שתף קטע נבחר

ה"דולר בויז" של סיירה לאון מחזיקים את הכלכלה

המשבר הכלכלי של 2008 פגע בביקוש ליהלומים - ענף שהכניס כסף זר לכלכלת המדינה המערב אפריקנית. המשק המקומי לא קרס בזכות צבא של המוני חלפני כספים המעניקים לסוחרים גישה למטבע חוץ שלא ניתן להשיגו בבנק המרכזי

בלבה של פרטיאון, עיר הבירה של סיירה לאון, מנהל אלהאג'י באנגורה את העסק הזעיר שלו באמצע רחוב כשבידו צרור שטרות של המטבע המקומי "ליאון". באנגורה הוא "דולר בוי", "חייל" ב"צבא" חלפני כספים שפועל במדינה המערב אפריקנית, בה קשה למצוא כסף מזומן ועלות התעסוקה זולה במיוחד. "כל מי שרוצה להחליף כסף, אני יכול לעשות את זה בשבילו, בכל דרך שירצה", מסביר באנגורה בן ה-28.

 

 

מדובר באספסוף של צעירים שצועקים ברחובות "דולרים!, פאונדים!, אירו!". הם מהווים עמוד תווך בכלכלה של סיירה לאון, בכך שהם נותנים לסוחרים ולחברות גישה למטבעות שהבנק המרכזי לא יכול לספק.

 

"הסיבה לכך שהכלכלה לא קרסה או עצרה לחלוטין, היא שהפעילות הלא רשמית ממלאת את הפער", הסביר שר האוצר אדמונד קורומה. כשהמשבר הכלכלי העולמי התפרץ בשנת 2008, הוא פגע בביקוש ליהלומים - הגורם המוביל להכנסת כסף זר לכלכלה של המדינה.

 

על רקע העובדה שמטבע חוץ הוא מצרך נדיר בימים אלו בסיירה לאון, רשת הדולר בויז המקיפה מספקת שירות חיוני לכולם, מסוחרים קטנים ועד יבואנים בסדר גודל גדול. "הרבה יותר טוב לעשות את זה ברחוב ולא בבנק", אומר מוחמד מוסא סאסי, המייבא נעליים, מכנסי ג'ינס ומכשירי כתיבה מגיניאה השכנה.

 

הוא מוסיף כי "לפעמים אני צריך 20 אלף דולר. אני משיג את זה ברחוב תוך 10 עד 15 דקות". נאסרי הולוואי, הבעלים של החברה הגדולה במדינה לייבוא אורז, קונה גם הוא ברחוב ואומר כי "אם לא היו מאפשרים להם לקנות ברחוב, הבנקים היו המונופול בתחום המסחר במט"ח. הם היו יכולים להעלות את המחירים. אי אפשר לעצור את הרשת הזו".

 

הדולר בויז משיגים את הכסף הזר שלהם באמצעות פנייה לאנשים שנראה הגיוני שיחזיקו דולרים, ליש"ט או אירו. הם מצליחים למכור את המט"ח שברשותם בכמויות גדולות, על ידי חיבור המשאבים שלהם.

 

בלתי חוקי, אך חיוני

מאז שנת 2000, הבנק המרכזי של סיירה לאון עורך בכל שבוע מכרז פומבי של מט"ח, שההשתתפות בו מותרת לבנקים ולסוחרים שמסוגלים להוכיח שהם מייבאים מוצרים. עם זאת, כמות הכסף המוצא במכרזים - מיליון דולר כעת ו-600 אלף דולר בעבר - מספקים עדיין רק 10% מהצרכים של הכלכלה.

 

למרות החשיבות של הדולר בויז לכלכלה של סיירה לאון הקיום שלהם לא יציב ומתח הרווחים זעום, עד 0.002 דולר לעסקה. "לפעמים אני לא עושה בכלל רווח" מודה אידריס ליסה, בן 32 שמתעסק בהחלפת כספים בעשר השנים האחרונות. "התחרות קשה, יש הרבה מאיתנו, כי אין הזדמנויות בשוק העבודה".

 

אך ימיהם של הדולר ביוז עשויים להיות ספורים. מספר פרויקטים גדולים של כרייה נמצאי בפיתוח, וקיים סיכוי להכנסות מגילויי נפט. תזרים המט"ח הנכנס למדינה גדול כבר ב-30% לעומת רמות השפל.

 

"המצב השתפר" אמר מוביאווה מובאוויה, מנהל תחום הבנקאות הסיטונאית בבנק Standard Chartered בפריטאון. "אבל אנחנו לא במצב בו המט"ח מצוי בשפע". ראש הבנק הראשי של סירה לאון, איברהים לאמין, צופה כי תופעת הדולר בויז תדעך בסופו של דבר: "עם השיפור בתפוקה ייוצרו משרות חדשות, והדולר בויז ייספגו בכוח העבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרטיאון, בירת סיירה לאון
צילום: רויטרס
מומלצים