שתף קטע נבחר

2:0 לבתי הדין על הציבור

"איך הצליחו הדיינים לשכנע את כולנו בהלכה חדשה – שניתן לבטל גיור? כיצד הם הצליחו לגרום לכלל הציבור לשתף עימם פעולה, ולעצור נשימה בכל פעם שגר נכנס בין כותלי בית הדין, בתקווה שייצא משם כיהודי? מסע ההפחדה חייב להיפסק"

שרית יצרה איתי קשר לפני זמן מה. סיפרה שעברה גיור לפני מספר שנים, נישאה ויש לה שלושה ילדים. כעת היא פרודה מבעלה כבר שלוש שנים, והוא דוחק בה לסדר גט. אולם היא חוששת שעם סידור הגט, יבטלו הדיינים את גיורה. ביטול גיורה משמעו, כמובן, גם ביטול יהדותם של ילדיה, אשר נולדו שנים לאחר גיורה.

 

בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו

 

"אמרתי לו - בשביל מה אתה צריך את פיסת הנייר הזאת? בוא נחיה כל אחד את החיים שלו לבד, בלי גט!" סיפרה לי שרית כמעט בבכי. "אבל הוא בשלו: רוצה ממני גט, ולא מעניין אותו שיהפכו את ילדינו לפסולי חיתון!" לצורך העניין גייסה שרית אפילו את אביו של בעלה, בטענה שייתכן ונכדיו יהפכו להיות פסולי חיתון, אך הבעל המשיך לדחוק בה שתסכים לקבל ממנו גט.

 

מה נגיד אילו

בשיחה עמה העלינו את האופציות העומדות בפניה, באם הדיין ישאל אותה בשעת סידור הגט, לגבי

שמירת המצוות שלה. שרית העלתה את האופציה של "שקר". הסברתי לה שלא אוכל לתמוך בגישה הזאת, ואף הבהרתי לה, שלא כל כך פשוט לשקר ולטעון שהיא שומרת מצוות, כשהיא לא. ניתן לעלות על זה די בקלות.

 

העלינו את האופציה ששרית תסרב לענות לשאלות הדיינים. "אני פשוט אסביר להם שבאתי להתגרש, ואין בכוונתי לענות על שאלות הקשורות לאורח החיים שאני מנהלת. למה זה שייך לגט שלי?" הבהרתי לה שבמצב הנוכחי, ייתכן שבית הדין יסרב לערוך גט עד שהיא תשיב לשאלותיהם, ושאם תרצה להיאבק על זכותה לסידור גט ללא נבירה בחייה האישיים - הדבר עלול להביא לנקיטה בהליכים משפטיים מסוימים, שיכולים להימשך זמן רב.

 

שרית הציעה לאסור על ילדיה לצפות בטלוויזיה ולשחק במחשב בשבת בחודשים הקרובים, על מנת שתוכל להצהיר בבית הדין "איננו רואים טלוויזיה ואיננו משחקים במחשב בשבת", מבלי שהדבר יהיה שקר. העליתי את הבעייתיות הקיימת בהצגת הדברים באופן הזה.

 

איך הגענו לזה

כך פטפטנו במשך כחצי שעה, עד שהחלה להתברר תמונה שונה לגמרי על חייה של שרית. היא כלל לא נוסעת בשבת ("בעלי והילדים נוסעים בשבת, אבל אני לא"), היא מקפידה להדליק נרות שבת, מקדשת על היין ודואגת להבדלה. כמו כן, שמרה שרית לאורך כל השנים על טהרת המשפחה, עד להכרזתו של בעלה "אני לא נוגע בך יותר". למעשה, לאחר הגיור שלה התגוררה שרית במשך מספר שנים ביישובים דתיים, וחייתה בקהילות דתיות. ובכלל, תוך כדי שיחה התברר ששרית כלל לא התגיירה בעקבות רצונה להינשא, אלא מתוך רצון כן להסתפח בנחלת ה', ורק כחמש שנים לאחר גיורה פגשה במי שהפך לבעלה. עד שנישאה – שמרה שרית על קלה כחמורה.

 

נשמתי לרווחה, והסברתי לשרית (הבוכייה) שאין סיבה בעולם שמישהו בבית הדין יחשוב אפילו לבטל את גיורה. "אבל אני לא הולכת לבית כנסת אף פעם", התייפחה שרית, "ואני לא שומרת על קשר עם רבנים", המשיכה, "ולא שמרתי על מה שהבטחתי לרבנים לקיים".

 

עשיתי עבודת שכנוע רציני לשרית, עד שהיא הפנימה שהיא שמרה מצוות, ושומרת גם היום על עיקרי המצוות. הבהרתי לה, למרות שידעתי שאין זה בהכרח נכון, שאין סיכוי שיבטלו את גיורה. בפחד אלוהים הסכימה שרית לגשת לבית הדין, ולערוך סידור גט. בבית הדין שאלו אותה: "את שומרת מצוות?" היא ענתה "כן", "את אוכלת כשר?" - ענתה "כן", ועל השאלה "האם את שומרת טהרת המשפחה", ענתה שרית: "כן. אבל עכשיו אין לי בעל". שרית עברה את הבדיקה, וניתן לה גט.

 

הסיפור של שרית נגמר טוב, הודות לעבודת הכנה מקדימה, והרבה מזל. אבל עשרות תיקים אחרים נגמרים רע מאוד. מסע ההפחדה הזה חייב להיפסק, ועימה הנבירה של דיינים, היושבים כערכאה שיפוטית במדינת ישראל, בחייהם הפרטיים של אנשים.

 

ואני תוהה: איך הצליחו הדיינים לשכנע את כולנו בהלכה חדשה - שניתן לבטל גיור? כיצד הם הצליחו לגרום לכלל הציבור לשתף עימם פעולה, ולעצור נשימה בכל פעם שגר נכנס בין כותלי בית הדין, בתקווה שייצא משם כיהודי? שתי נקודות לבית הדין, אפס נקודות לעם ולהלכה.

 

  • רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית העובדת ב"מרכז צדק לנשים"
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    איום קבוע מפני ביטול. תעודת גיור
    מומלצים