שתף קטע נבחר

אובמה אחרי ניקוי יבש / פרשנות

הנשיא בא לאיפא"ק ובניסוח מעט שונה העניק לנתניהו הישג. הכדור עבר לראש הממשלה, שיידרש לוויתורים כדי לממש אותו

ברק אובמה בא לכינוס איפא"ק לעשות עבודת ניקיון ולהסיר את הכתמים שהותיר הנאום שלו ביום חמישי במחלקת המדינה. הנאום ההוא היה על "האביב הערבי", וכוון לעולם הערבי. הסכסוך הישראלי-פלסטיני לא היה המוקד שלו, אבל אובמה לא יכול היה להתעלם מהנושא, ולכן דיבר עליו בקווים כלליים בצורה נוחה לאוזן ערבית. בגלל התגובה החריפה של ראש הממשלה נתניהו, הנושא הישראלי-פלסטיני גנב את הכותרות מהרפורמות הכלכליות והפוליטיות שארה"ב מציעה למצרים ולעולם הערבי, ומהדברים הבוטים יחסית נגד הנשיא אסד.

 

כל התגובות לנאום אובמה:

עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet  

 

מכבסת מילים משוכללת של הבית הלבן עשתה את העבודה בסוף השבוע, ובתום שלושה ימים של מתיחות, הגיע אובמה להופעה בפני עשרת אלפים חברי השדולה למען ישראל בארה"ב, ציבור שהיה בתחילה חשדן וכועס, אבל מנומס ומכבד את נשיאו. בסוף יצאו אנשים שמחים ורגועים, לאחר ששמעו מאובמה אשרור מחודש למחויבות העמוקה שלו לביטחון ישראל ולסייע לה בקידום הנושאים המדיניים והדיפלומטיים.

  

איפא"ק פרסם הודעה המשבחת את אובמה על נאומו, אבל לא כולם שם אהבו את אובמה. למרות זאת, מי שמקשיב למילים ולהצהרות היוצאות מהבית הלבן הזה ומהנשיא מאז ינואר 2009, לא צריך להיות מופתע. כל מי שמתמצא רואה כיצד ממשל אובמה שומר על הסיוע הביטחוני העצום של שלושה מיליארד דולר לישראל בתקופה של קיצוצים כואבים בפנטגון, בנוסף ל-205 מיליון דולר כדי להביא לעולם את "כיפת ברזל".

 

שיתופי פעולה ביטחוניים ומודיעיניים כמו של ימינו לא היו מעולם. זה אותו אובמה שדאג להטיל וטו במועצת הביטחון על הצעת החלטה לגנות את ישראל על הבניה בהתנחלויות, ויפעל במלוא כוחו למנוע הצבעה בעצרת הכללית של האו"ם להכרה חד צדדית במדינה פלסטינית.

 

מה שאובמה אמר בצורה פשוטה וברורה לידידי ישראל הוא: חברים, כולנו יודעים איך ייראה הפתרון. אנחנו מדברים עם הצדדים מאחורי הקלעים, והגיעה השעה להוציא את זה החוצה.

 

חזרה לימי בוש

כשאובמה דיבר ביום חמישי על מו"מ על בסיס קווי 67' עם חילופי שטחים מוסכמים - הימין בישראל ובארה"ב קפץ בחמת זעם. אבל כדאי להיזכר במסיבת עיתונאים שקיים הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש במאי 2005 על מדשאת הבית הלבן, כשלצדו הנשיא הפלסטיני אבו מאזן.

 

"כל הסכם קבע חייב להיות מושג בין שני הצדדים. שינויים בקווי שביתת הנשק מ-1949 דורשים הסכמה הדדית. פתרון בר קיימא לשתי מדינות חייב להבטיח רצף בגדה המערבית", אמר הנשיא בוש. "חייב להיות קשר משמעותי בין הגדה המערבית לבין עזה. זוהי העמדה של ארה"ב היום. זו תהיה העמדה של ארה"ב בזמן המו"מ על הסכם הקבע".


בזמן הנאום, הפגנה נגד אובמה מול השגרירות בת"א (צילום: EDK תקשורת)

 

אלה הם למעשה אותם דברים שאובמה אמר בנאום ביום חמישי. אובמה דיבר על קווי 1967, שהם אותם קווים שנקבעו בהסכם שביתת הנשק מ-1949. אף אחד לא התנפל בזמנו על בוש וטען לפגיעה בביטחון ישראל או סיכונה. "אין שום דבר מקורי בהצעה שלי: זוהי המסגרת למו"מ שהיתה זה זמן רב הבסיס לשיחות בין הצדדים, לרבות על ידי ממשלים קודמים", הבהיר אובמה לתומכי ישראל בארה"ב.

 

נתניהו נלחם להשיג מאובמה מאז תחילת כהונתו אשרור מכתב ההתחייבות של בוש לראש הממשלה שרון, בתמורה להתנתקות מעזה. במכתבו קבע בוש שכל הסכם בעתיד יצטרך לקחת בחשבון את המציאות הדמוגרפית שנוצרה בגדה מאז מלחמת ששת הימים. המשמעות המעשית -

 גושי ההתנחלות הגדולים יישארו בשטח ישראל בתמורה למעבר בטוח בין הגדה ועזה ושטחים נוספים, אולי צמודים לרצועה מכוון הנגב.

 

היום בפעם הראשונה, העניק הנשיא אובמה אשרור פומבי למכתב בוש. אובמה הסביר שהנוסחה של מו"מ על בסיס קוי 67' וחילופי שטחים "תאפשר לצדדים עצמם לקחת בחשבון את השינויים שהתרחשו ב-44 השנים, לרבות המציאות הדמוגרפית בשטח".

 

ראש הממשלה נתניהו יכול להציג את זה כהישג הגדול של מסעו לארה"ב, אבל ההישג יאבד ממשמעותו אם נתניהו אינו מתכוון להתקדם באמת לשלום ולוותר על שטחים והתנחלויות שמחוץ לגושים הגדולים.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 22/05/2011 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק אובמה באיפא"ק. השעה להוציא את זה החוצה
צילום: רויטרס
בנימין נתניהו ויועציו אחרי הנאום
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים