שתף קטע נבחר

דיברתי ב"ספיקר" תוך כדי נהיגה - מגיע לי דו"ח?

כולנו הפנמנו שדיבור בטלפון סלולרי ללא דיבורית בנסיעה זה דבר אסור ומסוכן. אך מה לגבי שימוש ברמקול הפנימי של המכשיר? האם מותר להניח את הטלפון על הברכיים? האם מותר להחזיק מכשיר גם אם הוא כבוי? כל התשובות בפנים

הטלפון הנייד צלצל, בזווית העין הוא ראה שזו חגית. הוא הבין שזו לא תהיה שיחה קלה, גם לא קצרה. הוא ענה. "חכי רגע", אמר לה ועצר בתחנת אוטובוס. כעבור 3 דקות שמע דפיקה על החלון. הוא סובב את ראשו רק כדי לגלות שוטר שביקש לראות את הרישיונות. 

 

"אדוני השוטר, מה עשיתי ?!" 

מי מכם לא דיבר מעולם בטלפון בזמן הנהיגה? ענה ואמר שהוא בנהיגה? שלח הודעת טקסט? קרא הודעת טקסט? כל התשובות נכונות...? בימינו, לאנשים אין זמן. הם ממלאים את דקותיהם ושניותיהם בעסקים וסידורים מסוגים שונים. לאור זאת, שיחות רבות מתבצעות תוך נהיגה. מאחר שלא לכל אחד יש דיבורית המותקנת ברכב, רבים מדברים כשהטלפון צמוד לאוזנם או מונח על ברכם המתנדנדת והסכנה הטמונה בכך היא, כמובן, גדולה.

 

תקנה 28 לתקנות התעבורה עוסקת בנושא, וקובעת כך:

 

  • נוהג רכב יחזיק את ההגה בשתי ידיו, כל עוד הרכב בתנועה: הנוהג יהא רשאי להסיר יד אחת מן ההגה רק בכדי להבטיח את פעולתו התקינה של הרכב או לשם קיום כללי התנועה.

 

  • כל עוד הרכב בתנועה, הנוהג בו לא יאחז בטלפון קבוע או נייד: הגדרת "טלפון" הינה: מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג (כולל מירס). לכן נהג שטוען כי הוא רק "אמר שהוא בנהיגה", או "בדק לשנייה מי זה" - ייחשב כמי שעבר על החוק, שכן אחז בטלפון בעת נהיגה. כלומר, אין חובה להוכיח קיומה של שיחה.

 

  • השימוש בטלפון יותר רק באמצעות דיבורית: הגדרת "דיבורית" הינה: "התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו, ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו". דהיינו, ניתן לשוחח ב"ספיקר" של הטלפון, כל עוד הטלפון מונח ברכב בצורה יציבה, באופן המונע את נפילתו, ולא מוחזק ביד (מאפרה, מתקן לכוסות – כן. על הברכיים או על הכסא - לא).

 

  • הודעת טקסט (מסרון): אין לשלוח או לקרוא בעת שהרכב בתנועה. נקודה.

 

1,000 שקל ו-4 נקודות 

שימוש בטלפון הנייד שלא באופן המותר כאמור, יביא לדרישת תשלום קנס בגובה 1,000 שקל ו-4 נקודות שיירשמו במשרד הרישוי. קחו בחשבון כי ברגע בו שילמתם את הקנס, זוהי למעשה הודאה בביצוע העבירה. במידה שברצונכם להגיש בקשה לביטול הדו"ח, או לשטוח את טענותיכם בבית המשפט, אין לשלם, ויש להגיש את הבקשות במועדים המצויינים בדו"ח.

 

רמזור אדום / פקק  

מה לגבי מי שהשתמש בטלפון הנייד שבמכוניתו בזמן שעמד ברמזור אדום? לכאורה, מאחר שהרכב אינו נוסע, היינו מצפים שהדבר יתאפשר (הרכב אינו בתנועה). בעניין זה נקבע כי השיחה בכל זאת אסורה: עצירה באור אדום או בפקק היא עניין רגעי, אתנחתא קלה ובלתי צפוייה במהלך הנסיעה הכולל, שהנהג אינו יודע מתי תתחיל ותסתיים. לכן, אין הדבר בטיחותי, ואסור לשוחח בטלפון הנייד גם במהלכם. 

 

הפרעה לתחבורה ציבורית

מה לגבי הנהג שעצר בתחנת אוטובוס? מדוע ניגש אליו השוטר? בעניין זה יש להבין תחילה כי קיימות גישות שונות לגבי שיחה ברכב שעצר בצד: הראשונה גורסת כי כל עוד הרכב מונע הוא נחשב כרכב "בתנועה", והאיסורים על שיחה בנייד חלים.

 

הגישה השנייה גורסת כי לא זו היתה כוונת המחוקק וכי רק כאשר רכב נמצא בתזוזה, בנסיעה ממש, האיסורים חלים. מכל מקום, השוטר הספציפי מהסיפור שלנו ניגש לנהג דווקא בשל העובדה שהוא עצר בתחנת אוטובוס, דבר האסור מטעמי הפרעה לתנועה... השילוב של שיחה בטלפון נייד, בזמן שהרכב מונע, והעצירה במיקום אסור, הביאו את השוטר לעצור את הנהג ולתת לו דו"ח. כמו כן, בל נשכח שהנהג הרים את השיחה ואמר "חכי רגע", וזה כשלעצמו אסור.

 

שיחה באוזניה 

תקנה 169 לתקנות התעבורה קובעת כי אדם לא ינהג ברכב כשלאוזניו צמודות אוזניות המחוברות למכשיר "להשמעת צלילים או קולות". במקרה בו נהגת נתפסה כשהיא משתמש בנייד באמצעות אוזניה אחת, קבע בית המשפט העליון כי החוק אסר על שימוש בשתי אוזניות. השימוש באוזניה אחת דומה, כך נקבע, למצב בו הנהג מאזין לרדיו, או לשיחה בדיבורית, דהיינו קיימת פוגעת ביכולת הנהג לקלוט את המתרחש, אך פגיעה זו אינה מוחלטת ואינה אסורה בחוק.

 

במקרה אחר הורשע נהג כשנקבע כי גם אם הייתה ברשותו אוזנית בלוטות', הרי ש"לא ניתן ליזום שיחות באמצעותה" (אסור להוריד ידיים מההגה ולחייג). בכל מקרה, קחו בחשבון שגם שימוש באוזניה אחת בעת הנהיגה פוגעת בהחלט בריכוז הנהג!

 

הוכחות  

מה קורה במקרה בו קיבלת דו"ח מבלי ששוחחת כלל בטלפון הנייד? ראשית יש להבין כי מדובר במילה שלך, כנגד עדות השוטר שערך את הדו"ח: בית המשפט נוטה לתת אמון בעדויות השוטרים, ובמקרים שונים ציין כי אינו רואה סיבה לכך שהשוטר "יטפול האשמות שווא".

 

בכל מקרה, לדיון כדאי להתכונן היטב, ולהביא עימכם את כל הראיות התומכות בגרסתכם: כך למשל, ניתן לנסות לקבל מחברת הסלולר פירוט של השיחות הנכנסות והיוצאות (בשביל להוכיח שלא נתקבלה / יצאה כל שיחה בשעת קבלת הדו"ח).

- כן ניתן לצאת למקום קבלת הדו"ח, לבדוק את שדה הראיה של השוטר, ואף לצלם את המקום. במקרים בהם הנאשם הוכיח שדה ראייה מוגבל, למשל, הוא זוכה "מחמת הספק". זכרו כי אנו עוסקים במשפט פלילי, ולכן הראיות כנגדכם צריכות להיות נחרצות וחד משמעיות.

 

אבל זה דחוף! 

לאחרונה נדחתה טענתו של רופא, אשר נתפס משוחח בנייד בעת נהיגה. הרופא טען כי היה מדובר במקרה חירום, ילדה בת 3 דיממה מהעין לאחר ניתוח והוא היה חייב להשיב לשיחה. בית המשפט קבע כי הרופא היה צריך להצטייד באמצעים שיאפשרו לו לשוחח שיחות חירום (דיבורית), ובכל מקרה, גם שיחת חירום אינה מתירה את הפרת החוק. הסיבה להקשחת עמדת בית המשפט נעוצה, אולי, בנתונים המחרידים הבאים שמסרה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים:

 

  • בזמן שיחה בטלפון, הסיכוי להיות מעורב בתאונות דרכים גדל פי 4.
  • שליחת וקריאת הודעות טקסט בעת נהיגה מעלה את הסבירות למעורבות בתאונות דרכים פי 23. בקיצור, סעו בזהירות.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

  

למאגר דיני העבודה: www.koloved.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטר תנועה
צילום: באדיבות אגף התנועה במשטרת ישראל
מומלצים