שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה את עתירת אמנות לעם

עם זאת הורו השופטים למשרד התרבות לפצות את העותרים בעשרת אלפים שקל בשל ליקויים לכאורה בהתנהלות פרסום המכרז ל'תרבות בישראל'. בייניש: "העתירה מיצתה את עצמה"

בית המשפט העליון דחה היום (ב') פה אחד את עתירת עמותת אמנות לעם נגד משרד התרבות, תוך מתיחת ביקורת קשה על התנהלות שני הצדדים בפרשה. "העתירה מיצתה את עצמה", קבעה נשיאת בית המשפט, השופטת דורית בייניש.

 

את העתירה הגישה עמותת אמנות לעם לפני כשלוש שנים בעקבות החלטת משרד התרבות להקפיא את תקציביה בשל חשדות לליקויים חמורים בהתנהלותה, שמצאו ביטוי, בין היתר, גם בדו"ח מבקר המדינה. עובדי עמותת אמנות לעם פוזרו ועבודתה הופסקה באופן הדרגתי עד לפירוקה.

 

לטובת שמירת רצף הפעילות בפריפריה, הוחלט במשרד התרבות לפני כשנה להקים את "תרבות לישראל", חברת בת שתפעל לזמן מוגבל תחת ההסתדרות הציונית העולמית במטרה להפיץ תרבות לישובי הפריפריה.

 

הרכב השופטים שדן היום בעתירה הצביע על ליקויים לכאורה בהתנהלות פרסום המכרז ל"תרבות בישראל", שהפכה לחברה לתועלת הציבור רק לאחר הגשת העתירה. בגין כך הורה בית המשפט למשרד התרבות במקביל לפצות את העותרים בסכום של עשרת אלפים שקל. מפרוטוקול הדיון בבג"ץ עולה מורת רוחם של השופטים מהתנהלות הצדדים. "לכל אורך הדרך היו תקלות באינפורמציות שלכם", אמרה השופטת בייניש.

 

באי כוחם של משרד התרבות הדגישו כי מלכתחילה ההתקשרות מול ההסתדרות הציונית העולמית הינה לזמן מוגבל, וכי בספטמבר הקרוב יפורסם מכרז להפעלתו של גוף מקביל שעניינו סבסוד תרבות בפריפריה.

 

"מחלקים תקציב משיקולים פוליטיים"

בא כוחה של הנהלת אמנות לעם, עו"ד בנימין לבנטל, התריע בדיון על מה שהגדיר כהתנהלות בלתי תקינה של משרד התרבות. "חוק יסודות התקציב קובע כיצד מחלקים תקציב. הם מעבירים כמה כסף שהם רוצים להסתדרות, משנים את מבחני התמיכה ומחלקים באופן שמשרד התרבות רוצה. באים ולוקחים ישובים שהם לא סוציו-אקונומיים משיקולים שהם כנראה לפי הרוח הפוליטית של המשרד", טען הפרקליט בדיון והדגיש כי עד לרגע זה לא פרסם המשרד מבחנים לחלוקת התקציב. "גם כאזרח וגם כעותר ציבורי אי אפשר להתעלם מכך שמשרד התרבות עושה דין לעצמו", הדגיש.

 

בתגובה לכך אמר עו"ד חנן דורון בשם משרד התרבות, כי הנדרש תיקון ביחס להתקשרות בין המשרד לבין ההסתדרות הציוני, אכן תוקן בעקבות העתירה. "הטענות לפיהן כאילו נחשפה פה שחיתות, אינן מקובלות", אמר.

 

השופטת בייניש הוסיפה ואמרה בדיון: "מלכתחילה לא הבנתי את המעבר להסתדרות הציונית והקמת החברה, אך יש מגבלות ליכולתו של בית המשפט. העתירה הזו מיצתה את עצמה".

 

במשרד התרבות רואים בפסיקת בית המשפט הישג, אך שומרים על קו מתון. "החלטת בג"ץ לדחות פה אחד את העתירה מדברת בפני עצמה".

 

גם באמנות לעם מעדיפים להתייחס לתוצאות כניצחון, על אף דחיית העתירה. "זה יום חשוב שבו עתירה של גוף ציבורי מאלצת משרד ממשלתי לפעול תחת כללי מנהל תקין ולתקן ליקויים שליוו את הקמת 'תרבות לישראל'", אמר עו"ד בנימין לבנטל ומדגיש, "בג"ץ דחה אמנם מבחינה טכנית את העתירה משום שמיצתה את עצמה, אך למעשה קיבל את טענתנו שעל משרד התרבות לצאת למכרז לצורך הקצאת כספים לפעילות תרבותית בפריפריה. לא בכדי פסק בית המשפט הוצאות לטובת אמנות לעם ובכך הביע מורת רוח מהתנהלות משרד התרבות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורית בייניש. "לכל אורך הדרך היו תקלות"
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים