שתף קטע נבחר

ביכורים שיכורים: סיקור יינות חדשים

אתם מעדיפים את הגבינות שלכם עם יין טוב בלי תוספות מיותרות של מאפים, ליבי שפרלינג סוקרת את היינות החדשים בשוק וחושפת את טעמיהם כדי שתוכלו להתאימם לגבינה

יקבי ישראל משיקים בעונה זו של השנה שלל יינות חדשים, גם מהבציר האחרון וגם מבצירים קודמים. בטעימה של היינות החדשים נעים לגלות שיטות עשייה חדשות, טכנולוגיה מתפתחת ובעיקר מפגש מרתק בין זנים חדשים לזנים המסורתיים. ננסה לעשות סדר בין שלל ההשקות החדשות ולאפיין את היינות החדשים שיחכו לכם על המדף בביקור הבא בחנות היין או בסופרמרקט הקרוב לביתכם. רובם מככבים גם בתפריטי היין של מסעדות שונות ושווה לתת להם צ'אנס ליד אוכל טוב.

 

דלתון | פומה בלאן 2010

יקב דלתון שוכן בגליל העליון, סמוך למושב כרם בן זמרה והוא נהנה מתנאים מעולים לגידול ענבים בכרמים הצפוניים. הייננית נעמה סורקין מיטיבה להפיק יינות מעניינים והפומה בלאן הוא שמחה גדולה.

 

אז מי אתה פומה בלאן? למעשה, פומה בלאן הינו שם אחר לזן סוביניון בלאן, המוכר לנו היטב. השם הסקס-אפילי הוענק לו בשנת 1968 ע"י רוברט מונדאבי, שהיה כבר אז יינן בולט בקליפורניה וגאון שיווקי. מונדאבי נחשף לענבי סוביניון בלאן מצטיינים מעמק הלואר והחליט שהגיע הזמן לנער את תדמיתו הגרועה של הענב הטוב. הוא שאב השראה מיינות פואי-פומה הגדולים של עמק הלואר וקרא לו fumé ("מעושן" בצרפתית).

 

הפומה בלאן של דלתון תסס באופן ספונטני ואחר כך התפתח על השמרים במשך 3 חודשים בחביות אלון חדשות. היין עשיר בניחוחות של הדרים, אפרסק לבן ותבלינים. טעמו נהדר, מאזן בין פירותיות רכה לרמזים של עץ ותבלינים. הוא יין קל, כיפי מאוד לשתייה ובעל חומציות טובה. לצנן טוב ולשתות ליד אוכל קיץ חריף, בעיקר תאילנדי. שווה. 50 שקלים. כשר.

 

כרמי יוסף | BRAVDO שרדונה 2010

הכרמים והיקב נמצאים ליד המושבה כרמי יוסף, בשיפולי הרי יהודה, על אדמת גיר כבדה ועשירה באבן. בעלות המשפחות על הכרמים והיקב מאפשרת לפרופסורים ברבדו ושוסיוב, הייננים, שליטה מלאה על אופן הטיפול בכרם. השרדונה של ברבדו נהנה מגוף נהדר ושלל טעמי קיץ. חצי מהיין התפתח על השמרים, בחביות עץ אלון צרפתי וחצי במיכלי נירסוטה. המשחק הזה והערבוב שבין השיטות, הוא שמעניק לו גוף עם נוכחות. בכוס הוא מציג צבע זהוב בולט, גוף בינוני וניחוחות מתוקים עם רקע של חבית. בפה משחקים פירות הדר, אפרסק לבן ואולי אפילו מנגו בשל. הסיומת ארוכה, חמאתית ומהנה מאוד. 92 שקלים. כשר.

 

יקב ציון | פומה שנין 2009

יקב ציון הוא היקב הוותיק בישראל. הוא הוקם כבר בשנת 1848 בעיר העתיקה בירושלים ובאמתחתו נסיון רב שנים בייצור יין. צביקה שור, יינן היקב, מצליח לייצר יינות טובים ונגישים, במחירים מעולים. שווה להיחשף ליקב ולסדרות השונות שהוא מציע, כי הוא עושה הרבה כבוד לזנים השונים ומאפשר שתייה יומיומית קז'ואלית ומהנה.

 

הפומה שנין הופק מענבי שנין בלאן מכרם כוכב השחר, הממוקם במורדות המזרחיים של הרי ירושלים, 600 מטר מעל פני הים. הוא התיישן משך 9 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי על מנת להעניק ליין מעט מהארומה המעושנת שאופיינית ליינות הפומה. הצליח להם. בכוס היין בהיר והאף סגור ומאופק. תוך כמה דקות מתחילה להיחשף פירותיות נעימה, לא מתוקה מדי. החבית תורמת את חלקה ומוסיפה לו גוף בינוני, רמזים לקלייה ואפילו מינרליות קלה. החומציות טובה והסיומת נעימה. 59 שקלים. כשר.

 

יקב ציון | מוסקט המבורג 2010, דולב

היין הופק מ-100% ענבי מוסקט המבורג, אשר נבצרו בכרמים מאזור הגליל התחתון. מדובר ביין קינוח בצבע כתמתם שמאפיין יינות רוזה של פעם, כאלה שהיו מונחים במזנונים מהודרים. ההפתעה מכה מייד: באף ליצ'י ופירות מתוקים אחרים, בכוס יין קל ולא מורכב, שיילגם בקלילות ויהנה עד מאוד קהל רחב של לוגמים. מתקתק, גוף מעט שמנוני במפתיע וסיומת ממתקית. כדי ליהנות ממנו מאד שווה לצנן טוב טוב. המחיר מצחיק. 25 שקלים. כשר.

 

יקב תבור | אדמה סוביניון בלאן גיר 2010

למרגלות הר תבור, שוכן היקב הזה, שנהנה מחלקות גידול וכרמים רבים ומגוונים. היינן אריה נשר מתמצת את הפילוסופיה שמאחורי היין: "הקפדנות, הרצינות והכבוד שמשפחות הכורמים רוחשות לאדמה ולטבע משאירות לי את החלק הקל - או הקשה - לא לקלקל את מה שהצליחו הם להפיק מהטבע".


סדרת יינות אדמה (צילום: רני לוריא)

 

סוביניון בלאן גיר מסדרת אדמה הוא אחד היינות הלבנים המוצלחים ששחרר היקב לאחרונה. הכרם נטוע על אדמות עשירות בגיר באזור כפר תבור ויבוליו נמוכים במיוחד, האזור החם יחסית לזן מעניק לענבים עושר של טעמים וארומות. מדובר ביין צלול מאוד, עם גוון ירקרק. באף מכים ניחוחות מתוקים-חמוצים של קיץ, אשכולית בשלה ומלון כתום. בטעימה יין קל וחומצי, מרענן מאד. הטעמים הרכים מתפשטים בחלל הפה, נקיים ורעננים, מובילים לסיומת כיפית. 65 שקלים. כשר.

 

יקב תבור | אדמה גוורצטרמינר סוביניון בלאן בזלת 2010

בלנד משני זנים קיציים מאד, הענבים מחלקות הנטועות על קרקע עמוקה ועשירה בבזלת מאזור כפר תבור. יין כיפי קליל ומאוזן מאד: גם מתיקות דבשית עם ניחוחות טרופיים שמתקבלת מענבי הגוורצטרמינר, גם איזון הדרי-חמצמץ שמגיע מענבי הסוביניון. גוף קל, רענן מאד, סיומת חומצית ופריכה. היין יצא במהדורה מוגבלת והוא נמכר בשלב זה במסעדות השונות ברחבי הארץ.

 

יקבי בנימינה | יוגב מלבק קריניאן 2010

בלנד ורוד משגע שהורכב מ-60% ענבי מלבק מכרם באזור תל פארס ו-40% ענבי קריניאן מכרם בחבל לכיש. בטעימה אף של פירות קיץ אדומים, בעיקר תותי עץ, תות שדה ופטל. יין יבש בעל גוף קל, חומציות פריכה וסיומת מרעננת. כדי ליהנות ממנו, יש לצנן טוב ולשדך לדגים טריים מאד ואוכל אסיאתי חריף. 50 ₪. כשר.

 

יקבי בנימינה | יוגב סוביניון בלאן שרדונה 2010

בלנד לבן שהורכב מהזנים סוביניון בלאן (70%) מכרם במושב בן זמרה ושרדונה (30%) מכרם בכפר תבור. בציר מוקדם של הסוביניון, יחד עם בציר מאוחר של השרדונה יצרו יין נעים ומאוזן עם ארומות מתוקות-חמוצות של פירות הדר צהובים ושל מלון ירוק בשל. בכוס גוון ירקרק מרענן, גוף קל ונעים לשתייה שמותיר סיומת מהנה של מתיקות קלה. 50 ₪. כשר.

