שתף קטע נבחר

אחרי הפגרה: הכנסת תדון ב"חוק הדירקטורים"

גרסה מתוקנת להצעת החוק הפרטית של ח"כ נחמן שי תועלה לדיון לאחר הפגרה. ההצעה מבקשת לאפשר מינוי דירקטורים חיצוניים עצמאים ללא קשר כלשהו עם בעלי השליטה בחברות. כדי לדלל את כוחם של בעלי השליטה ולרסן את שכר הבכירים

הכנסת תדון לאחר הפגרה בהצעת חוק הפרטית של 12 ח"כים, בראשות ח"כ נחמן שי (קדימה), הקוראת להקמת מאגר של מועמדים כשירים לשמש דירקטורים חיצוניים בחברות הציבוריות ברשות ניירות ערך. מדובר בנוסח מתוקנת להצעת חוק שעלתה עוד לפני הפגרה. ההצעה מבקשת לאפשר לראשונה מינוי דירקטורים חיצוניים עצמאים ללא קשר כלשהו עם בעלי השליטה בחברות. המטרה: דילול כוחם של בעלי השליטה וריסון השפעתם על שכר הבכירים.

 

צמצום הכוח של בעלי השליטה ומניות הרוב וחיזוק השפעת בעלי מניות המיעוט לצד הדירקטורים החיצוניים בחברות היו התשובות של ועדת נאמן למסע הציבורי לריסון שכר הבכירים, שתורגמו לתיקון חוק החברות שהתקבל לאחרונה במליאת הכנסת. עם זאת, לדעת ח"כ שי ועמיתיו, התיקון הוא לפי הצעת הממשלה ולא סיפק את התשובה המלאה והרצויה לבעיה.

 

ח"כ שי טוען כי אותו תיקון אמנם מקטין את כוח בעלי השליטה, אבל לא תורם לצמצום מוחלט של הזיקה האסורה (הישירה, קל וחומר העקיפה) בינם לדירקטורים החיצוניים, כך שאין בו שינוי מהותי של המצב הקיים. "הממשלה הותירה פרצה בחוק שלה בכך שלא קבעה מהיכן יבואו המועמדים לשמש דירקטורים חיצוניים", אמר שי. "בחלל הזה נותר לבעלי השליטה מרחב השפעה גדול על בחירת המועמדים הרצויים להם".

 

"בעלי המניות מהציבור יוכלו להיות בטוחים"

את הפרצה הזאת מציע שי לסגור בשיפוץ משלים של החוק אשר יחייב הקמת מאגר מועמדים בניהול בלתי תלוי של רשות ניירות ערך. המועמדים ייכנסו למאגר לאחר סינון ומיון מבחינת כישוריהם המקצועיים והתאמתם לענפים השונים של החברות הציבוריות. כל חברה תקבל מהמאגר רשימה אקראית של המועמדים הרלבנטיים לעיסוקה, ומתוכם תוכל האסיפה הכללית לבחור את הדירקטורים החיצוניים הראויים ביותר.

 

"ההליך הזה יתנהל בשקיפות ללא מגע ידם של בעלי השליטה בחברה", אומר שי. "בעלי המניות מהציבור יוכלו להיות בטוחים בכוחם העצמאי להשפיע על בחירת הדירקטורים כשמאחורי הצגת מועמדותם אין שיקולים זרים או ניגודי עניינים שהוסתרו מפניהם. הנוהל התקין של בחירת הדירקטורים לא ייפגע, אבל לאחר מכן יגבר משקלם העצמאי בפיקוח על התנהלות החברה ועל חלוקת השכר, הבונוסים והאופציות למנהלים הבכירים".

 

שי מזכיר בהקשר זה כי על החלוקה הנדיבה של ההטבות החליטו בעלי השליטה, לרוב באישור הדירקטורים החיצוניים שאמורים להיות "כלבי השמירה" על כספי הציבור המושקעים בחברות ובפועל מימנו את ההטבות. "לא תמיד הם מילאו את תפקידם מהיותם חייבים לבעלי השליטה את המינוי שלהם", טוען שי. "כך התגלו לא מעט דירקטורים אשר התרשלו ואפילו פעלו בניגוד עניינים. התיקון שלנו נועד לסגור סופית את הפרצה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים