתוך שטחי יהודה ושומרון, ראש הממשלה יימנע מהצגת תוכנית מדינית מרחיקת לכת. אמש אמר נתניהו במפגש עם סנאטורים אמריקניים כי "הסכם יושג רק במשא ומתן".


ראש הממשלה הפלסטינית הנוכחית פיאד. "שנזכה לאחדות" (צילום: AP)

 

ראש הממשלה הפלסטינית הנוכחית, סלאם פיאד, כתב בדף הפייסבוק שלו כי הוא מברך על ההסכם שנחתם בקהיר. הוא כתב כי הסכם זה הוא צעד הכרחי וחשוב לחזרה מיידית לאחדות, והביע תקווה כי הוא יוביל להקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967 שבירתה ירושלים.

 

שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, התקשר לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ובירך אותו על הסכם הפיוס. אבו מאזן עדכן את

שר החוץ הטורקי בהתפתחויות האחרונות. ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, קיבל שיחת טלפון ממנהיג תנועת "האחים המוסלמים" במצרים, מחמד בדיע, שבירך אותו על ההסכם.

 

חליל עסאף, ראש איחוד "האישים העצמאים" בגדה המערבית, בירך על ההסכם בין התנועות ואמר כי הסכם זה הוא האירוע החשוב ביותר שקרה לפלסטינים בשנת 2011. מזכ"ל מפלגת היוזמה הלאומית הפלסטינית, מוסטפא ברגותי, בירך גם הוא ואמר שזהו "הסכם כביר למען העם הפלסטיני", ושיש צורך לעשות כל מאמץ כדי שההסכם יצליח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עזאם אל-אחמד ומוסא אבו מרזוק בקהיר
צילום: EPA
שמחה ברחובות עזה
צילום: AP
מומלצים