שתף קטע נבחר

צילום: שאול גולן

גם הערבים מוותרים על קוטג': מכינים לבנה בבית

רבים במגזר הערבי לא קונים מוצרי חלב וקוטג' בשל המצוקה הכלכלית, ומסתפקים בתחליף ביתי או קונים בזול בשטחים. "הממשלה צריכה להתעורר לפני שתהיה בארץ הפגנה כמו במצרים", אמרה תושבת טייבה. ומה קורה ברשות הפלסטינית?

המחאה הציבורית נגד מחירי הקוטג' שצברה תאוצה בימים האחרונים לא פוסחת גם על המגזר הערבי. הסערה שהגיעה אפילו לשולחנו של ראש הממשלה בכנסת, גורמת לאי נחת בקרב הערבים שקוראים לממשלה להתעורר, "לפני שתהיה בארץ הפגנה כמו במצרים".

 

שפא חאג' יחיא, תושבת טייבה, שהגיעה היום (יום ה') לקניות בסופר, סיפרה ל-ynet כי בעקבות התייקרות המחירים הפסיקה לקנות קוטג' ומוצרי חלב. "אני אשתתף ברצון רב במחאת חרם הקוטג'ים", הדגישה. "מוצרי החלב הפכו להיות מוצרי עשירים, יותר יקרים מדגים".


הקוטג' הגיע עד לנתניהו: "הממשלה צריכה להתעורר" (צילום: עמית שאבי)

 

חאג' יחיא, אם לארבעה ילדים, סיפרה כי המצב הכלכלי הקשה מאלץ אותה לקנות רק את המצרכים להם היא זקוקה באותו היום. "הממשלה אשמה במצב, היא לא מתחשבת במשפחות ובעם שלה, וכל הכסף הולך על אוכל ודלק.

במצב כזה אי אפשר להתקדם בחיים. הממשלה צריכה להתעורר לפני שתהיה בארץ הפגנה כמו במצרים ולא יוכלו לשלוט בה".

 

לעומתה, עאידה מחאמיד, אם לשלושה מאום אל-פחם, לא מתכוונת לוותר על הקוטג'. "אני מרגישה מאוד בהתייקרות, אבל לצערי הרב אני לא יכולה להשתתף בחרם כי ילדיי תמיד מבקשים קוטג', ואני מוכנה אפילו להקשות על עצמי מבחינה כלכלית כדי לספק את רצונם". עם זאת, גם היא חושבת שצריך לצאת להפגין בשל עליות המחירים במשק.

 

ואיך משפיעה המחאה על בעלי החנויות והמרכולים במגזר? "אנחנו רק מפסידים מכל ההתייקרויות כי הלקוחות לא קונים קוטג' וחלב כמו תמיד", העיד בעל חנות מאום אל-פחם. "אם המצב יימשך כך, אני אזמין פחות קוטג' כי נגרם לי נזק כספי. כל מחאה תעזור לנו".

 

יש תחליף: להכין לבנה בבית או לקנות בשטחים

עוד לפני המחאה הציבורית שהחלה בימים האחרונים מקבוצה בפייסבוק, אליה הצטרפו כבר יותר מ-68 אלף איש, מצאו במגזר הערבי חלופות למחירים היקרים. "אני מכינה בעצמי גבינת לבנה בבית, כתחליף לגבינות היקרות",

סיפרה חאג' יחיא. לעומתה, מוראד מסארווה מבקה אל-גרבייה מעדיף לקנות גבינות ומוצרי חלב מהשטחים, "כי המחירים שם זולים יותר ונורמליים". לדבריו, "עד שלא יורידו את המחיר של הקוטג' ומוצרי החלב, אני לא קונה יותר".

 

מחירי הגבינות ברשות הפלסטינית זולים ב-30-40 אחוזים ביחס לישראל, אבל זו לא הסיבה היחידה שהפלסטינים לא מרגישים כמעט את עליית המחירים כמו בישראל. הרגלי הצריכה של הפלסטינים שונים מאלו של הישראלים: גבינת קוטג' לא קיימת בכלל על המדפים ואין ייצור עצמי שלה ברשות, פשוט כי אין ביקוש.

 

חרם קוטג'? ברשות הפלסטינית מעדיפים לבן, והרבה

בנוסף, הפלסטינים צורכים מעט מאוד חלב ניגר ומעדיפים לבן, שמשמש כתוספת פופולארית לאורז ובשר. את הלבן הם נוהגים לקנות באריזות חיסכון גדולות, מה שמוזיל עוד יותר את המחיר עבורם. כמו כן,

מוצר הגבינה הנמכר ביותר הוא לבנה שמיוצרת בתוך תחומי הרשות הפלסטינית.

 

בשנים האחרונות חל גידול חד בהקמת רפתות ברשות שמספקות חלב ליצרנים הגדולים של מוצרי חלב - המחלבות ג'ניידי וג'וברני בחברון. חלק מהרפתות הוקמו במסגרת שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני.

 

הרפת המשוכללת של ד"ר אסמאעיל ג'וברני, לדוגמה, הוקמה על-ידי קיבוץ אפיקים. ג'וברני סיפר כי ההתפתחות הגדולה בענף הביאה לכך שהחלב ברשות הפלסטינית הפך לזול וזמין יותר מאשר רכישת חלב מישראל, שכרוכה בשינוע המייקר את המחיר שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הממשלה אשמה". כל הכסף הולך על אוכל ודלק
צילום: בן קלמר
הילדים מבקשים? 68 אלף כבר הצטרפו
חלב פלסטיני זול, גידול ברפתות (אילוסטרציה)
מומלצים