שתף קטע נבחר

הרעש הזיז את כל יפן, והשיטפון הפך קבוע

באיזהינומקי אמנם נחלצו מנזקי הצונאמי, אך נאלצים להתמודד עם מים עד הברכיים כתוצאה מקריסת הסכרים וההתקרבות לים: "כאילו שהבתים שלנו באמצע האוקיינוס"

הם אמנם לא איבדו את בתיהם ברעש האדמה החזק ביפן, אך תושבי העיירות באזור סובלים משיטפונות באופן יום יומי. פעמיים ביום זורמים ברחובות מים בשכונות שנמצאות בחופים וגובה המים, המכילים פסולת ודגים, עולה עד גובה הברכיים. מדענים אומרים שהמצב החדש יהפוך לקבוע - בגלל השינויים הטופוגרפיים שגרמה הרעידה העזה.

 

"אני מסתכלת מהחלון, וזה כאילו שהבתים שלנו הם באמצע האוקיינוס", אומרת יושיקו טקהאשי, תושבת האזור מזה שלוש שנים. כשהגאות מגיעה התושבים יודעים שהם צריכים למהר הביתה, בין אם הם רוכבים באופניים או מפלסים את דרכם ברפש באמצעות מגפי גומי גבוהים.


"כאילו שהבתים באמצע האוקיינוס". המים באיזהינומקי (צילום: AP)

 

רעידת האדמה שאירעה בצפון-מזרח יפן ב-11 במרס הייתה כל כך חזקה שהיא סחפה את כל האזור לתוך הים. תושבי קהילות החוף שניזוקו בצורה הקשה ביותר מתמודדים כעת עם שיטפונות רגילים בשל הגובה הנמוך בו הם נמצאים והנזק שנגרם לסכרים בעקבות הצונאמי.

 

בערי נמל כמו אונגוואה וקסנומה מימי הגאות והשפל זורמים אל תוך בתים ומחסנים הרוסים ברחובות הנטושים. מקבץ שכונות בעיר איזהינומקי היא מחזה נדיר, שכן בשל הטופוגרפיה הנדירה היא הצליחה להיחלץ מנזקי הצונאמי. לכן, תושבים רבים עדיין חיים בבתיהם ונתקלים מדי יום בצרה חדשה: האזור מוצף בגובה רב, והרחובות המנומנמים הופכים לתזזיתיים כשהתושבים ממהרים לצאת מהבית לפני שהמים יגיעו לגובה רב מדי.

 

"אני רק מנסה לסיים עם הקניות והמטלות שלי עד 3 אחר הצהריים", מספר טקויה קונדו (32) שחי עם משפחתו בעיר. רוב הבתים נמצאים מעל קו המים, אבל נסיעה במכונית הופכת לבלתי אפשרית, ומערכת הניקוז נסתמת והופכת את בתי השימוש לחסרי תועלת.

 

כל המדינה זזה: באיזהינומקי תקועים בין הפטיש לסדן

טצרו אימקירה, חוקר ברשות היפנית לחקר גיאוגרפיה מרחבית, אמר כי רעידת האדמה הייתה כה חזקה שהיא הזיזה את כל המדינה, בפעם הראשונה לפי הרישומים והמדידות שהחלו עוד במאה ה-19. בטוקיו,

שנמצאת 340 ק"מ מאיזהינומקי, חלקים מהעיר זזו 24 סנטימטרים לכיוון הים.

 

התזוזה הורגשה במיוחד באזור איזהינומקי, שהכי קרוב למוקד הרעש. בעוד שמסביבם מתחילים להשתקם, תושבי איזהינומקי תקועים בין הפטיש לסדן: הבתים לא ניזוקו ולכן אין עילה לתבוע את הביטוח או לבקש פיצוי מהממשלה, ואילו פעמיים ביום זרמי הגאות והשפל מציפים את הרחובות.

 

"אנחנו לא יכולים ממש להתלונן בגלל שאנשים אחרים איבדו כל כך הרבה", אמר יוצ'יררו מוגי (43) בזמן שבתו בוחנת דג צף לידו.

 

יותר מ-25 אלף בני אדם מתו או עדיין נעדרים כתוצאה מאסון הצונאמי שפקד את יפן. רבים נוספים איבדו את בתיהם.

"כולם כאן עדיין משלמים משכנתא, ואתה לא יכול להשכיר את המקום, שלא לדבר על למכור",

אומר סייטצו ססקי (57), תושב המקום מזה 12 שנה. הוא הוסיף כי הוא מקווה שהממשלה תבנה חומות נגד השטפונות כדי להגן על השכונה.

השטפונות התכופים מאלצים את עובדי התשתית לעבוד בפרקי זמן קצרים. החשמל והמים הזורמים חודשו רק לפני שבועיים באזור, ועדיין אין גז או מים חמים, לכן התושבים הולכים לבתי מחסה כדי להתקלח.

 

"קיבלנו הרבה בקשות לשקם את האזורים האלה, אבל אין לנו תקציב עכשיו", אמר קיושי קואיזומי, מנהל יחידת הדרכים והתשתיות בעיר. ססקי אומר שהוא מקווה שהעבודה תתחיל בקרוב: הגשמים הכבדים בקיץ היפני יתחילו בעוד כחודש, והשטפונות בסתיו צפויים לגבור אפילו על רצפת ביתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי באופניים מי במגפי גומי
צילום: AP
מסיימים עם הקניות וממהרים הביתה
צילום: AP
מומלצים