שתף קטע נבחר

הזמן הירוק – כי הגרעין אכזב והנפט מתייקר

ברבעון הראשון של 2011 נרשם זינוק של 13% בהשקעות בטכנולוגית קלינטק לעומת התקופה המקבילה ב-2010. מירב ההשקעות הופנו למיזמים של אנרגיית שמש ומכוניות חשמליות - תחומים בהם ישראל נמצאת בחזית הטכנולוגיה

הרבעון הראשון של 2011 הביא בחובו ידיעות משמעותיות מאוד לתחום הקלינטק (טכנולוגיה נקייה) בעיקר בישראל. דו"ח של חברת הייעוץ והמחקר האמריקנית Cleantech Group שהתפרסם לפני מספר ימים מגלה כי ברבעון הזה הושקעו כ-2.5 מיליארד דולר בחברות המפתחות טכנולוגית קלינטק. נתון זה מגלם עלייה בת 13% בהשקעות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

 

 

מבחינת המשק הישראלי המשמעות גדולה. המגזרים שקיבלו את מירב ההשקעות הם תחומי אנרגיית שמש ומכוניות חשמליות - שני תחומים בהם ישראל נמצאת בקו הפיתוח הטכנולוגי הראשון. עוד קודם לכן, בחודש מרס, פורסמה ברשומות תוכנית החומש הסינית הבאה, אשר כבר גובשה בשלהי השנה שעברה, והמציבה את תחום הקלינטק כאחד התחומים המועדפים ביותר בסין, ומכך גם בעלי תקצוב גבוה ופעולות עידוד מצד הממשלה.

 

סין בולטת בתחום זה בשנים האחרונות. התקציבים שלה גדלים והיא הפכה להיות המדינה המובילה בעולם בהשקעה באנרגיות מתחדשות, בטכנולוגיות ירוקות. המעצמה הקומוניסטית ממצבת את עצמה גם בהובלת הייצור של מכוניות חשמליות. בכל אלה מזהה סין את ישראל כמקור מוביל בטכנולוגיות פורצות הדרך, אשר להן היא זקוקה לשם כך.

 

לאחרונה התבשרנו שחברת Better place חתמה עם הרשויות המקומיות בעיר גואנגז'ו על הסכם פריסת טעינה, ולצד זאת הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עםChina Southern Power Grid,, שבמסגרתו יוקמו בגואנגז'ו בחודשים הקרובים מרכז מבקרים ותחנת החלפה ראשונה לסוללות רכב חשמלי.

 

סין אמנם בולטת בתחום זה ובזיהוי של ישראל כמרכיב חיוני בו, אך היא בהחלט לא היחידה. בתחילת חודש אפריל ביקרה בארץ משלחת של Caisse des Depots, קרן ההשקעות הצרפתית השולטת בהון של למעלה מ-250 מיליארד אירו, מתוך עניין ללמוד מהניסיון הישראלי בפיתוח טכנולוגיות. המיקוד של הקרן הוא בתחומי האנרגיה והקלינטק.

 

אלטרנטיבה לאנרגיה הגרעינית

קרן Generation האמריקנית השקיעה זה לא מכבר כ-10 מיליון דולר בחברת Tigo energy הפועלת באזור כפר סבא ומפתחת מערכות פוטו-וולטאיות המפיקות חשמל מאנרגיית שמש, וזאת לאחר שכבר השקיעה בעבר בישראל בחברת Green road.

 

בשנת 2009 פרסם עיתון ה"גרדיאן" הבריטי רשימה של 100 החברות המובילות בתחום הקלינטק בעולם, ובתוכן 8 חברות ישראליות. נחזור לאסיה, שם למעשה הולך וצומח בימים אלה מה שניתן להגדיר כ"הדבר הבא". שוקי אסיה הם העולם הכלכלי המתפתח במהירות הרבה ביותר בעולם, הקטר המוביל הוא סין, אך לצידה מזנקות קדימה מדינות מתעוררות נוספות דוגמת הודו, וייאטנם והפיליפינים והוא מפיח רוח כלכלית גם במפרשיהן של מדינות מפותחות.

 

אחת מהמדינות הללו היא דרום קוריאה. מדינה הממוקמת בין 12 הכלכלות המובילות בעולם. קוריאה מתמקדת בייצור מוצרים עתירי טכנולוגיה, וניזונה לשם כך בעיקר מאנרגיה פוסילית. לפני כ-3 שנים הכריזה הממשלה הדרום קוריאנית על יוזמה של "צמיחה ירוקה מופחתת פחם" במסגרת תוכנית פיתוח לאומית חדשה ל-60 השנה הבאות, והקציבה לשם כך 100 מיליארד דולר.

 

יפן, הכלכלה היותר מפותחת באסיה, עסוקה בימים אלה בשיקום אסון הצונאמי ואסון הגרעין שבא בעקבותיו. ביום בו תשוב לשגרה יעמוד נושא יצור האנרגיה על הפרק. יפן כמו מדינות רבות אחרות תמשיך לחפש תחליפים לנפט ופחם שבהם היא תלויה, והפעם, מן הסתם, לא יהיה זה פופולרי להציע אנרגיה גרעינית. יהיה צורך ברעיונות חדשים ובאנרגיות מתחדשות.

 

לא רק לאוהבי טבע

גם הודו נמצאת ברשימה הזאת. בכנס שנערך בשנת 2007 ב-ndian Institute Of Finance הזהיר הנואם המרכזי, פרופ' אמן אגארוואל, כי המשך הפיתוח של הודו ושמירת איכות החיים והסביבה בה תלויים במעבר לאנרגיות מתחדשות ובלתי מזהמות. אגארוואל הוסיף כי מעבר כזה מחייב התגייסות של גורמי פיתוח וחברות מימון מהסקטור הפרטי, לצד קרנות בתמיכה מוסדית ציבורית

 

מעניין לשים לב כי זה הוא נושאו של הנאום המרכזי בכנס שאורגן על ידי מוסד מחקר בתחום הפיננסי. נגמרו הימים בהם קלינטק היה עניינם של שוחרי טבע ומפלגות ירוקות בלבד. הקלינטק הוא טכנולוגיה ושמירת הסביבה. פירושו השתחררות מתלות במדינות נפט ומעל לכל אלה הקלינטק מייצג תחום שיש בו כסף והרבה.

 

כל הדברים הללו זורמים לעבר אירוע העומד להתרחש בישראל בסוף הרבעון הנוכחי שיפגיש את הטכנולוגיה הישראלית עם שוקי העולם, ובעיקר עם השווקים המתעוררים. ב-5 וב-6 ביולי תיערך בגני התערוכה בתל אביב תערוכת קלינטק 2011, התערוכה ה-15 במספר, והפעם היא תתמקד במדינות ה-BRIC: ברזיל, רוסיה, הודו וסין. אירועים רבים ייערכו שם, ביניהם מפגש של פורום העסקים סין, אסיה - ישראל, סימפוזיום בנושא מים וטכנולוגיית מים בעולם ודיונים והצגת טכנולוגיות בנושאי מחזור, אנרגיה מתחדשת, תחבורה ירוקה ובניה ירוקה ועוד.

 

גילוי נאות, הכותב הוא אחד ממנהלי פורום העסקים סין, אסיה - ישראל.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בסין , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנרגיה סולארית
באדיבות חברת ירוק אנרגיה מהטבע
טל רשף
מומלצים