שתף קטע נבחר

הסרט המצטיין בפסטיבל קולנוע דרום: "חג שמח"

סרטה של הבמאית לוצה מרוואני זכה בתחרות סרטי הגמר בפסטיבל קולנוע דרום בשדרות. פרס הסרט המאתגר הוענק ל"מחסום" של הבמאי אייל אלקוויטי

פסטיבל קולנוע דרום נעל הערב (ה') את שנתו העשירית בסינמטק שדרות, עם הכרזה על הזוכים בתחרות סרטי הגמר של המחלקה לקולנוע ולטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר ובמענקי יצירה ופיתוח בהיקף של כרבע מיליון שקלים. בפרס הסרט המצטיין על שם מיקה אלון זכה "חג שמח" של הבמאית לוצה מרוואני. "סרטה של מרווני מגלם בבחירותיו האסתטיות, בבימוי ההדוק, בצמצום ובפשטות את רעיון הגלות והזרות שבמרכזה של היצירה. זהו סרט בשל ובוגר שמורכבותו בפשטותו", כתבו בנימוקיהם השופטים - יו"ר אייל סיון, פרופ' חביבה בדייה, ליצ'יאנו בריזון וז'ורז' בולון.


"חג שמח". פרס הסרט המצטיין (צילום: חגי בן כוזרי)

 

פרס דון קישוט לסרט המאתגר, הוענק לסרט "מחסום" של הבמאי אייל אלקוויטי. בנימוקיהם כתבו השופטים: "נדיר לראות קומדיה טובה בסרט קצר. הקומדיה של אלקויטי, מטפלת בנושא מרכזי יסודי ושנוי במחלוקת בחברה הישראלית. הסרט מעביר למישור הקומי משהו שהוא ברמת האובססיה - העלמת הערבי והֶעַלמוּת הערביוּת. הסרט חושף עקבות של מסורת של ידע וזהות שהושכחו ובכך משאיר אחריו עקבות. הוא עושה שימוש בקפיצות העריכה לא כגימיקים אלא כמבע שהוא מבט מחוספס שיוצר מורכבות, ומערער על ארגון ומיקום הדמויות והיחסים בלב הכוח והחוק אל מול המחסום".


"מחסום". פרס הסרט המאתגר (צילום: רונן קרוק)

 

מענק הפקה בסכום 40 אלף שקל הוענק ליוצר הסרט "הדרך למולדת", רובי אלמליח. בנימוקיהם כתבו השופטים: "משפחת אוזן, משפחת מהגרים שזה מקרוב הגיעה לישראל, נתקלת בעוינות של קהילת מהגרים ותיקים יותר. זה קורה במושב דרומי על רקע נוף קדומים. אנחנו מאמינים שיוצר הסרט, יוכל להביא באמצעות מבט סבלני, מתבונן ורגיש, פיסת חיים אנושית וכואבת שמאירה את הקיום המורכב של ארץ המהגרים בה אנו חיים".

 

מענק הפקה נוסף בסכום 20 אלף שקל הוענק ליוצר הסרט "לצוד את הזמן", ערן ברק. "הסרט בוחן את מערכת היחסים שבין הדימוי המצולם לזיכרון תוך כדי התבוננות בבנאלי וביומיומי ברחוב מקרי בעיר חיפה. הדמויות שנקרות בדרכו של היוצר הופכות את החיפוש לאנושי ומרגש".

 

מענק פיתוח בסכום עשרת אלפים שקל הוענק ליוצרי "רג'ר", אושרי חיון והילה כהן. בנימוקיהם כתבו השופטים: "זהו סיפורם של בני כפר קטן בגבול הצפון שהיו לכלי משחק במאבק פוליטי-יצרי בין סוריה, לבנון וישראל. היוצרות הצליחו להגיע אל תושבי הכפר המסוגר ולרכוש את אמונם. מענק פיתוח זה נועד לאפשר להן למצוא את הדרך לספר את הסיפור המאתגר והמטלטל הזה". חבר השופטים במענקי היצירה כלל את הבמאית ובוגרת החוג לקולנוע במכללה האקדמית ספיר אפרת כורם, הדוקומנטריסט לוי זיני והמפיק מוש דנון.

  

פרסים נוספים הוענקו בתחום הצילום, העריכה, הארט, מוזיקה מקורית ועיצוב פס קול. פרס חביב הקהל הוענק לסרט "מסילות" של הבמאי נלי גיא. בתחום הטלוויזיה הוענק פרס הפורמט לפרויקט "משולים" של הבמאי איתי פרץ. פרס ההפקה בתחום זה הוענק ליוצרת הסדרה, "מה?", סתיו קוזנץ.

 

פסטיבל קולנוע דרום, בשיתוף עם קרן רבינוביץ וערוץ 8, העניקו השנה גם מענק של 60 אלף שקלים בתחרות הפיצ'ינג הדוקומנטרי ליוצרים צעירים. במסגרת זו זכה הסרט "אבו חסין אל-מצרי" של הבמאית אינאס מצרי, שמתאר מסע אל ג'ולג'וליה שמצייר במהלכו פורטרט של סבהּ ששימש כזרוע ראשית של השלטון המקומי בעת שליטת הממשל הצבאי באזור. בית הסב היה נקודת מפגש סודית בין גורמי ביטחון ירדניים לבין כוחות המוסד הישראלי. "זהו סרט אמיץ, שמטופל קולנועית באופן מרתק ונוגע בלבו של הקונפליקט ומכניס אותנו בצורה ייחודית אל תוך הדילמות של החברה הערבית", כתבו השופטים בנימוקיהם למתן הפרס.

 

מענק נוסף בסכום עשרת אלפים שקל הוענק במסגרת זו לסרט "בת הרב" של חלי וסרמן בוגרת מעלה. הסרט עוקב אחר שלוש בנות רבנים שמתעמתות עם מעמדן בחברה בה הן חיות. "הסרט מלא ברגישות ומאפשר הצצה לחברה שאיננו מכירים. הוא מכניס אותנו לנבכי החברה הדתית לאומית באופן רגיש ומעניין". בשל רמת הפרויקטים שהוגשו השנה לתחרות הכריזה קרן גשר על מתן מענק נוסף לסרט "אני מאמין" של שמואל דויטש מסם שפיגל. "היוצר מביא אמירה חריפה בשפה קולנועית ייחודית על החברה החרדית", נימקו השופטים את החלטתם.

 

"בשנתו העשירית התנחל הפסטיבל בלבבות האנשים", אמר אבנר פיינגלרנט, מנהל ויוזם פסטיבל קולנוע דרום וראש המחלקה לקולנוע ולטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר. "הקהל ניצח את הפוליטיקה ונהר לאולמות ולרחבת הסינמטק", הוסיף פיינגלרנט ורמז בכך לסערה התקשורתית שחוללה השרה לימור לבנת באירוע פתיחת הפסטיבל כשיצאה נגד סרטו של הבמאי שלומי אלקבץ, "עדות", שהוקרן בו. לדברי פיינגלרנט המוניטין שצבר הפסטיבל לאורך עשר שנותיו כפסטיבל ייחודי ומוביל הפך לעובדה בשדה התרבות בארץ. "הוכחנו שפריפריה יכולה להוביל סדר יום אמנותי תרבותי מבלי להתחנף לשום הגמוניה ומבלי לנסות לחקות את המרכז. זו יצירת מודל חשוב מאין כמותו", הוסיף.

 

פסטיבל קולנוע דרום, שאירח בחמשת הימים האחרונים סטודנטים, תושבים מאזור הדרום ואורחים מישראל ומחו"ל, ננעל בהקרנה חגיגית של הסרט "הערת שוליים" בבימויו של יוסף סידר. את אירועי הפסטיבל חתמה בחצות הופעה של הזמר קובי אוז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבנר פיינגלרנט. "פריפריה יכולה להוביל סדר יום"
צילום: תמי דהאן
לאתר ההטבות
מומלצים