שתף קטע נבחר

ממתק כפרס אחרי האוכל? 10 כללים לתזונת ילדים

אתם רוצים שהפעוט שלכם יקבל את כל הרכיבים התזונתיים שצריך כדי לגדול, אבל בדרך מציעים לו מיצים ממותקים, נותנים לו לאכול מול הטלוויזיה ועוד מכריחים אותו לגמור הכל מהצלחת. הנה כמה דרכים שיובילו אתכם כמשפחה להרגלי אכילה בריאים

בתקופת הינקות יש חשיבות רבה לתזונה, כיוון שהילדים נמצאים בתהליך גדילה מואץ. תזונה נבונה, מספקת ומאוזנת תאפשר התפתחות תקינה ברמה הפיזית, הרגשית והשכלית.

 

 

כדאי לזכור כי הרגלי האכילה והעדפות המזון מתגבשים כבר בגיל הצעיר, וזהו גיל שקל יותר להשפיע בו ולבסס הרגלים לחיים, לכן חשיבות החינוך לתזונה נכונה בגיל הרך רבה כל כך. איך אפשר לסייע לילדינו לרכוש הרגלי אכילה בריאים? הנה כמה כללי "עשה" ו"אל תעשה" שכדאי לאמץ ולסגל בבית.

 

1. חשפו למגוון מזונות

בתקופת המעבר של התינוק למזון מוצק חשובה החשיפה שלו למגוון מזונות, טעמים ומרקמים כדי שיתנסה במאכלים שונים וייטה פחות לבררנות.

 

עם זאת, ותרו על האוכל התעשייתי - זכרו כי מזונות תעשייתיים הם בעלי טעמים דומיננטיים בשל חומרים מחזקי טעם שהם מכילים. חשיפה למזונות אלו מקשה על הפעוט להתרגל למזון הביתי, שהוא בעל טעמים חלשים יותר.

 

2. אל תתייאשו

את טווח הגילים שבין שנה וחצי לארבע מאפיינים הפחד ממזונות חדשים ובררנות. חשוב לא להתייאש ולהמשיך לחשוף את הילד למזונות שסירב להם עד כה, אך לא מתוך הפעלת לחץ.

 

3. חלקו אחריות באכילה

חשוב לשמור על חלוקת אחריות נכונה בין ההורה לילד: ההורים קובעים אילו מזונות נכנסים הביתה, מה אוכלים בארוחה, איפה ומתי. הפעוט מצדו אחראי לבחור את הכמות שיאכל - הדבר יאפשר לו ללמוד לווסת את עצמו באכילה.

 

אל תבקשו שיסיים תמיד את האוכל מהצלחת - חשוב לאפשר לפעוט לקבוע בעצמו את כמות המזון שיאכל. 

 

4. ערכו ארוחות משפחתיות

יש חשיבות גדולה לקיים ארוחה משפחתית עם אחד ההורים לפחות פעם ביום. הארוחה המשותפת מחזקת את תחושת ה"ביחד" של המשפחה, מעצימה את הזהות העצמית ותורמת לתחושת הביטחון והקרבה של הפעוט להוריו.

 

אכילה בזמן משחק או צפייה בטלוויזיה אינה מומלצת. חשוב ללמד את הפעוט שבזמן אכילה "רק אוכלים", ולא מלווים אותה בפעולות שונות שמסיחות את דעתו מהעיקר.

 

5. הקפידו על שתיית מים

כבר בגיל צעיר, למדו את ילדכם לשתות מים. הציעו לו לשתות בסיום ארוחה וכן בין הארוחות.

 

שתיית מיצים עשויה להוביל לתחושת שובע אצל הפעוט ולהפחית את כמות המזון שהוא אוכל. נוסף על כך, פעוט שהתרגל לשתייה ממותקת קשה יותר להרגיל לשתיית מים, שטעמם תפל ביחס למתיקות המיץ.


צמצמו את החשיפה למזונות מתוקים (צילום: shutterstock)

 

6. הציעו ירקות ופירות

למדו את הפעוט לאכול פירות וירקות מדי יום. נגישות שלהם, כמו בפירות וירקות חתוכים על צלחת לפעוט תגדיל את הסיכוי שהוא יבחר לאכול מהם. חשוב להציע כמה אפשרויות שמתוכן יוכל לבחור.

 

אל תציעו פרס על אכילת מזון בריא, ובטח שלא ממתק. בכך ההורה למעשה אומר בדרך סמויה: "הממתק שווה יותר".

 

7. שתפו את הפעוט בהכנת המזון

שיתוף הפעוט בהכנת הארוחה עשויה לסייע בהתקבלות של מזון חדש. השיתוף תורם להרגשת שייכותו למשפחה וההתנסות במטלות מחזקת את כישוריו ואת התחושה שסומכים עליו.

 

8. חברו את הפעוט לתחושות רעב ושובע

קיום ארוחות מסודרות יובילו לכך שהפעוט יגיע רעב לארוחה ויאכל מתוך תחושת רעב. נשנושים בין הארוחות עשויים להוביל לאכילה שאינה מתוך רעב פיזיולוגי ומשם להשמנה.

 

9. הציעו יוגורט וגבינות לא ממותקים

כשאנו מתחילים להציע לפעוט מוצרי חלב, מומלץ להציע לו גבינות או יוגורט שאינם ממותקים, כיוון שאלה רק ייצרו כמיהה גדולה יותר לטעם המתוק.

 

המתוק הוא טעם מולד ודומיננטי. כדי שהפעוט שלנו יאכל מגוון מזונות, חשוב לחשוף אותו גם לטעמים אחרים. הפעוט עשוי להעדיף תמיד את הטעם המתוק, לכן מומלץ לצמצם את החשיפה אליו.

 

10. זכרו שאתם מודל לחיקוי

השפעת ההורים על הפעוט גדולה מאוד - הוא צופה בהם ושואף לחקותם. כך, כשהפעוט יראה את ההורה אוכל ירקות ופירות, שותה מים ואוכל בצורה נינוחה ואיטית, הוא יאמץ הרגלי אכילה דומים.

 

הכותבת היא דיאטנית ילדים ורכזת תחום תזונת ילדים במחוז מרכז, מכבי שירותי בריאות.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להתייאש ולהמשיך לחשוף את הילד למזונות שסירב להם
צילום: shutterstock
מומלצים