שתף קטע נבחר

כל המילים הנכונות

נתניהו יישר קו עם אובמה והצליח להקסים את חברי הקונגרס בנאום מבריק. עכשיו נותר לו לשכנע את הפלסטינים

במהלך נאומו המבריק של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס, חשבתי לעצמי שהוא יכול היה להיות המועמד הרפובליקני הבולט ביותר לנשיאות ארה"ב בבחירות בשנה הבאה, אילו רק נולד בארה"ב. כל המילים הנכונות נאמרו. חופש, ודמוקרטיה נשזרו שם בשפע, אבל גם כשהיה צריך לאלתר לאחר שמפגינה מ"נשים בוורוד" הפתיעה והפריעה לזמן קצר, נתניהו לגם מכוס המים שלו ויצא מזה באלגנטיות.

 

נתניהו בקונגרס: כל הדיווחים והפרשנויות

 

"אני מקבל את זה כתג של כבוד וגם אתם יכולים, שבחברות החופשיות שלנו אפשר להביע מחאה. אי אפשר להביע מחאה כזו בפרלמנטים המגוחכים בטהרן ובטריפולי", העיר נתניהו - וזכה למחיאות כפיים סוערות.

 

29 פעמים קמו חברי הקונגרס האמריקני וקידמו במחיאות כפיים דברים של ביבי. רשת ABC עשתה את הספירה וקבעה שזה יותר מ-25 הפעמים שבהן זכה הנשיא אובמה למחיאות כפיים של חברי הקונגרס בנאומו על מצב האומה בחודש ינואר. הרשת האמריקנית הגיעה למסקנה שנתניהו שיגר בכך מסר חזק לבית הלבן.

 

אולם צריך להזכיר שמחיאות הכפיים הן קודם למדינת ישראל שיוצגה על ידי מר נתניהו. גם ראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט, זכה כאן במחיאות כפיים סוערות בנאום דומה לפני חמש שנים. נתניהו זכה למחיאות כפיים בהיותו נציג ישראל, אבל קיבל גם אקסטרה בגלל יכולתו הרטורית שכבשה את לבבות 435 חברי בית הנבחרים ו-100 הסנאטורים שמבינים דבר או שנים בפוליטיקה.

 

בישראל מכירים את יכולתו זו של ראש הממשלה. זה לא דבר חדש ולכן אין ממש התרגשות מימין ושמאל. כל אחד מנסה, על פי אמונתו, לבחון את דבריו של ראש הממשלה מעבר ליכולת הכדרור הלשונית שלו.

 

בפגישה עם הנשיא אובמה בבית הלבן ביום שישי, עשה נתניהו רעש גדול והרצה לנשיא קבל עם ועולם מדוע הוא לא יהיה מוכן לנסיגה לקווי 4 ביוני 1967. ביום ראשון החזיר לו אובמה בנאום בכינוס איפ"אק והסביר לקהל שהוא לא מדבר על נסיגה ישראלית לקווי 1967, אלא שקווי 1967 יהוו בסיס למשא ומתן עם חילופי שטחים.


(צילום: AFP)

 

"זוהי נוסחה ידועה היטב לכל מי שעבדו על הנושא במשך דור", אמר הנשיא אובמה, "זה איפשר לצדדים עצמם להתחשב בשינויים שהתרחשו בשטח ב-44 השנים האחרונות, לרבות המציאות הדמוגרפית בשטח", אמר בהתייחסות לגושי ההתנחלות הגדולים.

 

אובמה אמר את הדברים והנה היום, בנאום בקונגרס, יום לאחר מפגש לא מדווח בין נתניהו לסגן הנשיא ג'ו ביידן בבית הלבן, חזר ראש ממשלת ישראל בקונגרס האמריקני על אותם דברים.

 

"אני מוכן לבצע פשרה מרחיקת לכת", הצהיר נתניהו, "הפשרה הזו חייבת לשקף את השינויים הדמוגרפים הדרמטים שהתרחו מאז 1967. הרוב המכריע של 650 הישראלים החיים מעבר לקווי 1967, גרים בשכונות

ופרברים של ירושלים ותל-אביב רבתי".

 

ראש הממשלה הסביר לחברי הקונגרס כי "אלו שטחים קטנים למדי אבל מאוכלסים בצפיפות. בכל הסכם שלום מציאותי, האזורים הללו ומקומות אחרים בעלי חשיבות לאומית אסטרטגית, יאוחדו במסגרת גבולות הקבע בשטח ישראל".

 

אם בסיבוב הראשון בבית הלבן ניצח נתניהו בנקודות, הרי שלאחר הרעש הגדול והכותרות על פיצוץ בין ארה"ב וישראל, מסיים נתניהו את ביקורו בארה"ב כשהוא מיישר קו עם אובמה בנושא גבול 1967 עם חילופי שטחים.

 

המשא ומתן הטריטוריאלי שהתנהל דרך התקשורת הסתיים בהסכמה בין ישראל וארה"ב, אבל את המשא ומתן, כידוע, צריך לנהל עם הפלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בקונגרס
צילום: AFP
עם אובמה בבית הלבן
צילום: רויטרס
מומלצים