שתף קטע נבחר

היועמ"ש של בנק ישראל סיכלה מינוי חזקיהו בדלק

ל"כלכליסט" נודע כי דקות לאחר הדיווח לבורסה על מינויו של המפקח על הבנקים לשעבר לתפקיד בכיר בקבוצת דלק, יצר רוני חזקיהו קשר עם בכירי קבוצת דלק והודיע להם כי קיבל פנייה מבנק ישראל בנוגע לחובת הצינון החלה עליו. מקורבי חזקיהו: "הוא קיבל את ההחלטה על דעת עצמו"

מינויו של המפקח על הבנקים לשעבר, רוני חזקיהו, לתפקיד בכיר בקבוצת דלק סוכל על ידי היועצת המשפטית של בנק ישראל, עו"ד טידה שמיר - כך נודע ל"כלכליסט".

 

ביום חמישי, פחות מ־48 שעות לאחר שדיווחה על מינוי חזקיהו למנהל בכיר בתחום האנרגיה וההשקעות הפיננסיות, הודיעה דלק כי המינוי מבוטל על רקע "בקשת חזקיהו לדחות את מועד תחילת עבודתו על מנת לברר את תקופת הצינון הנדרשת ממנו". כעת מתברר כי חזקיהו קיבל את ההחלטה לאחר התערבות היועצת המשפטית של בנק ישראל.

 

ל"כלכליסט" נודע כי כבר לפני כשבועיים סיכמו חזקיהו ובעל השליטה בדלק יצחק תשובה על הצטרפותו של המפקח לשעבר לקבוצה, ואת תנאיו הכספיים. חזקיהו אמור היה לארגן קונסורציום בינלאומי שיעסוק בהיבטים של מכירת גז בישראל וליצוא. ההסכם בין הצדדים אושר בשבוע שעבר בישיבת דירקטוריון קבוצת דלק, והוא כפוף לאישור האסיפה הכללית של בעלי המניות.

 

עם זאת, כמה דקות לאחר הדיווח לבורסה על המינוי יצר חזקיהו קשר עם היועצת המשפטית של קבוצת דלק, טלפונית, והודיע לה: "קיבלתי טלפון מבנק ישראל. הם אומרים שיש בעיה שאולי אוכל לפתור אותה באמצעות חוות דעת משפטית, אבל אני יורד מהעניין". לדברי מקורבים למגעים, הטלפון הגיע מטידה שמיר, היועצת המשפטית של בנק ישראל. חזקיהו, שסיים את תפקידו כמפקח על הבנקים לפני חמישה חודשים, מחויב על פי החוק בתקופת צינון של 12 חודשים.

 

חזקיהו אמנם לא פיקח ישירות על האחזקה הפיננסית המרכזית של תשובה (חברת הביטוח הפניקס), אך כמפקח על הבנקים הוא ניהל מעקב צמוד אחר ריכוזיות תיקי האשראי של הבנקים. תשובה הוא אחד הלווים הגדולים של המערכת הבנקאית, והמגבלות שבנק ישראל מטיל על חשיפת הבנקים ללווים הגדולים - מאוד רלבנטיות לגביו.

 

נוסף על כך, במהלך כהונתו חייב חזקיהו את תשובה למכור חלק ממניות הבנקים שבבעלות חברות בשליטתו, כך שאחזקתו הכוללת (באמצעות קבוצת דלק, חברות־בנות שלה ואחזקותיו האישיות) תרד מתחת ל־5%. חזקיהו גם בחן לחייב את תשובה למכור את אחזקתו בחברת ניכיון האשראי גמא, אך לבסוף הנושא ירד מהפרק.

 

ל"כלכליסט" נודע כי היועצת המשפטית של בנק ישראל, עו"ד שמיר, קבעה - לאחר שהתגלה כי חזקיהו סגר בקבוצת דלק - כי חלות עליו הוראות חוק הצינון וכי הוא מנוע מלעבוד אצל תשובה לפני תום תקופת הצינון, בסוף 2011.

 

בהודעה של קבוצת דלק לבורסה בסוף השבוע היא ציינה כי חזקיהו משהה את תחילת עבודתו כדי "לברר את סוגיית הצינון", אולם מתברר כי רק לאחר שנודע לחזקיהו - גם מפי גורמים בנציבות שירות המדינה (אף שאיננה אחראית על בנק ישראל) וגם מפי גורמים בבנק ישראל - כי הוא כבר עובר לכאורה על החוק בעצם הסיכום שאליו הגיע עם תשובה, ביקש חזקיהו לעצור את תהליך הצטרפותו לקבוצת דלק.

 

"חזקיהו הבין ש'אם יש ספק אז אין ספק'"

בסביבתו של חזקיהו ציינו בסוף השבוע כי "חזקיהו החליט לוותר על המינוי על דעת עצמו לאחר שהקדיש לעניין מחשבה מעמיקה. חזקיהו הבין, בין השאר בעקבות הביקורת הציבורית, כי תהליך קבלת ההחלטות שלו בעניין ההצטרפות לקבוצת דלק לא היה מספיק טוב, וזאת משני טעמים: ראשית, 'אם יש ספק אז אין ספק'; ושנית, שמו הטוב חשוב לו מאוד ולכן חזקיהו מעדיף להחמיר עם עצמו ולשבת בבית עוד חצי שנה".

 

לדברי מקורבי חזקיהו, הוא קיבל את ההחלטה לוותר על התפקיד לבדו - אף שהיה יכול לקבל חוות דעת משפטיות שיכשירו את המינוי. בבנק ישראל סירבו להתייחס לפרשה.

 

בהכנת הכתבה השתתפו גולן חזני, תומר זלצר וליאור גוטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
רוני חזקיהו
צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
מומלצים