שתף קטע נבחר

הממשלה לא תדון בכבאים: נתניהו מקים עוד ועדה

אורי סמנדייב, דני חייט והנער אלעד ריבן לא יוכרו כחללי מערכות ישראל - לפחות לא ביום הזיכרון תשע"א. ברק התנגד ליוזמת ישי, שבסביבתו אמרו: "איפה ואיפה בשכול". נתניהו יקים צוות שרים: "נסדיר בחוק את הנצחת הנופלים"

44 איש נהרגו באסון הכרמל , שלושה מהם כנראה לא יוכרו כחללים - לפחות לא ביום הזיכרון תשע"א. הממשלה לא תדון הבוקר (יום א') בהכרה בכבאים שנהרגו באסון - אורי סמנדייב, דני חייט והנער אלעד ריבן - כחללי מערכות ישראל. כמו במחלוקות קודמות, גם הפעם ראש הממשלה בחר לדחות את הבעיה ולא לפתור אותה - והכריז על הקמת ועדה. נתניהו תומך בהכרה בכבאים כחללים, ויבקש מהוועדה למצוא דרך להכיר בהם.

 

מזכירות הממשלה הודיעה ללשכתו של שר הפנים, אלי ישי, כי לא ניתן להעלות לדיון בממשלה נושא שהשר האחראי עליו ישירות מתנגד לו. הכוונה כאן לשר הביטחון אהוד ברק, שמתנגד להכיר בכבאים לחללים, להבדיל מישי - שמוביל את היוזמה. בסביבתו של ישי אמרו כי "המהלך הזה פשוט לא ייאמן. מי ששלח את הכבאים האלה לפעולה זו מדינת ישראל, לא ניתן לעשות איפה ואיפה בשכול".


אהרונוביץ' ונתניהו בישיבת הממשלה (צילום: רויטרס)

 

בפתח ישיבת הממשלה, התייחס נתניהו לסוגיית הנצחתם של שלושת הכבאים שנספו באסון הכרמל. "אני מבקש להנציחם בדרך ראויה, אשר תוקיר את פועלם והקרבתם. כבר בדצמבר 2010 הכירה הממשלה במעמד המיוחד של משפחות הכבאים, אשר מקבלים זכויות של משפחות שכולות. שאלת ההנצחה זה נושא רגיש וכאוב, המחייב התייחסות רצינית, אחראית וחוקית", אמר ראש הממשלה. "מכיוון שהנושא מוסדר בחוק ומחייב חקיקה, אמנה צוות שרים בראשות שר המשפטים, שיביא תוך 60 יום להצעת חוק שתסדיר את הנצחת הנופלים".

 

"הם באו להציל את כוחות הביטחון" 

לאחר ההחלטה הביע השר ישי צער ואמר: "הנושא הזה יצא מפרופורציה. שלושת הכבאים, צריך לזכור, הוכרו כבר מזמן כחללי מערכות ישראל, מבחינת פיצויים ותשלומים, וחבל שבנושא כה חשוב יש ויכוח".

 

כנשאל מדוע מעמדם של שלושת הכבאים שנספו בכרמל שונה משל כבאים אחרים, השיב שר הפנים: "צריך להפריד כשמדובר באירוע לאומי. באירוע נפלו גם צוערים ושוטרים, לך תסביר לעם ישראל בזה להכיר ובזה לא? העובדה שזה אירוע לאומי והם באו להציל את כוחות הביטחון. אני מקווה שזה יסתדר, אם לא בשנה הזו אז בשנה הבאה".

 

ישי גם הביע זעם על השרים שהגדירו את המהלך כצעד שנועד לנקות את מצפונם שלו ושל שאר חברי הממשלה ממחדליהם. "איפה השרים האלה? כל מי שמדבר בגלוי, או לא בגלוי, שירים טלפונים למשפחות השכולות ויקבל את תשובתן ורצונן".

 

בארגון "יד לבנים", שהתנגד להכרה, אמרו בתגובה כי "ממשלת ישראל עשתה נכון כשבחנה את מכלול השיקולים ובחרה לנהוג ברגישות ובתבונה המתבקשת. לבנו עם משפחות הכבאים, אולם החלטות ערכיות מסוג זה יש לבחון במשורה ולא בחופזה. נכון עשה שר הביטחון שצידד בעמדת יד לבנים ונכון עשה גם ראש הממשלה שבחר לא להכריע בערב יום הזיכרון הזה. הנושא יגיע למועצה הציבורית להנצחה וההמלצות יוגשו לשר הביטחון".

 

גורמים בכירים במערכת הביטחון הגיבו אתמול בזעם ליוזמת ישי: "זה מהלך פופוליסטי שנועד לחפות על מחדלים של ישי בתחום הכבאות. יש לזה השלכות שלא נבחנו. חבל שעושים מהלכים בלי מחשבה תחילה". ברק מציע להקים ועדה בין-משרדית שתבחן את הנושא ותגיש המלצות לממשלה. גורמים במערכת הביטחון הוסיפו כי למהלך השלכות נרחבות וחסרות תקדים - הן מבחינה כלכלית והן מבחינה ערכית ומהותית.

 

במערכת הביטחון חוששים כי אם יוכרו שלושת הכבאים כחללים, הדבר יפתח פתח לכל גורם שהיה מעורב בפעילות למען המדינה לדרוש הכרה כחלל. במערכת הביטחון אמרו כי יש לבחון את הנושא לעומק ולא להיחפז בשל "שיקולים פוליטיים צרים של שרים שמנסים להוריד מעצמם את הלחץ הציבורי ואת הביקורת על התנהלותם בכל הנוגע לטיפול במערך הכבאות".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. עוד ועדה
צילום: רויטרס
האוטובוס השרוף
צילום: יואב זיתון
מומלצים