שתף קטע נבחר

ליברמן מפתיע: מתנגד לפעולה צבאית נגד סוריה

לא, שר החוץ לא הפך לחבר של אסד, והוא ממשיך לתבוע ממנו לפנות מיד את כסאו, אבל לדעתו - אין מקום להתערבות כוחנית בינלאומית כמו בלוב: "יש מספיק כלים כלכליים, פוליטיים ומדיניים להכריח את אסד להתפטר"

אביגדור ליברמן אינו מאוהדיו הגדולים של נשיא סוריה, בשאר אסד , אבל לפחות על דבר אחד - מסתבר - שניהם מסכימים. שר החוץ הישראלי אמר הערב (יום ג') כי הוא מתנגד לפעולה צבאית בסוריה, אף שהדגיש כי "אסד צריך להתפטר במהירות האפשרית, ועל מדינות אירופה להחזיר את שגריריהן לבירותיהן".

 

במסיבת עיתונאים שקיים בירושלים עם שר החוץ של גרמניה, גידו וסטרוולה, אמר ליברמן כי העולם אינו יכול לשבת בחיבוק ידיים מול הזוועות בסוריה. "כל מי שראה בשבועות האחרונים את הדיכוי והזוועות, היה צריך להגיע למסקנה הברורה שהנשיא אסד צריך להתפטר במהירות האפשרית. מבחינת זכויות אדם זה פשוט לא מקובל מה שרואים בכלי התקשורת".

 

ליברמן התייחס לניסיון - שנכשל בינתיים בגלל התנגדות רוסיה - לאשר גינוי לסוריה במועצת הביטחון של האו"ם. "היוזמה במועצת הביטחון חשובה מאוד, אבל אני מצפה מהאיחוד האירופי לנקוט צעדים נגד המשטר, ולהחזיר את השגרירים לבירותיהם. אני מודאג כמו כולם מהמצב בסוריה ודואג לאנשים חפים מפשע שסובלים, אבל אם המשטר והנשיא הזה ישרדו וימשיכו לדכא את ההתקוממויות כפי שהם עושים כעת, זה סימן ומסר גרוע".

 

גרמניה: לא בעד מהלך חד-צדדי

עם זאת אמר ליברמן כי פעולה צבאית נגד סוריה היא לא הדבר הנכון כעת: "אני לא חושב שיש מקום להתערבות צבאית, ובכל אופן אין זה מתפקידנו לדבר על כך. יש מספיק כלים להכריח את אסד להתפטר ומספיק מנופים כלכליים, פוליטיים ומדיניים שהקהילה הבינלאומית צריכה להשתמש בהם לאור ההתפתחויות הנוראיות, שכוללות ירי ממסוקים על חפים מפשע כדי לדכא את הרצון לחופש. אנחנו סומכים על ידידינו באיחוד האירופי ובארה"ב שיובילו קו נכון. אסור שהעולם יראה גישות שונות כלפי לוב, סוריה ואיראן. לטובת כולנו, צריך שתהיה גישה אחת".

 

וסטרוולה וליברמן התייחסו לכוונת הפלסטינים לפנות לעצרת האו"ם בחודש ספטמבר בבקשה שתכיר במדינתם. השר ליברמן אמר: "אני מסכים שיש צורך חיוני לפתיחה מחודשת במשא ומתן על רקע ההתפתחויות באזור, ואנחנו פתוחים ומוכנים בכל רגע נתון לשבת סביב השולחן ולדון בכל הסוגיות". עם זאת, הוא הדגיש כי מה שקורה בסוריה ובלוב הוא שצריך לעמוד כעת בראש סדר היום העולמי: "עם כל החשיבות של המצב עם הפלסטינים, הכל תחת שליטה ובקרה, ועם כל החיכוכים והמתח אי אפשר להשוות את המתיחות למה שרואים בסוריה או להשלכות של מה שיקרה בתימן".


וסטרוולה וליברמן הערב. לא לשתוק מול משטר אסד (צילום: נועם מושקוביץ)

 

שר החוץ הגרמני חזר על עמדת ממשלתו: "לגבי צעדים חד צדדיים, באופן ברור אני יכול להגיד שאנחנו לא בעד. אנחנו חושבים שצעדים כאלה באו"ם הם ההיפך ממועילים, מגדילים את הפער בין הצדדים ומסוכנים לאזור. עמדתנו ברורה - פתרון שתי המדינות צריך להתבסס על משא ומתן והבנה הדדית".

 

ליברמן: טוב שארה"ב מובילה

הצדדים התייחסו ליוזמה הצרפתית לקידום השלום וליוזמות אחרות שייתכן שיעלו על הפרק בחודשים הקרובים. שר החוץ הגרמני לא שלל את האפשרות שמדינתו תפנה בהצעות שונות למועצת הביטחון: "אנחנו רוצים למנוע מצב של מבוי סתום בספטמבר, ולכן אנחנו עובדים רבות על מציאת אלטרנטיבות אפשריות, בשאלה איך ניתן למנוע מבוי סתום במועצת הביטחון. בכלל, חשוב לראות מה מרחב התמרון, כדי שלא נגיע למצב מסובך כזה במועצת הביטחון, שלא השלום ולא האזור ירוויחו ממנו".


פליטים סורים בטורקיה. "לעסוק בהם, לא בפלסטינים" (צילום: AP)

 

השר ליברמן אמר לגבי היוזמה הצרפתית, שכבר נקברה, כי "היו לא מעט יוזמות שלום, בעבר היתה היוזמה הסעודית

ועכשיו הצרפתית, אבל לכולם ברור שהגורם המוביל והדומיננטי הוא ארה"ב, ואני שמח שבין ארה"ב לאירופה יש שיתוף פעולה ולא תחרות".

 

בתוך כך האשימה הערב מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, את איראן בסיוע למשטר אסד בהתקפות האכזריות נגד המפגינים. בהודעה שפרסמה האשימה קלינטון את טהרן בביצוע שיטות הדיכוי שאותן נקטה בעצמה במהלך ההפגנות אחרי הבחירות לנשיאות איראן לפני שנתיים. "מקץ שנתיים, הדיכוי נמשך, והיום האיראנים מסייעים למשטר אסד", האשימה קלינטון.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. "התמונות שמגיעות מסוריה לא מקובלות"
צילום: נועם מושקוביץ
בשאר אסד. "צריך גישה אחת לכל הרודנים"
צילום: AFP
מומלצים