שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock, AP

0:1 לאובמה - בערבון מוגבל

אין כל ספק שבטווח הקצר יעניק חיסול בן לאדן נקודות זכות רבות לנשיא ארצות הברית. עכשיו אולי יתפנה ללחוץ על ישראל להציע יוזמה לחידוש המשא ומתן. נתניהו ימצא נשיא קשוח יותר

אוסמה בן לאדן היה האיש השנוא ביותר בארה"ב. הרוע בהתלגמותו הקיצונית ביותר. האיש שהעז לתקוף את ארה"ב על אדמתה ופגע בסמלים הכלכליים והביטחוניים הכי חשובים שלה. הטראומה שבן לאדן הנחית על ארה"ב גרמה למלחמה באפגניסטן, שנמשכת עד היום ותרמה למלחמה בעירק, שאף היא טרם הסתיימה. אין ספק שחיסולו הוא הישג גדול לארה"ב כאומה ולנשיא אובמה כמנהיג ופוליטיקאי, יותר בתחום הסמלי והתדמיתי מאשר בתחום המעשי בשטח.

 

בן לאדן ואל-קאעידה העניקו השראה חובקת עולם לקבוצות איסלאמיות קיצוניות. איתורו וחיסולו שולח להם מסר תקיף דומה לזה שישראל מפיצה בנסיבות דומות: גם אם יקח זמן רב, בסוף -  הזרועות הארוכות יגיעו אליהם.   


התוצאה לטווח הקרוב. החגיגות הלילה (צילום: EPA)

 

בשנות כהונתו של אובמה בבית הלבן, איבדה ארה"ב הרבה ממעמדה המוביל בעולם ובעיקר במזרח התיכון. עד עתה, אובמה לא הצליח לממש אף אחת מהמטרות שהוא עצמו הציב בראש סדר העדיפויות של מדיניות החוץ. הוא נתפש ונראה - בעיני אויבים וידידים כאחד - כמנהיג רופס וחסר ניסיון שאינו יודע לאן להוביל את ארה"ב.

 

הספקות לגבי התנהלותו התחזקו בחודשים האחרונים, לאחר שנקט במדיניות זיג-זג, בסתירות ובהתחמקויות חסרות פשר כלפי המהומות שפקדו מדינות ערביות. חיסול בן לאדן עשוי להעניק לו הזדמנות לשקם את מעמד ארה"ב בעולם ובאזורנו ולחזור לעמדת מנהיגות. הוא עדיין יצטרך להוכיח שהוא מסוגל לנצל את ההזדמנות הזאת.

 

לחיסול בן לאדן עשויות להיות השלכות חשובות גם על ענייני הפנים בארה"ב. החיסול עשוי לסגור מעגל ולשפר את תדמית שירותי המודיעין האמריקניים, ואת ביצועיהם. הם נכשלו קשות בסיכול פיגועי 11 בספטמבר ובעיראק, ואיבדו את אמונם של חלקים נרחבים בממשל, בקונגרס ובציבור. יותר מכל גורם אחר, בן לאדן פעיל וחופשי המחיש את חוסר האונים והיכולת שלהם. 

 

בשנות כהונתם של בוש ואובמה, הוחרף מאוד הקיטוב האידיאולוגי והפוליטי בחברה האמריקנית. התעצמה האיבה ההדדית בין דמוקרטים לרפובליקנים ובין ליברלים לשמרנים. לפחות לרגע אחד, עשויה החברה להתאחד מסביב למנהיג שהביא לתוצאה המיוחלת. עם זאת, החיסול לא יחולל שינוי דרמטי מיידי במערכת היחסים בין הקבוצות היריבות, וספק אם יהיו לו השפעות משמעותיות על הבחירות הבאות לנשיאות בנובמבר 2012.

 

האם יגבר הלחץ על ישראל?

המרוץ לנשיאות כבר החל ואובמה הודיע על כוונתו להשתתף בו כדי לזכות בתקופת כהונה שניה. הציבור העניק לאובמה ציונים נמוכים על תפקודו הן בעניני הפנים והן בעניני החוץ. הוא ספג תבוסה קשה בבחירות לקונגרס בנובמבר האחרון. אין כל ספק שבטווח הקצר יעניק לו חיסול בן לאדן נקודות זכות רבות, ישפר את הפופולריות שלו ויסייע לו לגייס תמיכה ומשאבים לבחירות. אבל הבחירות לנשיאות רחוקות ומה שיקבע את סיכוייו יהיו המצב הכלכלי בעוד כשנה וזהות המועמד או המועמדת שהרפובליקנים יעמידו מולו.

 

בנאומו, הבחין שוב בין האיסלאם הקיצוני והאלים, שאותו מייצג בן לאדן, שבו יש להילחם בכוח הזרוע, לבין האיסלאם המתון, שאיתו יש לשתף פעולה. את האבחנה הזו הוא הציג בתחילת כהונתו בנאומי פיוס באנקרה ובקהיר. עד היום האסטרטגיה הזו לא עבדה. סקרים בעולם הערבי חשפו עוינות רחבה ועמוקה לארה"ב בשל ערכיה ואורח חייה הדמוקרטי והחופשי. ספק אם חיסול בן לאדן, וחזרה על האבחנה בין שני סוגי האיסלאם, יסייעו לאובמה להשיג את שיתוף הפעולה שהוא מעוניין בו. ייתכן אף שהעוינות והאלימות נגד ארה"ב במזרח התיכון תתעצם.

 

אחרי השיפור הצפוי במעמדו מבית ומחוץ, יכול אובמה לחשוב שהוא יוכל ללחוץ יותר על גורמים במזרח התיכון שעד עתה התחמקו או סיכלו פעולות שארה"ב רצתה לקדם. הוא יכול למשל, להגביר את הלחץ על ישראל להציע יוזמה שתאפשר את חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים ותמנע את תוכניתם להעביר בעצרת האו"ם החלטה המכירה במדינה. בביקורו הקרוב בוושינגטון, נתניהו עלול למצוא נשיא קצת יותר קשוח.

 

כן, לאירוע אחד דרמטי, חיסול בן לאדן, יכולות להיות השלכות מענינות על ארה"ב, העולם, המזרח התיכון וישראל.

 

פרופ' איתן גלבוע הוא מומחה לארה"ב, ראש המרכז לתקשורת בינלאומית וחוקר בכיר במרכז בס"א למחקרים אסרטגיים באוניברסיטת בר-אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא אובמה מכריז על החיסול
צילום: AP
מומלצים