שתף קטע נבחר

קיץ אוורירי: מוס אפרסקים קר

הם מתחילים להבשיל ממש עכשיו ונחשבים לאחד מסימני הקיץ הבולטים - האפרסקים מגיעים לשווקים וזה הזמן להכין מהם מוס טעים וקליל שיקרר אתכם בחום

מוס אפרסקים

מתכון באדיבות ענף הפירות – מועצת הצמחים

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1/2 ק"ג אפרסקים

1/2 1 כוסות סוכר

1 כוס מים

1 שקית (14 גרם) ג'לטין

2 חלבונים

1 מכל שמנת מתוקה

לקישוט:

עלי נענע

 

אופן ההכנה:
  1. חולטים את האפרסקים לדקה במים רותחים, שוטפים במים קרים ומסירים את הקליפה. חוצים אותם או חותכים לחתיכות גדולות ומוציאים את הגלעין. מכניסים לסיר, מוסיפים את המים ו-1/2 כוס מהסוכר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות או עד שהאפרסקים מתרככים מעט.
  2. מסננים את האפרסקים מהסירופ ושומרים אותו. מצננים היטב את האפרסקים.
  3. מודדים 1 כוס מהסירופ (אם חסר – מוסיפים מים) וממיסים בו את הג'לטין לפי ההוראות שעל האריזה.
  4. משאירים 2 חצאי אפרסקים לקישוט. מניחים את היתר בבלנדר או במעבד מזון ביחד עם 1/2 כוס מהסוכר ומעבדים למחית חלקה.
  5. מקציפים את החלבונים לקצף רך, מוסיפים בהדרגה 1/4 כוס מהסוכר שנותר ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב. מוסיפים לקצף את תערובת הג'לטין ואת מחית האפרסקים ומקפלים עד שהתערובת אחידה.
  6. מקציפים את השמנת עם הסוכר שנותר לקצפת יציבה ומקפלים בזהירות בתערובת האפרסקים. מעבירים לקערה או לצלוחיות אישיות ומצננים 4 שעות לפחות.
  7. לפני ההגשה מקשטים באפרסקים שנותרו ובנענע.


מוס אפרסקים (צילום: דני שביט) 

 

עוד על אפרסק

  • מוצאו של האפרסק, פרי סמוק לחיים, שפלומתו הקטיפתית חרוצה לאורכה בגומה חיננית, הוא בסין הרחוקה. ממנה הוא נדד עוד בתקופות עתיקות להודו, לפרס, למזרח התיכון ולאימפריה הרומית, וכבש בדרכו את ליבם של אוהבי הפירות בכל העולם המערבי. היו תקופות שבהן האמינו שהוא מעורר תאווה או לפחות בעל סגולות רפואיות כנגד מחלות כמו כולירה ושלשולים.
  • אצלנו הוא מוזכר בתלמוד, והשם אפרסק (ולפעמים פרסק) ניתן לו, כך אומרים, משום שהגיע לכאן מפרס. עם גילוי אמריקה, הובאו לשם גלעיני הפרי, שנשתלו על ידי הכובשים הספרדים בעיקר בפלורידה ובמקסיקו והאפרסקים החלו מלבלבים גם ביבשת החדשה. היום מונים בעולם כולו כאלף זנים של אפרסקים שאחדים מהם גדלים גם בארץ ומבשילים החל ממאי ועד שלהי אוקטובר.
  • את זני האפרסקים הגדלים בארץ אפשר לחלק חלוקה ראשונית לשניים: בעלי ציפה לבנה ובעלי ציפה צהובה. כולם מצטיינים בתכולה גבוהה של נוגדי חמצון טבעיים, ומשמשים מקור טוב לוויטמין A ו-C. יש בהם גם כמה ויטמינים מקבוצת B, וכן מינרלים כמו אשלגן, סידן וברזל. אפרסק בינוני, שמשקלו 150 גרם לערך, מכיל רק 60 קלוריות.
  • האפרסקים מצוינים לאכילה כשהם טריים, אך יכולים לשמש גם מרכיב במאכלים שונים, מבושלים או אפויים. כשמשתמשים באפרסקים לבישול, מסירים מהם את הקליפה על ידי חליטה קצרה במים רותחים. אחרי שחותכים את האפרסקים, בעיקר כאלה שציפתם בהירה, רצוי לזלף עליהם מעט מיץ לימון לבל ישחירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוס אפרסקים
צילום: דני שביט
מומלצים