שתף קטע נבחר

האם לקרם הגנה יש תאריך תפוגה? 10 תשובות

האם למסנן קרינה יש תאריך תפוגה? האם מותר למרוח קרם על תינוקות בני חצי שנה? ובאיזו תדירות יש להתמרח שוב? בעקבות הכרזת ה-FDA על מהפכה בתחום ההתוויות על מסנני הקרינה, 10 תשובות לשאלות המטרידות על שימוש בקרם הגנה

לאחר שנים של בלבול וחשד להטעיית הציבור, החליט אתמול (ד') מינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) על שורה של צעדים להגנה על הציבור מפני קרני השמש המזיקות, או ליתר דיוק - מפני יצרני משחות ההגנה המפזרים הבטחות רבות, שלרובן כנראה אין כיסוי.

 

  

אם אתם מבולבלים, הנה תשובות לכל השאלות המטרידות:

 

1. מה הן החלטות ה-FDA החדשות?

ההחלטות החדשות קובעות כי על מסנני הקרינה לשאת את התווית "טווח רחב", הקובעת כי הקרם מגן הן בפני קרני UVA והן בפני קרני UVB. התווית תעיד גם שהמסננים עברו בקרה של ה-FDA.

 

עוד קובעות ההנחיות כי החברות לא יוכלו עוד לציין מקדם הגנה מעל 50, שכן אין הוכחה לכך שמספר גבוה מזה יעיל יותר.

 

בנוסף, החברות לא יוכלו לציין כי הקרם מונע סרטן או הזדקנות העור. עם זאת, במסנני קרינה בעלי מקדם הגנה מעל 15 יוכלו לטעון כי הקרם מגן בפני קרני השמש העלולות לגרום לסרטן או להזדקנות העור.

 

ה-FDA ציין כי החברות יצטרכו להוכיח שתרסיס המכיל קרם הגנה יעיל כמו קרם רגיל, בשל חשש שהריסוס אינו מפזר כמות מספקת של חומר המגן בפני השמש. החברות יצטרכו גם להוכיח ששאיפת חלקיקים מהתרסיס אינה מסוכנת.

 

כמו כן, היצרניות לא יוכלו עוד לציין כי המוצר עמיד במים. התוויות החדשות יציינו אם המוצר עמיד לאחר שחייה של 40 דקות או 80 דקות. אף מוצר לא יוכל להצהיר כי הוא עמיד במים מעל שעתיים.

 

2. איך ההנחיות משפיעות על ישראל?

אף שההחלטות נוגעות לארצות הברית בלבד, הרי שמשרד הבריאות נוטה לפעול על פי הנחיות ה-FDA ולעדכן את הוראותיו בהתאם. ההנחיות החדשות ייכנסו לתוקף בארצות הברית בשנה הבאה, ועד אז יצטרכו קברניטי משרד הבריאות להחליט על נקיטת צעדים דומים בארץ.

 

בשלב זה הודיע משרד הבריאות כי הנחיות ה-FDA אינן שוללות את השימוש במסנני קרינה כאחד האמצעים למניעת סרטן העור, לצד שימוש בביגוד ובעיקר הימנעות מחשיפה לשמש.

 

במשרד הבריאות ממליצים להשתמש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה של 30 לפחות, המספק הגנה מפני קרינת UVA ו-UVB. את הקרם יש למרוח כחצי שעה לפני החשיפה לשמש, ולאחר שהייה במים, הזעה או בחלוף כמה שעות יש להתמרח שוב.

 

3. האם פירוש ההנחיות שהקרם שברשותי אינו יעיל?

אם רכשתם מסנן קרינה בעל מקדם הגנה 30, המציין כי הוא מגן בפני קרני UVA ו-UVB, תוכלו להשתמש בו. יעילותם של שאר מסנני הקרינה, כלומר אלה בעלי מקדם הגנה נמוך יותר ושאינם מגינים מפני שני סוגי הקרינה, מוטלת בספק.

 

4. מה מסוכן יותר, UVA או UVB?

UVA ו-UVB הם סוגי קרינה על-סגולית. קרינת ה-UVB עשויה גלים קצרים המשפיעים רק על השכבה החיצונית של העור. קרניים אלה גורמים לכוויות ולנזק עורי קל יותר, מה שאנו מכנים שיזוף.

 

קרינת ה-UVA כוללת קרניים ארוכות החודרות לשכבות העור העמוקות. שני סוגי הקרינה עלולים לגרום לסרטן העור, שניהם מדכאים את מערכת החיסון והופכים את העור לרגיש יותר להתפתחות גידולים סרטניים.


לאחר שהייה במים חובה להתמרח מחדש בקרם (צילום: Jupiter)

 

5. האם קרם הגנה אכן עמיד למים?

אף קרם הגנה לא יורשה עוד להצהיר כי הוא עמיד לחלוטין למים. הקרמים יעברו כאמור בדיקה ויסווגו לשלוש קטגוריות: אלה שאינם עמידים כלל, אלה העמידים למים עד 40 דקות שחייה ואלה העמידים למים עד 80 דקות שחייה.

 

6. מה לגבי מוצרי איפור וקוסמטיקה הטוענים כי הם מגינים מהשמש?

כל מוצר שיבקש לטעון שהוא בעל מקדם הגנה יצטרך לעבור את בדיקות ה-FDA, בדומה לכל מסנן קרינה. עד אז לא יורשו החברות לציין כי הוא מגן מפני קרינת השמש.

 

7. באיזו תדירות יש להתמרח שוב?

על פי ההנחיות, על כל תוויות מסנני הקרינה יהיה מצוין כי חובה להימרח מחדש בכל שעתיים לפחות, הן בשל השהייה במים והן בשל הזיעה המסירים את הקרם מהעור.

 

8. האם מותר למרוח קרם הגנה לתינוקות?

על פי ההנחיות שעל מסנני הקרינה, יש להיוועץ ברופא באשר לתינוקות מתחת לגיל חצי שנה בכל הקשור לקרם הגנה.

 

בגילאים אלה עדיף שלא לחשוף את התינוק לקרינת השמש, לשהות במקום מוצל ולבחור בלבוש ארוך. באזורים חשופים כמו הפנים או גב כף היד ניתן למרוח כמות קטנה של קרם הגנה ולשטוף אותו היטב לאחר החשיפה.

 

9. האם לקרם הגנה יש תאריך תפוגה?

התשובה לכך עדיין לא ברורה, וה-FDA מתכוון לברר את תוקפם של המסננים. בינתיים ההנחה היא שקרם שנרכש בשנה האחרונה עדיין יעיל, אולם עדיף לא להשתמש בקרם ישן שנרכש לפני מספר שנים.

 

10. האם עדיף לבחור מקדם הגנה גבוה ככל האפשר?

על פי ה-FDA, מקדם הגנה נמוך מ-15 לא יקבל תווית אישור שלו ואין כל הוכחה לכך שהוא מגן בפני קרינת השמש.

 

בנוסף קבע ה-FDA כי אין הוכחה מדעית לכך שמקדם הגנה הגבוה מ-50 יעיל יותר ממקדם הגנה 50. לפיכך, מקדם ההגנה הגבוה ביותר שבו יוכלו היצרנים להשתמש יעמוד על SPF 50.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקדם הגנה נמוך מ-15 לא יקבל תווית אישור
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים