שתף קטע נבחר

נתניהו: הצגתי את היתדות שמאחדים את כולם

רה"מ התריע בכנסת מכך שחמאס מעביר פעילותו למצרים: "הוא מתחזק שם. ארגוני הטרור בוחשים בסיני בגלל הקשר לעזה". נתניהו גם התייחס לכוונה הפלסטינית לפנות לאו"ם לצורך הכרה במדינה והציג גרסה מחודשת לביטוי "או"ם-שמום": "אין לנו אפשרות למנוע זאת, יקבלו שם גם החלטה שהעולם שטוח"

כמה ימים לאחר שחזר מוושינגטון, ראש הממשלה בסקירה מדינית-ביטחונית בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת: בנימין נתניהו אמר הבוקר (יום ב') לחברי הכנסת כי יש להתבטא באחריות ולאחד את הציבור בישראל, נוכח המציאות המשתנה. בדיון נכחה גם יו"ר האופוזיציה ציפי לבני שניצלה את ההזדמנות לעקוץ את ראש הממשלה: "אתה בוודאי יודע לנאום, אבל לא יודע לרתום את העולם לאינטרסים של מדינת ישראל".

 

נתניהו אמר: "זה היה נכון לפני צאתי לארצות-הברית ועל אחת כמה וכמה אחרי מה שאמרתי. המשימה בארצות-הברית היתה לתקוע את היתדות שמאחדים את רוב המפלגות - נושא המדינה היהודית, הכרה במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, נוכחות צבאית לאורך הירדן, בעיית הפליטים לא תיפתר בישראל, הנושא של חמאס ופתח שחמאס לא מחויב לקוורטט. אלו היתדות שמאחדים את כולם".


הדיון בוועדה. סקירה מדינית וביטחונית (צילום: גיל יוחנן)

 

בנוגע לפגישתו עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, אמר ראש הממשלה: "השיחה עם הנשיא היתה שיחה מכובדת. אמרתי לנשיא שאיננו יכולים לקבל את קווי 67', עליהם דיבר בנאומו. באיפא"ק הנשיא אמר שהקו לא יהיה 67'. הנוסח הסופי של דברי אובמה התקבל ביממה האחרונה לפני הנאום. יש תמיכה רבה מאוד בעם האמריקאי לישראל".

 

בסקירה דיבר ראש הממשלה גם על השינויים במזרח התיכון. "יש טלטלה אדירה בכל העולם הערבי וצריך להתנהל בצורה מפוכחת ואחראית. איננו יודעים מה יהיה במדינות השונות. אנחנו מברכים על מגמות של דמוקרטיה, אבל לא יודעים מתי ואם זה יקרה. יש למצרים קשיים לממש את הריבונות בסיני. ראינו זאת בשני הפיצוצים שהיו שם. מה שקורה בסיני הוא שארגוני הטרור העולמיים בוחשים שם וזה הולך וגובר בגלל ההקשר שיש לסיני לעזה".

 

"אם הנמר ישנה את חברבורותיו, נסכים לדיאלוג"

בהמשך נושא הטלטלה באזור אמר נתניהו כי "חוסר היציבות במזרח התיכון הוביל את הרשות הפלסטינית לחבק את חמאס. מדינת ישראל היא מדינה קטנה ומרחב הטעויות שעומד לרשותנו קטן במיוחד, בעיקר בתקופה של חוסר בהירות. למול הסופה המשתוללת סביבנו בסערות הזמן, ביקשתי בביקורי בארצות הברית לנטוע יתד יציבה בדגש מול הסוגיות הביטחוניות. זו למעשה היתה המטרה העיקרית של ביקורי".

 

ראש הממשלה התייחס גם לסוגיות שעלו בפגישות עם האמריקנים בנושא השיחות עם הפלסטינים וכן להתעקשותו שישראל לא תשוב לגבולות 1967. "הדרישה איננה מקורה רק משיקולים ביטחוניים, אלא גם משיקולים דמוגרפיים. בעיית הפליטים לא תיפתר לעולם בחזרתם לתוך שטחה של מדינת ישראל. העולם הערבי סירב במשך שנים לקלוט את הפליטים והיום הם

דורשים מאיתנו לטפל בנינים ובבני הנינים של הפליטים. זו בעיה שהם בעצמם יצרו וזה מרחיק את השלום".

 

הוא סיפר: "אמרתי שאנחנו מוכנים להיות מאוד נדיבים בשטח שנעביר לפלסטינים, אך הדבר מחייב בראשית הכרה של הפלסטינים בזכות קיומנו. אינני קובע את המדיניות שלי על-פי מה שהפלסטינים יסכימו או יגידו. אי אפשר לקבל כל דרישה שלהם כמצב נתון. גם אמרתי שיהיו מקומות שלא יהיו בריבונות שלנו למרות שיש מי שלא יאהב את הרעיון הזה. לאחר ביקורי, אנו ערוכים טוב יותר לקראת הבאות".

 

בנוסף, נתניהו גם התייחס לכוונה הפלסטינית לפנות לעצרת הכללית של האו"ם כדי לקבל הכרה בפלסטין והציג גרסה מחודשת לביטוי "או"ם – שמום", שטבע ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון. "אין בכוחו של איש לעצור את ההחלטה להכרה במדינה פלסטינית בספטמבר בעצרת האו"ם. שם ניתן יהיה גם לקבל החלטה שהעולם שטוח. אבל בלתי אפשרי לקבל הכרה במדינה פלסטינית שלא דרך מועצת הביטחון ודינו של מהלך כזה לכישלון. אין לנו כל אפשרות לבלום את ההחלטה בעצרת. אנו צופים לקבל תמיכה רק של מספר מדינות".

 

על האפשרות לפתוח בעתיד בשיחות עם חמאס, אמר ראש הממשלה כי "אם הנמר ישנה את חברבורותיו, נסכים לפתוח איתו בדיאלוג. אי אפשר לברוח מכך שאבו-מאזן לא מוכן לומר שהוא מכיר במדינה יהודית - זהו שורש הסכסוך".

 

הוא גם התייחס לפתיחת מעבר רפיח בשבת האחרונה והדגיש כי מדובר ב"מגמה מטרידה". "היום זה מעבר של בני אדם מחר זה יכול להיות גם העברת סחורות ודברים נוספים. הפלסטינים לא מוכנים לשלם את המחיר ולכן העדיפו לפנות להסכם הפיוס עם חמאס. יותר קל להם להגיע להסכמה משותפת עם חמאס מאשר עם ישראל".

 

"דואגים ממה שיקרה מסביבנו"

במהלך הדיון אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון, כי הוא יתנגד לכל פתרון שייכפה על ישראל: "זה עניין ריבוני ועקרוני. עם זאת, האינטרס להתקדם במשא ומתן הוא בראש ובראשונה אינטרס ישראלי. עמדתי החד-משמעית היא שאת מה שישראל צריכה לעשות, עליה לעשות בעצמה, וכל ניסיון לכפות הסדר ישיג את ההיפך הגמור".

 

הוא המשיך בדבריו על חמאס: "הוא מתחזק במצרים. הוא העביר את הפעילות שלו יותר למצרים ופחות לסוריה בגלל הטלטלות שם. גם האחים המוסלמים הוא גורם משמעותי במצרים. אנו דואגים ממה שיקרה סביבנו, בעיקר בחזיתות השלום - מצרים וירדן".


"היתדות שמאחדים את רוב המפלגות" (צילום: גיל יוחנן)

 

מופז אמר לנתניהו, כי זימן אותו לוועדה על מנת שיפרוס את תוכניותיו המדיניות ויסביר כיצד נערך הדרג המדיני לחודש ספטמבר. "אני מבקש ממך לפרוס את תכניות העבודה והערכות המצב והצעדים שננקטים על ידך בזירה המדינית

והביטחונית", הוא אמר לראש הממשלה.

 

חברתו למפלגה ויו"ר האופוזיציה לבני תקפה את ראש הממשלה, ואמרה: "אתה שוחק את האינטרסים הלאומיים והאסטרטגיים שלנו. ככל שאתה מדבר יותר חזק, בפועל אתה מקבל פחות תמיכה שהיתה קיימת בתקופתנו. השארנו לך עולם ומערכת יחסים מעולה עם ארצות הברית שתמכו באי מתן זכות שיבה, בשמירת הגושים בתוך ישראל, בהחלשת החמאס וביצירת דה-לגיטימציה, ובתנאי קוורטט שנכתבו בירושלים ביוזמתנו".

 

לבני המשיכה: "אתה בחרת בציניות לנהל ויכוח פומבי עם אובמה על דבר שלמעשה לא נאמר בכלל. אם אתה חושב שמה שאובמה אמר ביום ראשון היה טוב, אז למה התווכחת איתו בשישי. ואם יש הבדל מהותי, תנהל את הוויכוח בתוך החדר. אתה יודע כמה חשובה נראות היחסים עם ארצות הברית ולא רק מערכת היחסים עצמה לכושר ההרתעה של מדינת ישראל, ואתה פגעת בהם. דיפלומטיית המגאפון והנאומים חוצבי הלהבות אולי טובה לצרכים פוליטיים, אבל יוצרת נזק מדיני של ממש למדינת ישראל".

 

גם ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג (עבודה) נכח בדיון בוועדת חוץ וביטחון ומתח ביקורת על ראש הממשלה. הוא התייחס לדבריו של נתניהו, לפיהם אינו רואה כיצד ניתן למנוע את פניית הפלסטינים לעצרת הכללית של האו"ם בספטמבר, ואמר: "למחרת ההחלטה באו"ם עלולה לפרוץ כאן אינתיפאדה וניתן למנוע זאת בצעדים אמיצים".

 

ח"כ הרצוג הוסיף כי על ישראל להודיע שתתמוך בהחלטת האו"ם, אך בתנאי שהנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, ישוב מיד לשולחן המשא ומתן בגיבוי בינלאומי וידון בגבולות הקבע וסידורי הביטחון עם ישראל. לדבריו, הבסיס להסדר צריך להיות קווי 67' עם סיפוח גושי ההתיישבות, שמירה על המקומות הקדושים וחילופי שטחים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בוועדת החוץ והביטחון
צילום: גיל יוחנן
לבני. "השארנו מערכת יחסים מעולה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים