שתף קטע נבחר

מעבר רפיח ייפתח, מנהרות ההברחה ימשיכו לפעול

מעבר הסחורות הפלסטיני-מצרי עדיין סגור, ומרבית הסחורות צפויות להמשיך להגיע מבטן האדמה. בעזה מרוצים מההודעה המצרית ומביטים קדימה: "מעדיפים לסחור עם ערבים"

הסכם הפיוס משנה את כללי המשחק האזוריים - אך בינתיים לא את דרך הכנסת הסחורות לעזה. לראשונה מ-2007, תפתח מצרים תוך עשרה ימים את מעבר רפיח בין רצועת עזה למצרים, דבר שיביא לסיום המצור על עזה. ברצועה לא מסתפקים בכך, ומקווים להפעיל מחדש את מעבר הסחורות הפלסטיני-מצרי. "אנחנו מעדיפים לסחור עם מדינות ערביות ואיסלאמיות, מאשר עם ישראל", אמרו ברשות המעברים והגבולות בעזה.

 

פיוס היסטורי, כותרות אחרונות ב-ynet

עדכונים שוטפים - בעמוד הפייסבוק

 

אך גם אם אכן ייפתח מעבר רפיח לתנועת אנשים בקרוב, הצינור המרכזי להעברת סחורות לרצועה ימשיך להיות - לפחות לעת עתה - מנהרות ההברחה ברפיח. מעבר להברחות הנשק דרך המנהרות, מוכנסות לרצועה סחורות רבות ואפילו בנזין וסולר, שעובר בצינורות שהוקמו במיוחד לצורך זה, ובעיקר כדי להימנע מהתלות בישראל וברשות הפלסטינית.

 

ברשות בירכו על הודעתו של שר החוץ המצרי, נביל אל-ערבי, שהצהיר על פתיחת המעבר, "כדי לסיים את הסבל הפלסטיני". מנהל רשות המעברים ברצועת עזה, חאתם עווידה, הדגיש את חשיבות ההחלטה עבור תושבי עזה שסבלו לדבריו מהגבלת מספר האנשים שיכולים לעבור בכל יום במעבר.

 

תוכנית חמאס: אזור תעשייה בגבול המצרי

עווידה קרא להפעיל מחדש גם את מעבר הסחורות בין עזה למצרים, שלפי שעה לא ייפתח, ודרש מקהיר להמשיך וללחוץ על ישראל להפסיק את המצור על עזה. "עדיף לנו שהמסחר הבילטרלי עם עזה יהיה עם מדינות ערביות ואיסלאמיות מאשר עם ישראל", אמר מנהל רשות המעברים. לדבריו, "זה יקרה, רק אם מצרים תפתח את דלתה בפני תנועת הסחורות, יוקם אזור תעשייה משותף וייחתמו הסכמי סחר משותפים".

 

גם שר הכלכלה של ממשלת חמאס ברצועה, עלא רפאתי, הביט קדימה וחשף כי הממשל בעזה מתכוון להקים אזור תעשייה על הגבול הפלסטיני-מצרי. הוא הוסיף כי 1,300 מפעלי תעשייה חזרו לפעול לאחרונה, אחרי ש-3,500 מהם נסגרו בעקבות הסגר. "אזור התעשייה בין רצועת עזה למצרים יכול להיות מרכז גדול להשקעות", טען והדגיש כי הקמתו תיארך בין שנה לשנתיים. "אנחנו מקווים כי ההבטחות יקוימו ושההסכמים עם הצד המצרי ייצאו לפועל".

 

כיום, היציאה דרך מעבר רפיח מוגבלת לבעלי אזרחות זרה, לבעלי ויזה לחו"ל ולמבקשים לצאת למצרים לצורך לימודים או טיפול רפואי. מאז ההפיכה במצרים מספר היוצאים מרצועת עזה מוגבל ל-300 איש ביום, והמסחר במעבר רפיח סגור למעט מעבר סיוע הומניטרי.

  

בעמותת "גישה" שפועלת להקלות במעבר אנשים וסחורות אל הרצועה אמרו: "אנו מברכים על כל צעד שיגביר את חופש תנועתם של תושבי עזה, ומזכירים שהם זקוקים גם למעבר בין רצועת עזה לגדה המערבית, שהוכרו על ידי ישראל כיחידה טריטוריאלית אחת. על ישראל לאפשר מעבר שכזה בכפוף לבדיקות ביטחוניות פרטניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבר רפיח. מעבר הסחורות עדיין סגור
צילום: AP
מנהרות ההברחה. יישארו פתוחות
צילום: רויטרס
מומלצים