 

יקבי ברקן | סדרת אלטיטוד קברנה סוביניון

סדרת אלטיטוד מאפשרת להשוות שלושה יינות קברנה סוביניון מאותו הבציר, משלושה כרמים שונים, הממוקמים בגבהים שונים מעל פני הים (הספרות מייצגות את גובה הכרם): 412+, 624+, 720+. היינות עברו תהליכי הכנה ויישון זהים במטרה לאפיין ולשמור את טביעתו הייחודית של כל כרם.

 

לתפיסת הייננים, עירית בוקסר-שנק ויותם שרון, האקלים הספציפי לכל חלקה הוא בעל ההשפעה המכרעת ביותר על איכות הפרי ואילו הגובה הוא הגורם המשמעותי ביותר המשפיע על אותו אקלים. גישה מעניינת שמזמינה טעימה ומשחק עם היינות בערבים חברתיים, ארוחות גדולות ומפגשים שמחים, מה שיעורר דיון על היין ועל השפעת הכרמים השונים על התוצאה הסופית.


סדרת אלטיטוד (צילום: איל קרן)

 

אלטיטוד | קברנה סוביניון 412+

100% ענבי קברנה סוביניון מכרם אבני איתן שבדרום רמת הגולן, 10% מתוכם מגיעים מכרם דישון שבעמק קדש. היין התיישן במשך 14 חודשים בחביות חדשות מעץ אלון צרפתי, מיעוטן מאלון אמריקאי. בכוס גוון ארגמני, דחוס למדי. פירות שחורים מכים באף עם פתיחתו: פטל, קסיס ודובדנים כהים. בפה הוא עוד קצת מאופק, טאנינים מוצקים וחומציות מעניקים לו גוף שרירי עדיין, שטעמי הפירות זולגים לתוכו לאיטם. סיומת ארוכה עם רמזים לקפה ושוקולד מריר. הסיומת ארוכה. מי שמעוניין לשתות עכשיו, יקדים ויפתח את הבקבוק כשעה לפחות טרם הטעימה. בצירים קודמים מוכיחים שהוא ייטיב להתיישן, ככה שהסבלנות משתלמת. 135 שקלים. כשר.

 

אלטיטוד | קברנה סוביניון 624+

100% ענבי קברנה סוביניון מכרם עלמה שבגליל העליון. יין כהה מאד, גוון סגול דחוס, כמעט שחור. באף פירות שחורים, תבלינים קרירים, אניס, אקליפטוס ואפילו ערער. התחושה היא שצריך לתת לו זמן "להיפתח", להשתחרר לאיטו. בפה טעמים כהים של פטל, קסיס ודובדבן שחור, קצת "קמצניים" עדיין. גוף בינוני, טאנינים מוצקים וסיומת ארוכה, שמתרככת לאיטה. יין מורכב, אלגנטי, ששווה להשקיע בו ולאחסן בתנאים נאותים. 135 שקלים. כשר.

 

אלטיטוד | קברנה סוביניון 720+ 

100% ענבי קברנה סוביניון שמגיעים מכרם דובב אשר בהר גודרים. היין התיישן במשך 14 חודשים בחביות, כולן חדשות לחלוטין, מאלון צרפתי ואמריקאי. בכוס גוון סגול-ארגמני, כהה ודחוס מאד. אף מעניין של פירות שחורים ורמזים למנטה או אלקיפטוס. אפשר להרגיש את השפעת הכרם הגבוה והאקלים הקר, בפה ניחוחות של פירות אדומים-שחורים אבל הוא גם היין "הירוק" ביותר מבין השלושה, בפה ממש אפשר להרגיש עשבוניות, שתורמת הרבה עניין. גוף שרירי, שיתרכך ככל שהיין ייפתח בכוס. הסיומת ארוכה ועודנה מחוספסת עם טעמי מוקה ופלפל שחור. יין נהדר ומלא עומק, שעדיין לא ניתן ליהנות ממנו במלואו. דרושה סבלנות ונראה ששהזמן יעשה לו רק טוב. 135 שקלים. כשר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוגב מלבק קריניאן 2010
צילום: גבריאל בהרליה
יוגב, סוביניון בלאן שרדונה 2010
צילום: גבריאל בהרליה
מומלצים