שתף קטע נבחר

פרס ואבו מאזן נפגשו, צרפת בניסיון אחרון למו"מ

הנשיא, שמודאג מהקיפאון המדיני, שוחח עם הנשיא הפלסטיני באיטליה ודן איתו בניסיונות לחידוש שיחות השלום. הצרפתים הניחו הצעה לוועידת שלום בפריז - ומאיימים להצביע בעד מדינה פלסטינית בספטמבר, אם עד אז לא יחול שינוי

בשעה שאבו מאזן מחרים את בנימין נתניהו ולא מוכן לפגוש אותו, הנשיא הפלסטיני מוכן לדבר כמעט עם כל ישראלי אחר. אמש (ה') נפגשו אבו-מאזן ונשיא המדינה, שמעון פרס, באירוע חגיגי ברומא, שם מציינים 150 שנה לאיחוד איטליה. השניים דנו בנוגע לקידום תהליך שלום ולגבי הניסיונות להחזיר את הצדדים לשולחן המשא ומתן. במקביל, פתחה צרפת ביוזמה לוועידת שלום, והיא מאיימת להצביע בעד מדינה פלסטינית, אם לא תהיה תזוזה בתהליך המדיני.

 

 

בלשכת הנשיא ביקשו לשמור על דיסקרטיות בנוגע לפרטי השיחה עם אבו-מאזן ואף סירבו לומר האם פרס ונשיא הרשות קיימו דיאלוג גם בארבע עיניים, אולם גורמים מדיניים רמזו כי שיחה כזו אכן התקיימה.


פרס ואבו-מאזן באיטליה. מדברים על שלום (צילום: AP)

 

השניים שוחחו בזמן ארוחת הערב, בה נכח גם עמרו מוסא, מזכ"ל הליגה הערבית והמועמד לנשיאות מצרים, ונשיא איטליה, ג'ורג'ו נפוליטנו.

 

מזכ"ל האו"ם תומך במדינה פלסטינית

פרס, שמוטרד מהנושא המדיני, אמנם לא תוקף את נתניהו בפומבי, אך הוא דיבר מאחורי הקלעים על כישלון ודאגה מהתהליך התקוע. הנשיא נפגש מוקדם יותר גם עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שבפגישתו עם אבו-מאזן אמר כי הוא תומך במדינה פלסטינית, "אולם הדבר נתון בפני העצרת הכללית".

 

בהודעה שפרסם באן לאחר פגישתו ברומא עם נשיא הרשות, הביע מזכ"ל האו"ם את תקוותו כי "החברות בארגון יבינו את הדרישה הפלסטינית להכרה במדינה פלסטינית וידונו בה". הוא הביע את דאגתו מהקיפאון בתהליך המדיני, אבל אמר כי הוא מעודד מהחזון שהביע לאחרונה נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, בנאומו על המזרח התיכון.

 

לדברי מזכ"ל האו"ם, הפיוס הפלסטיני בין חמאס לפתח צריך להתבסס על ההתחייבויות של הרשות ועל עקרונות הקוורטט, אך יש לתת סיכוי לניסיונות הפיוס. "עכשיו, יותר מאי פעם בעבר, חשוב שישראל והפלסטינים יחלו בשיחות אמיתיות ומשמעותיות", אמר באן, שהביע את תקוותו כי הצעדות ב"יום הנכסה" לא ייגררו לפסים אלימים.


תומך במדינה פלסטינית. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון (צילום: רויטרס)

 

פרס ואבו-מאזן מקיימים קשר רציף הרחק מאור הזרקורים, בדומה לקשר שמקיימים שר הביטחון אהוד ברק וראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, וכן גורמים ישראלים ופלסטינים בכירים נוספים. לעומתם, נתניהו ואבו-מאזן משוחחים אך ורק בחגים, כדי לאחל זה לזה איחולים שונים.

 

בתוך כך, שר החוץ הצרפתי, אלן ז'ופה, המבקר כעת בישראל, הניח על השולחן הצעה לקיים ועידת שלום בפריז בקיץ. הצרפתים מוטרדים מאוד מן הקיפאון המדיני, וז'ופה הזהיר כי אם המשא ומתן לא יחודש, הרי שבספטמבר תיאלץ הקהילה הבינלאומית להתמודד עם מצב "לא נעים".

 

"מוקדם לחגוג ועידות שלום"

על פי ההצעה הצרפתית, הצדדים ישובו לשולחן המשא ומתן על בסיס הקווים שהניח נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, בנאומו ב-19 במאי - הצעה שאינה מקובלת על ישראל. הצרפתים מאיימים כי אם עד ספטמבר לא תהיה תזוזה בנושא המדיני, הם יתמכו בעצרת האו"ם במדינה הפלסטינית. ישראל מנסה ככל יכולתה להקטין את "הרוב המוסרי".

 

צרפת העבירה גם לפלסטינים וגם לישראל נוסח להזמנה שתכלול את מטרת ועידת השלום, ובישראל אמרו כי נתניהו יעביר את הערותיו, בניסיון לגבש הבנות לוועידה. עם זאת, גורמים מדיניים בירושלים אמרו כי "מוקדם עוד לחגוג ועידות שלום. בסוף הכל צריך לעבור דרך האמריקנים, לכן היוזמה הזו לא נראית כמו משהו שיטלטל את המזרח התיכון".

 

נתניהו צפוי לדרוש כי כבר במכתב ההזמנה יובהר כי הישראלים והפלסטינים יביעו הכרה זו בזכותה של האחרת למדינה, דרישה שנתקלה עד כה בהתנגדות חריפה מצד הפלסטינים. כמו כן, מתנגד ראש הממשלה להצעה של אובמה לדון בנושאי הליבה בנפרד, ודורש הכרה בעובדה כי הפליטים לא ישובו לישראל. בנוסף מתעקש ראש הממשלה על הכרה מצד חמאס בזכותה של ישראל להתקיים.

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתפו רונן מדזיני ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס ואבו-מאזן, לצד הנשיא האיטלקי
צילום: יונה ברטל
מומלצים