שתף קטע נבחר

ג'ימי קרטר: העולם חייב לתמוך בפיוס הפלסטיני

נשיא ארה"ב לשעבר טוען כי תמיכה בינלאומית בהסכם שייחתם היום במצרים תסייע לכינון הבסיס למדינה פלסטינית מאוחדת ותקדם את שחרור גלעד שליט. במאמר שפרסם בוושינגטון פוסט הזהיר: "בידוד הפלסטינים עלול להוביל לסבב אלימות נוסף"

שעות ספורות לפני חתימת הפלגים הפלסטינים על הסכם הפיוס, אמר נשיא ארצות-הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, כי הקהילה הבינלאומית צריכה לגבות את הפלסטינים ולתמוך במהלך. "תמיכה בינלאומית בהסכם הפיוס הפלסטיני היא קריטית", אמר קרטר במאמר שפרסם בוושינגטון פוסט. 

 

פיוס היסטורי - הידיעות האחרונות ב-ynet:

 

במאמר הבהיר קרטר: "זהו רגע מכריע. תחת חסות הממשלה במצרים, שני הארגונים הפלסטינים הגדולים - פתח וחמאס - חותמים על הסכם פיוס שיאפשר לשניהם לקיים בחירות לנשיאות ולרשות הפלסטינית בתוך שנה. אם ארצות הברית והקהילה הבינלאומית יתמכו במהלך, הדבר יסייע לדמוקרטיה הפלסטינית ולכינון הבסיס למדינה פלסטינית מאוחדת בגדה המערבית וברצועת עזה, שתוכל לקיים שלום בטוח עם ישראל".

 

עם זאת, הזהיר קרטר, כי "אם הפלסטינים יישארו מבודדים ומוחלשים בעקבות ההסכם, עלול המצב להוביל לסבב אלימות חדש נגד ישראל". לדבריו, ההסכם מבטא רצון עמוק של הפלסטינים להביא לסיומן של המחלוקות הפנימיות. "שני הצדדים הבינו שהמטרה שלהם היא מדינה פלסטינית עצמאית, וזו לא מטרה שניתן להשיג בנפרד", כתב.

 

הפיוס יוכל להוביל להכרת חמאס בישראל

קרטר מזכיר במאמרו את הבחירות ברשות ב-2006. "חמאס ניצח, אבל הקוורטט - ארה"ב, האיחוד האירופי, האו"ם ורוסיה - דחו את הניצחון. ללא סיוע בינלאומי, הממשלה המאוחדת קרסה, והעימות בין הפלגים הפך להיות קשה ומסוכן. במקום להחמיר את את ההבדלים בין התנועות, הקהילה הבינלאומית צריכה לסייע לפלסטינים לפתור את המחלוקות ולקיים בחירות חדשות".

 

לטענתו, התמיכה יכולה להוביל להפסקת אש "נסבלת" עם ישראל, ולהוות תמריץ לקראת הסכם שלום סופי בין הצדדים. "אבו-מאזן יוכל לנהל משא ומתן בשל כל הפלסטינים", מבהיר קרטר. "עם תמיכת הקוורטט, תוכל הממשלה המאוחדת גם לדון עם ישראל על שחרור אסירים תמורת שחרור גלעד שליט".

 

קרטר אף טוען כי בשיחותיו עם מנהיג חמאס, חאלד משעל, אמר לו משעל כי הוא "יקבל את רעיון שתי המדינות אם הוא יתקבל במשאל עם פלסטיני. הסכמה כזו תוכל להוביל להכרה הדדית בין שתי המדינות".

 

לדבריו, "הרבה ישראלים אומרים שכל עוד הפלסטינים מפולגים בינם לבין עצמם, אין לישראל פרטנר לשלום. אבל באותו זמן, הם מסרבים לקבל את הסכם הפיוס. השבוע הפלסטינים בוחרים באחדות. זו אחדות שבירה, אבל על מדינות הקוורטט לסייע להם להפוך את האחדות הזו ליציבה מספיק כדי שתוכל להוות מקפצה במשא ומתן מול ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"רגע מכריע". קרטר במהלך ביקור במזרח ירושלים, ארכיון
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים