שתף קטע נבחר

מטעמים משאמס

שוב ארז הוא את הגברת ויצא לסוף שבוע של אוכל ואווירה באזור מג'דל שאמס, כמובן שבכל מקום הוא היה צריך לבדוק מה מכינים וכך בילה רפי אהרונוביץ' זמן קסום באכילה, בשביל שלא תהיו רעבים הוא הכין תבשיל קדירה

שוב מצאתי את עצמי מטפס בין אבני הבזלת (האוטו, לא אני), נוסע בכבישים העקלקלים של הגולן ונכנס בפאתי הכפר מג'דל-שאמס. אגב, ההיכרות שלי עם הכפר היא לא מהיום. פעם, כשהגדולים היו קטנים, עמדתי עם כל העם בפקקים על מנת לחזות במעט שלג והרבה בוץ. היום לעומת זאת אין פקקים, אין שלג, אין אפילו בוץ. מזג האויר היה קלאסי לטיול הגובה הזה. אולי הגובה או אולי היובש באוויר, הקלו מאוד על החיים.

 

עברנו שתי ככרות עם אנדרטאות, מה שמיד הכניס אותנו לאווירה של חו"ל והגענו למלון בוטיק קטן בשם 'נרקיס'. שוב היה לי דה-ז'ה-וו של חו"ל, ממש כמו המלונות שאני נוהג להתאחסן בהם בעיירות הקטנות. המלון עצמו הפתיע לטובה. החדר היה מרווח, מרוהט בצורה מודרנית עם מסך שטוח, פינת קפה וג'קוזי ענק. הנוף לעומת זאת היה מסורתי ונפלא - בתי הכפר וברקע החרמון. מקלחת זריזה ואני למטה בלובי. קפה מצוין וטוסט. לאט לאט כולם יורדים. בחור צעיר ונמרץ בשם פאדי שהוא חלק מהצוות מציע לקחת אותנו (וישמח לקחת גם אתכם) לסיור. אחרי שהוא מציג את עצמו ולפני שהתחיל את כל ההסברים על הכפר והסביבה, גילה התעניינות על מה מעניין אותנו: תרבות, גאוגרפ..... אוכל! אני קוטע אותו, שכן הטוסט שאכלתי לפני כשלושים דקות הפסיק להשפיע. נתחיל מתרבות ונראה, מחליטה הגברת פה אחד.

 

עמדנו ברחוב הראשי מול המלון כשפאדי מסביר לנו הסברים בהחלט מרתקים על המסורת הדרוזית, המצב המיוחד של הכפר ומסלולי הטיול שמסביב. מולנו קרון קטן בו מוכרים פיתה דרוזית עם לבנה מעולה. ביקשתי מהמוכר להחזיק את הפיתה עוד מספר דקות על הטאבון על מנת שתצא פריכה. זה עבד. הייתי הרבה יותר נינוח לשמוע את ההסברים.

 

המשכנו משם לכיוון גבעת הצעקות שעלתה לאחרונה לכותרות. ביקרנו בשוק מיוחד הנמצא בתוך המטעים. שוב ממש כמו בעיירות בחו"ל, הדור הוותיק מוכר כל אחד את מרכולתו. טעמנו תפוחי עץ בלי טעם של קירור, נשנשנו מעט זיתים והמשכנו הלאה.

 

עברנו לכפר שנקרא מַסעדה, לפי השם הוא כבר מצא חן בעיניי. עצרנו ליד שוק נוסף, מעין רמלה-לוד, ובו חלווה, פירות יבשים ובגדים בערבוביה. ממול מסעדת נידאל מלאה באנשים. חמקתי מהקבוצה, עברתי את הכביש ונכנסתי לטעום. טעימות קלות של כדורי פלאפל בגודל כדור טניס (אל ייקל הדבר בעיניכם, לא קל לטגן כדורי פלאפל מפלצתיים, כך שייצאו פריכים מבחוץ ועשויים מבפנים), עליהם זרוי מעט שומשום, טבלתי במעט טחינה... תענוג. המלצר, אגב, איש שיחה מרתק, יש לו תואר שני במתמטיקה ותואר ראשון בחינוך, לא בדיוק המלצרים שאני זוכה לראות בעיר שברגע שגומרים את התואר הראשון עוברים למקצוע האמיתי. מיד ראיתי יתרון במלצר עם תואר ראשון במתמטיקה, פניתי לגברת בלחש ואמרתי: אין סיכוי שהוא יטעה בחשבון.

 

כעבור שעתיים ארוחת ערב במסעדת 'עין-תינא'. סלטים טובים, כרובית מטוגנת ואחד דג דניס על הגריל, זה מה שהיינו מסוגלים לטעום. עייפים אך רצוצים מכל ההסברים, המראות, האוויר הצח, הניחוחות ובייחוד הטעימות, חזרנו למלון. ישבנו בלובי עם צעירים מקומיים, מוסיקה, מעט שתייה, ואז מיטה מרווחת ואוויר הרים. אנחנו לא צריכים יותר.


המון סלטים טריים וטעימים בעין תינא (צילום: רפי אהרונוביץ') 

 

למחרת בבוקר קמתי כאילו כל אתמול היה חלום. האמת שגם הייתי רעב כאילו אכלתי רק בחלום. ארוחת הבוקר הציעה שילוב של כל העולמות: דג מלוח אשכנזי לגמרי במספר נוסחים, סלטי ירקות, גבינות וחביתות ואיך לא - חומוס, פול, לבנה ופיתות דרוזיות. אני מצאתי את עצמי מתמכר לפיתה הדרוזית. היא אוורירית ודקה, רבת שכבות, אתה יכול לנגב איתה חומוס או בבית למלא אותה בדברים טובים, לגלגל ולהכניס לטוסטר והיא הופכת למאפה פריך בדקות.

 

רק התאוששנו מארוחת הבוקר ופאדי כבר ממתין לנו בחוץ. הפעם, הוא אומר, סיור קולינרי ברחוב שליד המלון. מתחילים בממתקי אבו ג'באל. הז'אנר דומה לכל מה שאנחנו מכירים אבל בכל זאת שונה, עדין יותר, לא מתוק מדי, רצינו גם כנאפה. אין בעיה, נכין לכם אחת אישית. אפשר להציץ? תפדאלו, אמר. וכך צילמתי איך מכינים כנאפה וראיתי עד כמה ההכנה פשוטה וידידותית למשתמש. קפה מעולה, מים קרים, ושוב רצוצים אך מפוצצים, כוחותינו שואפים לחזור למלון.

 

תוך כדי הסבר של פאדי על כך שבכפר מספר גדול של אקדמאים, אני קוטע אותו שוב כי ראיתי בדרך שלט של עוף מטוגן. אני חייב לטעום את זה, אני אומר לו, לפני שחוזרים למלון. כן, אני יודע, פניתי לגברת, אני זה שלעולם לא זוכר איפה חניתי את האוטו בחניון, אבל זוכר את העוף המטוגן שראיתי בדרך. אחריך, אמר פאדי, בעודו ממלמל משהו למישהו בסלולרי. כנראה על הממושקף שאוכל כבר 24 שעות עם הפסקות רק לשתייה ומעט לשינה.


אי אפשר להפסיק לאכול (צילום: רפי אהרונוביץ') 

 

העוף ייקח מספר דקות, התנצל המוכר על השעה המוקדמת. אין בעיה, נחכה, אמרתי. בינתיים נטעם מהשווארמה. טובה. מספר חצילים מטוגנים, גם העוף בנוסח קנטאקי היה לא רע. חוזרים למלון. מנוחה, מקלחת ומיד, איך לא, שוב ארוחה.

 

'קדירת המכשפה והחלבן' בנמרוד. אווירה יש בשפע, המקום עצמו, הכביש אליו, אפילו ערפילי הערב הוסיפו לאווירה הקסומה. אחד בלאדי מרי כהלכתו עם אקסטרה טבסקו עזר לי לשכוח את טעימות הצהריים ולפתוח את תיאבון הערב. מרק חמציץ ומנגולד היה טעים ומרענן, מרק בצל די קלאסי חימם את האווירה בתוספת מעולה של גבינת עזים. בשלב זה כולם היו זקוקים להפסקה. אני ניצלתי את ההפסקה כדי ללגום עוד יין ולבקש פלטת גבינות קטנה שנקראת בתפריט: נגיעות גבינה. בסך הכל, אמרתי, המקום הוא גם מחלבה. טעים.

 

לקחתי עם כולם סיבוב קצר בחוץ, שואפים מלוא הריאות מהאוויר הקריר, כדי שנוכל להמשיך. ואכן המשכנו. שבלול נקניקיה מעולה, מזכירה את הבורוורסט הדרום אפריקאי עם כרוב וקוביות תפו"א מטוגנים. קחי גם קדירה, שכנעתי את הגברת שכבר לא יכלה לנשום, אני אעזור לך. היא הזמינה קדירת טלה משופעת בירקות שורש וטעימה מאוד. כאן נשברתי. לא הצלחתי להכריח את עצמי לטעום מפאי תפוחי העץ ועוד קינוח שאיני זוכר את שמו. אבל לפי המהירות בה חוסלו, כנראה שהיו לא רעים בכלל.

 

אז מה היה לנו? אחד כפר, בהחלט מזכיר את הכפרים הקטנים בחו"ל; אחד מלון בוטיק מפתיע; אחד פאדי נמרץ, אינטליגנטי, מכיר את כולם; שפע של אנשים מסבירי פנים, שמחים לארח ולשתף; מועדון מקומי שכבר אין לי כח לספר לכם עליו אבל ישבנו שם ושתינו תה באווירה נהדרת של אמנות שמנסה להשפיע על כל הכפר; היכרות עם תרבות ומנהגים אחרים השוכנים ממש בתוכנו ונכון, גם אוכל. אוכל מקומי מעבר לפיתה הדרוזית ואוכל אירופאי כפרי במכשפה והחלבן.

 

בדרך חזרה אמרתי לגברת: בפעם הבאה לא מחכים לשלג בחרמון על מנת להגיע. ראית שאפשר לטייל פה גם כשאין שלג. ברור, היא השיבה, בעוד שבועיים אני נוסעת לטיול לחרמון, הליכה רגלית, פריחה מיוחדת שנמצאת רק בגובה הזה, אתה מצטרף? נראה לי שאני אמתין לך בלובי של נרקיס, עניתי חלושות. בטח יש באזור משהו שעוד לא טעמתי.

 

לא תאמינו, עברו רק 24 שעות וכל הפורום שלא הפסיק לאכול כל סוף השבוע היה שוב רעב. החלטתי להכין קדירה. למה דווקא קדירה? הרי לא קריר אצלנו במישור החוף והחמסין כבר בפתח, אז אסביר לכם שלדעתי קדירה היא אחד הדברים הכי קלים להכנה בקיץ מהסיבה הפשוטה: זמן הכנתה קצר, משהו כ-30 דקות (אני לא כולל בתוך זה את זמן הבישול על הכיריים או בתנור, שכן זה בדיוק הזמן שבו אתם יכולים להיות במזגן בסלון), היא משביחה עם הזמן ואני ממש נהנה לאכול ממנה מספר ימים, כשכל יום אני מתאים לה תוספת אחרת. ואם תחשבו מה יותר קל: לעמוד לטגן שניצלים או לחמם תבשיל קדירה בסיר קטן ויש ארוחה, לבטח תסכימו איתי.


(צילום: index open) 

 

קדירת בקר וטלה

המרכיבים (ל-8 סועדים או לזוג אחד ל-4 ימים):

1/2 1 ק"ג בשר בקר לקדירה, חתוך לקוביות בינוניות (שריר, צלי כתף, צ'ך וכדומה)

2 אוסובוקו טלה, מחולקים כל אחד ל-3 (לבקש מהקצב שינסר)

3 עצמות מח (לא חובה. נכון שזה טעים, אבל מוסיף מעט כבדות חורפית לתבשיל)

6 תפוחי אדמה, בערך 1 ק"ג, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות

3 בצלים קצוצים דק

4 גזרים, חתוכים לטבעות עבות

2 שורשי סלרי ו-2 שורשי פטרוזיליה, קלופים וחתוכים לקוביות (הרעיון שיהיה לכם בערך 800 גרם שורשים, כי שפע של שורשים מוסיף המון טעם לקדירה)

8 שיני שום קצוצות גס

1 כוס ציר בקר (אפשר מקוביה טובה)

מלח ופלפל שחור

1 כפית גרגרי כוסברה שלמים

בערך 2 כוסות מים רותחים

1 כוס יין אדום יבש

שמן זית לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. בניגוד לקדירה חורפית, כאן לא מקמחים את הבשר (שוב, על מנת שהרוטב לא יסמיך מדי ויוסיף לכבדות). מניחים את הבקר והטלה בצלחת גדולה, ממליחים, מפלפלים ומפזרים את זרעי הכוסברה. מטפטפים מעט שמן זית ומעסים את הבשר קלות.
  2. מוסיפים שמן זית לסיר רחב וכשהוא חם מאוד מכניסים את הבשר פנימה ומערבבים לאט לאט עם כף עץ. מוסיפים את הבצל והשום וממשיכים לערבב מספר דקות (ייתכן שנצטרך להוסיף מעט שמן). מוסיפים את כל שאר הירקות מלבד תפוחי האדמה ומערבבים מספר דקות נוסף. מנמיכים את האש ומבשלים ללא נוזלים על אש קטנה מאוד כ-30 דקות, מכוסה.
  3. מוסיפים את הנוזלים, מביאים שוב לרתיחה, מכניסים את תפוחי האדמה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כשעתיים על אש נמוכה מאוד (הנוזלים צריכים לכסות את הכל כמעט לחלוטין. אם רוצים, אפשר גם להכניס את הסיר בשלב השני של הבישול הנמוך ל-140 מעלות בתנור, כשהוא מכוסה ל-3 שעות).
  4. הקדירה הזאת תשביח מיום ליום ואם תגמרו את רוב הירקות שיש בפנים, תמיד אפשר להגיש אותה על אורז, פסטה או פולנטה.

 

שדרוגים:
  • ניתן להוסיף מעט סויה, להגדיל את כמות השום או לחילופין להוסיף כף רסק עגבניות או עגבניות מרוסקות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדורי פלאפל ענקיים
צילום: רפי אהרונוביץ'
ופיתות טריות
צילום: רפי אהרונוביץ'
מומלצים